Penanaman pokok dan burung hanyut yang terancam: jalan ke hadapan

Kemerosotan wader Britain telah diberi rangsangan berkat ‘peta sensitiviti’ baharu yang dibangunkan oleh saintis dari British Trust for Ornithology (BTO) dan diterbitkan dalam Journal for Nature Conservation.

Penyelidik menggunakan data daripada beberapa sumber untuk menunjukkan di mana spesies terancam termasuk Curlew dan Lapwing paling terdedah kepada perubahan habitat.

Maklumat ini telah disediakan untuk memaklumkan kedua-dua dasar perancangan peringkat tinggi dan keputusan yang dibuat di peringkat tempatan.

Tahun-tahun kebelakangan ini telah menyaksikan peningkatan jumlah habitat terbuka yang ditanam dengan pokok sebagai cara untuk mengurangkan perubahan iklim. Walaupun ini boleh memberikan banyak faedah alam sekitar, ia juga boleh memberi kesan negatif ke atas habitat pembiakan wader bersarang tanah. Penulis berpendapat bahawa kawasan yang penting untuk populasi wader pembiakan penting di peringkat antarabangsa kita mesti diambil kira apabila dasar yang boleh menjejaskan mereka dipertimbangkan. Populasi ini dipantau pada skala nasional, walau bagaimanapun, maklumat terperinci tentang pengedaran mereka tidak pernah tersedia sebelum ini kepada pembuat dasar.

Lapwing, hak cipta Glyn Sellors, daripada galeri burung selancar

Para saintis BTO menangani masalah itu dengan menghasilkan peta kelimpahan wader di seluruh Britain pada resolusi 1 km. Ini menggunakan data daripada Atlas Burung 2007–11 bersama-sama dengan pelbagai set data alam sekitar untuk memodelkan banyaknya 10 spesies wader pembiakan. Ramalan ini kemudiannya disemak untuk kebolehpercayaannya menggunakan Tinjauan Burung Pembiakan BTO/RSPB/JNCC yang sedang dijalankan dan sumber lain. Ini adalah contoh yang bagus menggunakan data sains warganegara yang diterajui BTO untuk menyampaikan output praktikal yang memaklumkan penggunaan dan pemuliharaan tanah.

Peta tersedia secara percuma di

Dr Mark Wilson, Ekologi Penyelidikan BTO Scotland dan pengarang kertas berkata: ‘Peta ini akan membantu pembuat keputusan menggunakan pengetahuan kami tentang pembiakan pengagihan wader dengan berkesan apabila merancang dan menilai perubahan guna tanah. Peta boleh digunakan untuk menentukan risiko yang ditimbulkan oleh pembangunan yang dicadangkan seperti penciptaan hutan kepada pembiakan wader, untuk memaklumkan keputusan mengenai cadangan ini atau untuk memutuskan sama ada terdapat keperluan untuk tinjauan khusus tapak.’

Beliau menambah: ‘Kajian ini juga menunjukkan betapa pentingnya sumbangan sains warganegara kepada penyelidikan BTO. Kajian ini tidak mungkin dilakukan tanpa maklumat yang tidak ternilai yang dikumpul oleh Atlas Burung dan sukarelawan Tinjauan Burung Pembiakan.’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *