Pembaikan Bot Untuk Gentian Kaca Kecil, Aluminium & Kraf Plastik

Saya telah memiliki banyak bot kecil dalam berperahu dan memancing selama beberapa dekad. Saya telah membuat banyak pengubahsuaian bot gentian kaca, aluminium dan bot plastik selama bertahun-tahun – tindakan elektif yang sesuai dengan aktiviti dan keperluan memancing saya. Dan saya bernasib baik kerana memerlukan pembaikan dan pembaikan bot yang kebanyakannya kecil, yang saya lakukan sendiri. Malah, saya mungkin telah melakukan pembaikan yang lebih serius pada treler, yang kebanyakannya perlu ditangani secara profesional.

Namun begitu, dalam tempoh 18 bulan yang lalu, pembaikan bot buatan saya telah menyertakan pembaikan pada perahu gentian kaca, perahu jon aluminium dan beberapa kayak polietilena. Mari kita bincangkan beberapa pembaikan bot yang mungkin anda hadapi dengan kapal air ini.

Pembaikan Kayak Polietilena

Musim sejuk lepas semasa memancing ikan trout berbintik-bintik di Florida, kawan saya Gus melihat banyak air meresap ke dalam kayaknya. Kayak biasanya tidak memerlukan banyak dalam cara pembaikan. Walaupun luar biasa, episod ini menunjukkan lubang di suatu tempat di bawah garis air. Rupa-rupanya untuk beberapa ketika dia telah mengheret kayaknya ke air, dan pagi itu dia menyeretnya untuk jarak yang singkat di atas turapan. Tanpa perlindungan lunas, lubang kecil terbentuk.

Gus pergi ke kedai bekalan marin tempatan, mendapatkan kit pembaikan bot plastik, dan menampal lubang itu. Dia terpaksa membiarkannya selama 24 jam, tetapi ia berjaya. Dia kemudiannya merancang untuk membeli dan memasang pelindung lunas. Kit dan pengawal ini boleh didapati dengan carian dalam talian dan tidak mahal. Saya mempunyai pelindung lunas yang dipasang oleh pengeluar pada beberapa kayak saya, dan tidak menghadapi masalah sedemikian walaupun banyak menyeret (di atas rumput dan pasir), tetapi episod ini adalah peringatan bahawa anda harus membawa kayak atau menggunakan roda di tempat yang ada. permukaan keras untuk dilalui.

Kemungkinan besar anda perlu membaiki pengikat sisi atau belakang, gesper dan tali tempat duduk kayak; membawa pemegang; busur elastik atau ikatan buritan; penutup menetas; dan dayung titisan berdering. Semua ini adalah bahagian yang boleh dibeli, kadangkala dari kedai runcit, atau lebih berkemungkinan daripada pembekal dalam talian, dan diganti tanpa banyak kesukaran. Semak dengan pengeluar produk atau cari dalam talian. saya telah jumpa Austin Canoe & Kayak sumber bahagian yang baik (saya tidak mempunyai hubungan dengan mereka).

Beberapa kali saya terpaksa menggantikan klip tali yang telah diikat pada kayak, atau memasang pemegang rod atau tapak pemegang. Untuk yang terakhir, saya telah mengelak skru memihak kepada nat keluli tahan karat dan nat kunci serta mesin basuh, memastikan ia cukup pendek untuk tidak menonjol ke dalam kokpit. Saya telah menggerudi atau memotong rivet dan menggantikannya dengan perkakasan yang sama apabila memasang klip baharu.

Pembaikan Bot Aluminium

Kebocoran adalah masalah utama yang dihadapi dengan bot aluminium, mungkin punca terkandas, terlanggar batu, atau melantun pada roller treler. Lubang besar perlu dibaiki oleh kedai yang boleh melakukan kimpalan heliarc. Saya memerlukannya bertahun-tahun yang lalu di bahagian bawah bot jon 12 kaki. Bot itu, kini berusia 40 tahun, masih digunakan, tetapi ia mengalami kebocoran kecil beberapa tahun lalu di tapak kimpalan, dan pada titik rivet. Saya melakukan pembaikan bot diy dengan kayu epoksi pembaikan bot aluminium, yang dipanaskan dengan obor propana dan digunakan pada tapak.

Saya juga menggunakan kaedah yang sama untuk membaiki keretakan pada kanu aluminium. Item ini, dan jenis kit pembaikan lain untuk bot aluminium, boleh didapati di kedai bekalan marin dan daripada penjual Internet. Lakukan carian untuk yang terakhir menggunakan perkataan ini: bot aluminium + pembaikan kebocoran + kayu.

Pembaikan bot biasa lain untuk kraf aluminium kecil termasuk menggantikan atau menyambung semula pemegang haluan dan buritan. Saya telah berjaya menggunakan perkakasan keluli tahan karat untuk mencapai ini, dan mengesyorkan menggunakan pengedap silikon gred marin pada perkakasan dan di bawah mata lampiran pemegang.

Pembaikan Bot Fiberglass

Kebocoran pada bot gentian kaca menunjukkan masalah yang serius, mungkin memerlukan perhatian profesional. Gentian kaca pada badan kapal perahu saya telah haus dua tahun lalu dan mula mempunyai kawasan terdedah. Mungkin saya boleh melakukan kerja mengampelas dan menampal gentian kaca, dsb. sendiri. Tetapi prospek terpaksa masuk ke bawah bot dan treler yang didudukinya untuk melakukannya menghantar saya ke kedai pembaikan.

Walau bagaimanapun, nama samaran dan dempul serta perubahan warna lebih mudah dipulihkan secara buatan sendiri dengan dempul dan dempul yang dibuat untuk kerja ini dan tersedia di kedai dan dalam talian. Aplikasi, mengempelas, mengecat, menapis, dsb. berkemungkinan diperlukan, dan metrik pembaikan yang perlu dipertimbangkan ialah betapa perlunya ini dan sama ada kerja tersebut adalah kosmetik semata-mata.

Jika bot gentian kaca anda berubah warna dan cucian elektrik tidak mengeluarkan kotoran yang pada dasarnya menjadi kotoran, cubalah Starbrite Instant Hull Cleaner. Saya tidak mempunyai hubungan dengan pengilang, dan rakan yang mengesyorkannya kepada saya apabila saya merungut tentang perubahan warna pada buritan dan kereta api perahu saya. Produk ini melakukan kerja yang baik untuk menanggalkan kotoran. Anda boleh menemuinya di kedai bekalan marin atau dalam talian.

Untuk senarai lengkap tugas penyelenggaraan bermusim dan sepanjang tahun, pastikan anda melawat Temui Panduan Penyelenggaraan Bot Asas Bot.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *