Pendekatan Inklusif untuk Bird-a-Thon

Nota Burung®

Pendekatan Inklusif untuk Bird-a-thon

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[Birdsong, ML 74916]

Bird-a-thon ialah pengumpulan dana terbesar Massachusetts Audubon. Pasukan pencari burung menghabiskan 24 jam bersaing untuk memerhati seberapa banyak spesies burung yang mereka boleh, untuk menggalakkan orang ramai menderma. Tetapi Meghadeepa Maity, yang membantu menganjurkan Bird-a-thon pada 2021, menyedari bahawa tidak semua orang boleh menghabiskan sepanjang hari mengembara untuk mencari burung. Mereka mula memikirkan pendekatan lain:

Meghadeepa Maity: Bagaimanakah saya boleh menggabungkan perkara terbaik yang saya lakukan, iaitu, mengumpulkan orang dari pelbagai komuniti dan orang yang mempunyai latar belakang dan keupayaan yang berbeza.

Mereka juga merupakan penganjur untuk Birdability — sebuah organisasi yang berusaha untuk menjadikan birding lebih mudah diakses oleh orang kurang upaya. Meghadeepa membantu mencipta pengalaman Bird-a-thon yang inklusif: bulatan kiraan pegun di tempat perlindungan hidupan liar. Terdapat banyak butiran yang perlu diselesaikan, daripada tempat letak kereta hingga akses bilik mandi 24 jam.

Meghadeepa Maity: Dan saya rasa kami mengambil satu masalah pada satu masa. Kami memastikan bahawa kami mendapat berita di seberapa banyak tempat yang pelbagai yang mungkin, bukan hanya seperti kumpulan burung. Saya pergi ke komuniti yang saya tahu sedang mencari tempat untuk pergi semasa wabak yang berasa sangat terperangkap dalam musim panas itu.

Acara ini mendapat sambutan yang menggalakkan—

Meghadeepa Maity: Sekurang-kurangnya satu perempat daripada orang yang datang, tidak pernah ke acara birding sebelum ini.

Dan banyak burung. Kumpulan Meghadeepa memerhatikan 77 spesies dalam tempoh 24 jam—termasuk Cuckoo Berbil Kuning!

[Yellow-billed Cuckoo, ML 8212]

Meghadeepa Maity: Saya benar-benar terkejut melihat beberapa spesies yang kami dapati dari tempat itu cukup keren. Saya rasa anda tidak menyedari betapa anda merindui apabila anda tidak berhenti dan mendengar dengan senyap.

[Yellow-billed Cuckoo, ML 249808]

Untuk BirdNote, saya Conor Gearin.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Birdsong ML 74916 direkodkan oleh C. Marantz, Yellow-billed Cuckoo ML 8212 direkodkan oleh J. Kimball, dan Yellow-billed Cuckoo ML 249808 direkodkan oleh W. Hershberger.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Oktober 2022
Narator: Conor Gearin

ID# meghadeepa-02-2022-10-18 meghadeepa-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *