Pemenang akhir Foxhunter 2022 dinobatkan di HOYS

 • Sekiranya sesiapa memberitahu Rob Murphy, dua setengah tahun yang lalu, dia akan memenangi final Foxhunter senior di Horse of the Year Show (HOYS), “Saya tidak akan percaya mereka”.

  Kuda di mana Rob telah memenangi kejuaraan bawah 25 tahun 2019 telah dijual, satu lagi kuda teratas telah bersara, dan kemudian datang Covid.  “Semua orang panik sedikit,” kata Rob. “Pemilik saya, sememangnya, membawa kuda-kuda itu pergi sebentar untuk menjimatkan wang, dan saya terpaksa menyimpan wang masuk. Saya baru sahaja mendapat lesen HGV saya, jadi saya pergi ke firma buah-buahan dan sayur-sayuran tempatan dan mendapat pekerjaan memandu sebuah trak. Saya tidak mempunyai kuda di kandang saya pada satu ketika.”

  Tetapi Chawton yang berusia lapan tahun keturunan Robert dan Peter Charles menunjukkan kelas mereka untuk merebut gelaran malam ini; mereka adalah salah satu daripada enam kombinasi, daripada 24 pemain permulaan, untuk melonjak jelas pada pusingan pertama, dan satu-satunya yang keluar dalam lompatan.

  “Saya telah mempunyai kelas ini dalam pandangan saya untuk masa yang lama,” kata Rob, 21, yang bapanya Peter memenangi final Foxhunter senior pada 1994. “Ini adalah percubaan ketiga saya dan saya sangat gembira untuk menang.”

  Rob berkata Typhoon S gelding boleh menyeramkan, tetapi “Dia sangat berhati-hati dan sentiasa cuba melompat. Dia secara semula jadi cepat dan lincah, dan setiap kali saya tidak memenangi kelas ini adalah kerana saya belum melompat dengan jelas jadi saya perlu melompat dengan jelas malam ini.”

  Dia menambah bahawa dia mengambil beberapa tunggangan baharu pada musim sejuk lalu, yang kesemuanya mempunyai kelas yang sesuai dengan mereka di HOYS, jadi persembahan itu menjadi sasaran utama.

  “Sejak sebelum Krismas, saya telah mengintai kelas ini,” katanya, sambil menambah bahawa semua kuda muda yang ditunggangnya dihasilkan dengan perlahan dan berhati-hati. “Saya melihat kepada pembedahan Peter, dan apa yang telah dan sedang dilakukannya; menjadi sebahagian daripada sesuatu seperti itu adalah besar.”

  Matlamat kini adalah berhati-hati untuk menyasarkan beberapa kelas ranking dengan Chawton, seperti yang akan berlaku untuk Lightning TW, seorang lagi anak Peter Charles yang berusia lapan tahun, yang memenangi Talent Seekers dengan Rob malam tadi.

  “Rentetan kuda saya sekarang adalah sebaik yang pernah ada,” kata Rob. “Mendapat sokongan dan sokongan daripada pemilik dan penaja saya, yang sentiasa bersama saya, adalah sesuatu yang luar biasa.”

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Temui Robert Murphy, pelompat muda dengan cita-cita besar

  Jangan lepaskan satu detik aksi dari HOYS pada HorseandHound.co.uk tanpa had pada jumlah yang anda boleh membaca dari serendah £1 setiap minggu dengan a Tapak web Horse & Hound tanpa had langganan. Sertai sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah HOYS setebal 22 halaman penuh kami, termasuk analisis mendalam bagi semua tayangan dan lompat tunjuk, serta ulasan eksklusif, yang dijual pada Khamis 13 Oktober.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *