Penipuan langganan menyasarkan pelanggan BirdWatching

Penipuan langganan

Memerhati burung telah mengetahui bahawa beberapa pelanggan kami telah menerima notis pembaharuan palsu daripada sebuah syarikat bernama PMB Pacific Magazine Billing LLC.

Sekurang-kurangnya salah seorang pembaca kami menerima kad dalam mel yang menyatakan kadar pembaharuan ialah $69.95 untuk satu tahun (enam keluaran) Memerhati burung. Ini bukan datang daripada kami, dan sebenarnya ia lebih banyak daripada yang kami caj untuk langganan setahun (di Amerika Syarikat).

Jika anda menerima sebarang mel daripada Pengebilan Majalah Pasifik atau notis pembaharuan dengan harga yang kelihatan luar biasa tinggi, JANGAN balas tawaran tersebut. Ia adalah penipuan, jelas dan mudah.

Sungguh malang, tetapi penipuan seperti ini tidak jarang berlaku. Laman web Nadi Penipu mempunyai berpuluh-puluh aduan daripada orang yang mengatakan PMB menghantar mereka notis pembaharuan palsu untuk majalah seperti Vanity Fair, The Economist, Yankee, National Geographicdan lain lain. Penulis ini untuk laman web BoingBoing menerangkan cara mel daripada PMB kelihatan rasmi tetapi termasuk cetakan halus yang mengatakan: “INI ADALAH TAWARAN DARIPADA SYARIKAT BEBAS, BUKAN BIL.”

Imej di bawah menunjukkan dari mana notis pembaharuan yang sah Memerhati burung kelihatan seperti:

Penulis BoingBoing mempunyai nasihat yang sempurna: “Pendapat saya: jika anda menerima ‘tawaran’ daripada Pengebilan Majalah Pasifik, koyakkannya menjadi kepingan kecil dan masukkan ke dalam tong kitar semula. Dan beritahu saudara-mara yang lebih tua untuk melakukan perkara yang sama.”

Sila ambil perhatian bahawa jika anda telah menghantar bayaran kepada PMB untuk apa yang anda fikirkan adalah a Memerhati burung pembaharuan, anda harus menghentikan pembayaran melalui bank anda jika boleh.

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *