Pemenang Gred 1 Albertus Maximus meninggal dunia pada usia 18 tahun

Pemenang gred 1 dan wira Batu Kotoran Piala Penternak Albert Maximus telah meninggal dunia pada usia 18 tahun.

Baru-baru ini telah bersara kepada Old Friends Thoroughbred Retirement di Lexington, Ky., dari Shadwell’s Nashwan Stud, kuda jantan itu mengalami kemalangan paddock yang telah membawa maut. Nekropsi penuh belum selesai.

Anak kepada pesara Old Friends Albert the Great, daripada kuda betina Forty Niner Chasethewildwind, Albertus Maximus memenangi enam daripada 17 permulaan untuk pendapatan $1,328,230.

Berkempen oleh Ladang Shadwell dan dilatih oleh Kiaran McLaughlin, Albertus Maximus telah digredkan dua kali dipertaruhkan sebagai 3 tahun sebelum mencapai langkahnya sebagai 4 dan 5 tahun. Dia mendapat larian kedua TVG Breeders’ Cup Dirt Mile di Taman Santa Anita pada 2008 sebelum menjaringkan kemenangan terbesar dalam kerjayanya dalam Donn Handicap (G1) 2009 di Taman Gulfstream.

Dihantar ke UAE untuk Piala Dunia Dubai Tajaan Emirates Airline (G1) pada tahun yang sama, Albertus Maximus mengalami kecederaan semasa perlumbaan dan telah bersara. Beliau menghabiskan keseluruhan kerjaya studnya di Ladang Shadwell milik Yang Teramat Mulia Sheikh Hamdan bin Rashid Al Maktoum dekat Lexington.

Mendaftar untuk

“Albertus Maximus mewarisi keyakinan diri bapanya,” kata Presiden Rakan Lama Michael Blowen. “Seperti Albert the Great, Albertus sangat menyedari bakat luar biasanya. Jika dia bukan pesara yang paling mesra, dia sangat kacak dan mengetahuinya-dan kami pakar dalam superstar.”

Siaran akhbar ini telah disunting untuk kandungan dan gaya oleh Kakitangan BloodHorse.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *