Penanaman Mesra Burung pada Musim Gugur – Bersama Joanna Buehler

Nota Burung®

Penanaman Mesra Burung pada Musim Gugur bersama Tukang Kebun Hidupan Liar Joanna Buehler

Oleh Chris Peterson

Ini ialah BirdNote!

[Calls of Spotted Towhee, foraging calls of Red-breasted Nuthatch & drumming of Downy Woodpecker]

Sebelum penduduk kawasan Seattle, Joanna Buehler, mula menanam di rumahnya, tapak itu benar-benar tandus. Hari ini, tauke, jay, chickadee, walet, burung belatuk dan lain-lain mencari makanan dan perlindungan di sana. Dia landskap dengan burung dalam fikiran.

[Barn Swallows chattering]

“Air, makanan dan penutup…itu adalah elemen utama, saya fikir. Jadi fikirkan jenis tumbuhan yang tumbuh secara semula jadi di kawasan anda – ia tahan lasak, ia disesuaikan dengan kawasan tersebut, jadi ia telah wujud bersama dan burung telah wujud bersama.”

Dengan mengelakkan racun herba, Joanna menemui faedah tambahan:

“Bagaimana saya mengawal rumpai? Saya menghabiskan berjam-jam di luar sana bertarung dengan tangan dan lutut saya! [laughter] Tetapi pada masa yang sama, itu sehampir saya dengan meditasi, dengan solat. Saya suka berada di taman saya. Ia menenangkan saya, ia mengembalikan keadaan ke dalam perspektif…”

Musim luruh adalah masa yang baik untuk menanam. Tumbuhan menjadi tidak aktif. Mereka akan meletakkan tenaga mereka ke dalam akar yang tumbuh dan menjadi mantap. Jika anda bernasib baik, alam semula jadi akan menanam untuk anda…

“Bertahun-tahun yang lalu beberapa kayu kapas menanam benih sendiri dan saya tidak menebangnya, saya membiarkannya tumbuh. Dua puluh lima tahun kemudian saya kini mempunyai Bald Eagles duduk di dalamnya, Blue Heron hinggap di sana; ada seekor Burung Raja Belted biasa yang berada di sini… Apabila tumbuh-tumbuhan itu telah tumbuh, ia menyediakan habitat.”

Untuk maklumat lanjut mengenai penanaman untuk burung, mulakan di birdnote.org.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Panggilan Spotted Towhee [44933]gendang Burung Belatuk Downy [44905]dan panggilan Barn Swallows [105655] direkodkan oleh GAKeller; Nuthatch dada merah [110378] oleh WL Hershberger.

Muzik tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.

Penerbit: John Kessler

Penerbit Eksekutif: Chris Peterson

© 2013 Tune In to Nature.org Oktober 2017/2021 Narator: Mary McCann Marantz V Trek 319, 315, 314

ID# taman-09-2013-10-20 taman-09

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *