Pemandangan Dari Sapsucker Woods: Revolusi Bioakustik Sudah Ada

seekor burung hitam, coklat dan putih terbang dengan latar belakang hijau-kuning yang kabur, dengan paruhnya terbuka, memanggil
Bobolink akan Ryan Sanderson/Perpustakaan Macaulay.

Ahli fizik perintis dan pemenang Nobel Niels Bohr sering dikreditkan dengan aforisme Denmark, “Ramalan adalah sangat sukar, terutamanya jika ia mengenai masa depan!”

Isu ini Burung Hidup termasuk laporan tahunan Makmal Ornitologi Cornell dan saya suka membacanya, bukan sahaja untuk meraikan apa yang telah dicapai oleh pasukan dan kolaborator kami sepanjang tahun lalu, tetapi untuk menjangka perkara yang akan datang seterusnya. Tahun ini saya terkejut dengan kesan bioakustik generasi akan datang merentas program dan produk kami. Jadi, walaupun sentiasa berhemat untuk mengingati kewaspadaan Bohr, saya percaya kita sedang memasuki revolusi bioakustik.

Manifestasi yang paling jelas bagi kebanyakan kita ialah penambahan ID Bunyi pada aplikasi ID Merlin Bird kami untuk telefon pintar, yang menggabungkan keajaiban kecerdasan buatan dan kedalaman arkib bunyi Perpustakaan Macaulay kami untuk meletakkan teman burung bertaraf dunia dalam setiap poket kami. Walaupun saya duduk di geladak menulis esei ini, saya meletakkan telefon saya di atas meja di sebelah saya, menjalankan ID Bunyi Merlin secara senyap-senyap, menyedarkan saya tentang bunyi dan serpihan kecil yang mengenal pasti burung-burung yang telah jatuh ke Ithaca semalaman, dan juga yang lembut kejap daripada Bobolink overhed tinggi semasa ia memulakan perjalanan monumentalnya ke selatan.

Kesan revolusi akustik ini jauh lebih mendalam daripada hanya membenarkan kami mengenali spesies burung yang memanggil di taman dan taman kami. Ia telah menjadikan kami pemerhati burung bionik; pengesan super walaupun spesies yang paling sukar. Ini akan memberi kesan mendalam pada jenis data yang kami kumpulkan sebagai saintis warganegara, bermakna kami perlu menala semula model populasi eBird kami untuk mengambil kira hakikat bahawa lebih ramai orang dapat mencari dan mengenal pasti lebih banyak spesies. Apabila himpunan bunyi berkembang, kami juga mula dapat mengenal pasti spesies burung migrasi yang terbang di atas kami pada waktu malam, menggunakan panggilan penerbangan untuk memahami dengan tepat spesies mana yang menggunakan laluan mana, pada hari mana. Ilmu pemantauan burung tidak akan sama lagi.

Revolusi ini juga lebih luas daripada burung dan pemerhati burung per se. Banyak teknik yang menyokong era baru bioakustik ini pada asalnya dibangunkan untuk kumpulan taksonomi lain, terutamanya cetacea (paus dan ikan lumba-lumba). Salah satu penemuan paling menarik yang pernah saya dengar sepanjang tahun lalu ialah ikan juga membuat panggilan khusus spesies, dan ini sudah digunakan untuk menguruskan terumbu dan perikanan. Pendekatan berbilang takson kepada bioakustik ini dimasukkan ke dalam DNA Makmal Cornell sejak awalnya dan, melalui K. Lisa Yang Pusat Bioakustik Pemuliharaankami kini memantau kumpulan yang pelbagai seperti serangga, mamalia dan amfibia. Kemajuan utama adalah untuk menggabungkan perisian fleksibel untuk pengecaman spesies automatik, seperti BirdCastdengan susunan besar unit rakaman akustik autonomi, seperti Swift dan Rockhopperdan untuk menjadikan perisian dan peranti tersedia secara terbuka kepada penyelidik dan komuniti di seluruh dunia. Perlumbaan kini sedang mencari cara untuk menghidupkan perakam ini untuk tempoh yang lebih lama, untuk menjalankan perisian pengecaman spesies yang kompleks pada peranti itu sendiri, dan untuk menghantar data mengenai spesies yang dikesan oleh rangkaian sel atau satelit. Pemantauan langsung biodiversiti merentasi lautan besar dan kawasan belantara di planet ini berada dalam genggaman kami.

Seperti semua anjakan paradigma, revolusi bioakustik dipenuhi dengan campuran keseronokan dan gementar. Saya meramalkan ia bukan sahaja akan mengubah cara kita mengenal pasti spesies tetapi juga membuka alam semula jadi untuk kumpulan yang lebih luas, dan meletakkan pemantauan saintifik yang canggih di tangan saintis warganegara dan pemuliharaan di seluruh dunia. Setelah menyatakan semua itu, saya menyedari kebimbangan bahawa sesetengah orang mungkin menganggap teknologi baharu itu menipu dalam beberapa cara, dan ID bunyi burung automatik boleh bermakna orang tidak lagi belajar cara mengenali panggilan sendiri. Saya bersetuju bahawa kita perlu menambah baik cara menggunakan teknologi ini untuk menggalakkan pembelajaran, dan kita pastinya perlu menentukur semula cara kami mengumpul dan mentafsir data sains warganegara, dan memastikan kami terus melindungi privasi. Tetapi pada saya, peluang jauh lebih besar daripada risiko.

Sebagai guru perniagaan dan pengarang Peter Drucker berkata, “Cara terbaik untuk meramal masa depan anda ialah menciptanya.” Hidup revolusi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *