Pendekatan nymphing penitis kering untuk air rendah | Majalah Hatch

Apakah yang membuatkan memancing ikan trout begitu istimewa kepada saya? Ini adalah sifat dinamik cuaca, keadaan sungai dan tingkah laku ikan trout. Hampir tiada yang kekal sama. Akibatnya, pendekatan yang berkesan hari ini tidak akan sentiasa berkesan esok. Sebagai pemancing, kita perlu menyesuaikan diri dengan perubahan ini untuk mencapai kejayaan, walaupun, dari semasa ke semasa, ia bermakna menggunakan beberapa taktik yang paling tidak anda gemari.

Jika diberi pilihan antara Euro-nymphing dan suspension nymphing, keutamaan saya adalah untuk kesederhanaan dan keberkesanan Euro. Tetapi keadaan air yang rendah boleh menyukarkan untuk menangkap ikan menggunakan taktik Euro. Pada masa ini, kekurangan taburan hujan menyebabkan perairan tempatan saya hanya mengeluarkan sedikit air, mewujudkan keadaan yang mencabar walaupun untuk pemancing berpengalaman.

Jarak dan senyap biasanya merupakan kawan baik nelayan lalat apabila berhadapan dengan air rendah dan trout yang menyeramkan. Melainkan anda sanggup merangkak di atas tangan dan lutut anda untuk mendapatkan kedudukan pemutus rapat, maka pilihan terbaik anda yang seterusnya ialah menambah jarak antara anda dan sasaran anda. Taktik Euro-nymphing mungkin merupakan taktik memancing terbang yang paling berkesan—itulah sebabnya ia menyumbang lebih daripada 80% daripada nymphing saya—tetapi menggunakan pendekatan ini memerlukan jarak 2-3 batang panjang daripada sasaran anda. Apabila saya mula menyeramkan terlalu banyak trout, walaupun pendekatan senyap tetapi dekat, sudah tiba masanya untuk menukar gear dan menggunakan taktik nymphing suspensi supaya saya dapat menjauhkan diri daripada sasaran saya.

Kunci untuk mencari kejayaan apabila penggantungan nymphing semasa aliran rendah adalah menggunakan taktik yang betul. Saya menjauhi plastik keras atau bobbers gaya gabus semasa aliran rendah, walaupun berwarna putih atau jernih. Secara amnya, anda harus menjauhi sebarang penunjuk yang mendarat keras di atas air. Penunjuk sedemikian boleh mencipta kesan yang akan menakutkan mana-mana ikan dalam julat tuangan. Saya juga mengelakkan warna-warna terang seperti chartreuse, kuning dan oren, kerana ia seolah-olah meletakkan beberapa ikan semasa aliran rendah. Semasa keadaan ini, saya lebih suka menggunakan lalat kering terapung tinggi sebagai penunjuk saya. Saya tidak mempunyai angka kuantitatif untuk dikongsi, tetapi dalam pengalaman saya, beralih kepada lalat kering yang kelihatan semula jadi kerana penunjuk saya menghasilkan kadar kejayaan yang lebih tinggi, walaupun jika dibandingkan dengan menggunakan Bulu New Zealand putih atau penunjuk gaya cubitan putih.

INDIKATOR KEGEMARAN KERING

Chubby Chernobyl ialah corak penitis kering kegemaran pemancing di seluruh negara. Saya juga suka menggunakan yang montel, tetapi hanya apabila saya memancing di Barat, membuang lalat yang lebih berat, dan memancing di perairan di mana trout lebih cenderung memakan lalat kering. Selain itu, keadaan air yang rendah memerlukan bukan sahaja pendekatan yang tersembunyi, tetapi selalunya, pemimpin yang panjang untuk membantu membuat pembentangan yang halus. Keutamaan saya untuk nimfa air rendah ialah memancing perambut yang lebih panjang dan ringan (15′ atau lebih tirus kepada 6X) dalam kombinasi dengan nimfa yang lebih kecil/lebih ringan (#16-20 dengan manik tungsten 2.0mm atau lebih ringan). Mencuba melemparkan montel kalis angin dengan perambut yang panjang adalah mencabar, malah untuk pemutar lalat yang lebih mahir. Perambut yang panjang dan ringan, selalunya diperlukan untuk memancing di air rendah, tidak mempunyai kuasa untuk membalikkan lalat kering seperti itu, menyebabkan kusut berterusan dan tippet berpintal. Oleh itu, saya menggunakan lalat kering yang kelihatan lebih semula jadi untuk persediaan penitis kering air rendah saya, di mana lalat kering bukan sahaja bertindak sebagai penunjuk tetapi mempunyai peluang yang baik untuk menangkap ikan.

penitis kering nymphing air rendah

Foto: George Daniel

Dua lalat penunjuk penitis kering kegemaran saya ialah perangsang asal dan X-caddis. Kunci kepada kedua-dua corak ialah menggunakan rambut yang cukup berongga untuk meningkatkan daya apungan corak. Rambut yang bagus sukar didapati dan itulah sebab saya membeli semua bahan stimulator dan sayap rambut X-caddis saya dari Blue Ribbon Fly Shop, West Yellowstone, MT. Saya telah menggunakan kedai ini sebagai pembekal bahan sayap rambut utama saya selama 10 tahun yang lalu dan mendapati rambut mereka mudah diikat sambil menawarkan pengapungan yang sangat baik. Kedua-dua corak perangsang dan X-caddis (diikat dalam pelbagai saiz dan warna) cukup apung untuk mengapungkan mana-mana pelantar nimfa sederhana hingga ringan, mudah dilemparkan dengan perambut yang panjang, sambil menawarkan corak permukaan yang menarik yang layak untuk menggalakkan ikan trout untuk memberi makan di permukaan.

Untuk X-caddis atau stimulator yang saya rancang untuk digunakan sebagai penunjuk lalat, saya akan menambah sayap bulu rusa untuk memberikan sedikit pengapungan tambahan. Saya juga lebih suka menggunakan rambut rusa berwarna terang hingga sederhana, membolehkan saya mencari corak di atas air dengan mudah. Jika perlu, tiang sayap berpandangan tinggi boleh ditambah untuk mencipta corak yang lebih mudah dilihat. Saya mengikat X-caddis dalam saiz #6 hingga 14 untuk corak penunjuk. Saya menggunakan corak #6 yang lebih besar untuk memancing nimfa berwajaran sederhana manakala menggunakan #14 yang lebih kecil untuk corak nimfa ringan. Padankan saiz corak penunjuk dengan berat nimfa, mewujudkan titik tip. Jika coraknya terlalu besar dan apung serta berpasangan dengan nimfa ultra-ringan, pengambilan trout mungkin tidak menggerakkan penunjuk terbang dengan cukup untuk mencatat serangan. Pukulan lebih mudah dilihat apabila kedua-duanya digandingkan dengan lebih baik dan inilah sebab saya mengikat corak ini dalam beberapa saiz untuk lebih sepadan dengan berat ikan nimfa I.

penitis kering nymphing air rendah

Foto: George Daniel

Dan jangan terkejut jika ikan hari ini memakan lalat kering dan bukannya bidadari. Beberapa trout terbaik saya pada musim gugur ini telah memakan X-caddis atau lalat kering perangsang. Tambahan pula, pendekatan nymphing ini telah menyelamatkan beberapa lawatan lapangan Program Memancing Terbang Negeri Penn saya semasa semester, di mana pemula ditugaskan untuk menangani aliran rendah yang melampau di perairan trout coklat yang menyeramkan. Tetapi jangan ambil kata-kata saya untuk itu-cubalah sendiri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *