Pemenang pingat emas pelumba muda Britain dijatuhkan, berusia 25 tahun

 • Master Taldi, yang merupakan pemenang pingat emas pasukan pelumba muda Britain bersama Alice Dunsdon dan kemudiannya seorang pemburu yang hebat, telah diturunkan pada usia 25 tahun.

  “Dia sentiasa sangat jujur ​​dan sentiasa menjaga anda – dia tidak kuat sama sekali dan anda sentiasa berasa sangat selamat apabila anda menunggangnya,” kata Alice.  “Dia tidak nakal atau bodoh. Saya sentiasa berasa merentas desa dia sangat yakin, saya tidak pernah bimbang untuk merentas desa ketika kami mengadakan acara. Dia mahu menjaga awak.

  “Ia adalah sama dengan memburu – saya masih ingat melompat keluar parit besar ini dengan Berkeley dan sangat sedikit kuda yang berjaya melakukannya. Anda terpaksa melompat ke parit dan berebut ke seberang dan dia bertekad untuk pergi ke seberang, sama ada anda sedang beraksi atau berburu.”

  Alice membeli “Cosmo” daripada Suzanne Donnelly di Ireland pada penghujung tahunnya yang berusia lapan tahun. Dia pernah bertanding dalam kejohanan kuda muda di Le Lion d’Angers bersama Suzanne pada tahun sebelumnya dan dibeli sebagai kuda yang berpotensi untuk menyertai pasukan penunggang muda.

  “Kami terikat dengan sangat cepat dan sangat mengagumkan untuk mengenali kuda secepat itu,” kata Alice.

  Pasangan itu dipilih untuk pelumba muda Eropah pada tahun itu, 2006, yang berada di Pardubice di Republik Czech. Mereka menduduki tempat ke-20 dan merupakan sebahagian daripada pasukan British yang memenangi pingat emas.

  Master Taldi meneruskan acara selama tiga musim lagi, bersaing sehingga maju dan CIC3* (kini peringkat CCI4*-S), sebelum dia bersara ke medan perburuan.

  Alice teringat: “Saya menjadi sarjana Kesatuan Surrey ketika saya berumur 22 tahun, yang agak menakutkan terutamanya jika anda tidak mengenali negara ini dengan baik. Jika saya betul-betul tepat atau ketinggalan, saya akan sentiasa menunggu dia memberitahu saya di mana anjing di mana – dia akan mencucuk telinganya dan melihat ke arah itu. Dia sentiasa mencari anjing, dia suka mengikuti anjing dan walaupun dia bersara, jika pemburuan datang di sekitar ladang, dia akan mendengarnya sebelum orang lain. Dia mempunyai deria keenam.”

  Alice bercakap tentang dua detik yang paling dia ingat bersama Cosmo, satu acara dan satu perburuan.

  Dia berkata: “Saya pertama kali keluar untuk pasukan pelumba muda di Eropah dan saya diberitahu oleh jurulatih Gill Watson dan chef d’equipe untuk pergi ke laluan yang jauh di air pertama. Saya sangat degil dan naif berkata saya akan terus dan dia melakukan laluan lurus dengan sempurna, yang bermakna ahli pasukan lain melakukannya juga.

  “Ia adalah kurus bersudut dan orang pertama yang keluar telah kehabisan kerana ia berada dalam langkah yang lucu, tetapi Cosmo yakin dan boleh menambah langkah di mana kuda lain tidak dapat melakukannya. Mengimbas kembali sekarang, jika saya tersilap langkah, sayalah yang salah sepenuhnya kerana tidak mengikut arahan.

  “Saat memburu adalah dengan Berkeley – bapa saya adalah seorang tuan dan ia adalah pertemuan bersama. Saya datang ke pagar dan saya melihat kuda jatuh atau melompat dengan canggung di hadapan saya, tetapi saya tidak pasti mengapa ia melompat dengan teruk.

  “Ketika saya melihatnya, saya tahu ada parit di pendaratan, tetapi saya tidak nampak sehingga berlepas bahawa terdapat dua utas wayar di hadapan. Cosmo melihatnya dan mengambilnya di hadapan. Di tengah jalan saya melihat parit ketika mendarat dan ia lebih besar daripada yang saya sangka, tetapi dia entah bagaimana meregangkan dan berjaya.

  “Dia akan memberikan segala-galanya untuk memastikan anda ok.”

  Master Taldi telah diberhentikan pada hari Rabu (21 September) kerana sakit tua dan masalah kaki.

  “Dia mempunyai kehidupan yang hebat dan sifat ibu memberitahu saya sudah tiba masanya,” kata Alice.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *