Pembantu di Sarang | Nota Burung

Nota Burung®

Pembantu di Sarang

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote!

Kami berjalan di kawasan luar bandar Mexico, apabila kami mendengar paduan suara yang riuh rendah.

[Brown Jays calling]

Sekumpulan Brown Jays telah berkumpul berdekatan. [Brown Jays calling]

Sekarang, di selekoh di laluan itu, kami melihat mereka: sedozen burung berwarna coklat, hampir sebesar burung gagak, tetapi lebih langsing.

Brown Jays mempunyai rupa yang tersendiri, tetapi ada sesuatu yang membezakannya daripada kebanyakan burung lain. Mereka adalah penternak koperasi. Seluruh kawanan menjaga satu sarang, yang memuatkan empat telur yang diletakkan oleh seekor betina dalam kawanan. Setiap burung dalam kawanan akan membawa makanan kepada anak-anak di dalam sarang.

[Brown Jays calling]

Apabila anak muda mula-mula meninggalkan sarang mereka terdedah dan naif. Pembantu sarang kemudian mengajar anak muda untuk mencari makanan dan mengenali bahaya, kemahiran kompleks yang diperlukan untuk terus hidup sehingga dewasa. Sebaliknya, pembantu mungkin mewarisi wilayah bersarang apabila mereka dewasa. [Brown Jays calling]

Di seluruh dunia, kira-kira 3% spesies burung, daripada burung walit hingga burung belatuk, adalah penternak koperasi. Bagi sesetengah burung, beberapa paruh tambahan di sekeliling sarang adalah kunci untuk terus hidup. [Brown Jays calling]

Sokongan untuk BirdNote datang daripada American Bird Conservancy dan Bringing Back the Birds, sebuah buku foto oleh Owen Deutsch tentang kepentingan melindungi pemandangan burung. Boleh didapati di amazon.com.

###

Call of the Brown Jay disediakan oleh The Macaulay Library di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh Matt Medler [103288] dan panggilan berbondong-bondong [uned] Gerrit Vyn.

Penerbit: John Kessler

Penerbit Eksekutif: Chris Peterson

© 2013 Tune In to Nature.org Jun 2017/2020 Julai 2022 Narator: Mary McCann

ID# BRJA-01-2008-06-05-BRJA-01b

Data Brown Jay daripada: Williams, Dean A. dan Amanda M. Hale. “Kesan Pembantu terhadap Pengeluaran Anak dalam Pembiakan Bersama Brown Jays (Cyanocorax morio).” The Auk, Julai 2006, dalam talian.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *