Pelantar Memancing Bawah Anda boleh gunakan untuk menangkap lebih banyak ikan

Pelantar memancing bawah boleh menjadi sangat produktif untuk pelbagai jenis ikan pada bila-bila masa sepanjang tahun. Ya, di situlah kebanyakan halangan bersembunyi tetapi begitu juga dengan banyak ikan yang kurang aktif pada musim sejuk. Pada musim panas, ikan mungkin jatuh ke kawasan yang lebih dalam untuk mendapatkan air yang lebih sejuk. Untuk semua masa lain, zon bentik adalah sumber berterusan item mangsa seperti udang karang dan invertebrata lain jika terdapat oksigen yang mencukupi dan tidak terdapat terlalu banyak kelodak. Memancing bawah bukan sahaja untuk ikan keli dan ikan mas. Spesies seperti ikan siakap, hinggap kuning dan ikan trout juga boleh ditangkap dengan pelantar memancing di bahagian bawah kanan.

Pukulan jatuh adalah salah satu pelantar memancing bawah terbaik, mampu mencapai dan mengejek ikan mulut besar dan mulut kecil di dalam air yang lebih dalam, malah digunakan di kawasan cetek oleh beberapa pemancing profesional seperti Aaron Martens. Dengan pelantar ini, beratnya berbentuk titisan air mata dan diikat pada hujung garisan, supaya cangkuk dan biasanya gewang atau cacing berbentuk ikan kecil plastik lembut, sebenarnya menggantung beberapa inci di atas bahagian bawah.

Kunci bagaimana untuk memancing pelantar pancing dasar air tawar ini adalah untuk memastikan ia bersentuhan dengan dasar. Hanya goyangan kecil hujung joran akan berjaya. Yang lain cuba mengekalkan plastik lembut itu, semasa bot bergoyang. Gigitan ikan telah diterangkan oleh hos rancangan TV memancing ikan, Mark Zonasebagai “lembek.” Dia mendakwa ia mungkin berasa “seperti anda mengaitkan stoking basah.” Gewang pancing bawah jenis ini tidak diamalkan untuk kekuatan pukulan; ia digunakan semata-mata kerana ia berfungsi.

Pelantar Texas dan Carolina ialah pelantar memancing bawah yang popular untuk bass largemouth yang besar. Dengan pelantar Texas, berat peluru menentang cangkuk; dengan pelantar Carolina, pusing dan manik digunakan untuk memisahkan berat peluru kira-kira 18” atau lebih daripada cacing plastik lembut yang besar. Buang keluar, biarkan ia mengenai bahagian bawah, dan kemudian seretnya perlahan-lahan ke bahagian bawah sehingga anda merasakan hentakan. Kemudian lepaskan hujung joran selama dua saat dan tetapkan cangkuk dengan kuat.

Pelantar memancing bawah yang terbaik selalunya hanya bergantung pada berat pukulan belah yang betul. Jika anda ingin memilih pelantar memancing bawah terbaik untuk trout, mulakan dengan kecil, tambah sedikit demi sedikit dan laraskan jarak dari lalat atau umpan untuk mendapatkan persembahan di zon yang betul semasa hanyut. Saya suka jenis pukulan belah yang boleh tanggal tetapi perlu diingat bahawa set tab berat pukulan belah yang dilanjutkan mungkin menggantung lebih sedikit di bahagian bawah daripada jenis standard yang licin bulat. Bergantung pada saiz kerikil substrat dan aliran air, ini mungkin bukan perkara yang buruk.

Terdapat beberapa gewang pancing dasar yang hebat juga. Jig berat, dipasangkan dengan sekeping plastik lembut untuk menyerupai udang karang dilompat di sepanjang bahagian bawah, memikat bes besar. Sudu jigging yang tebal dan berat berkibar dalam-dalam untuk mencapai belang belang dan trout tasik. Pemintal ekor yang kecil tetapi cepat tenggelam berfungsi dengan baik untuk crappie dalam pada akhir musim panas. Dan sudah tentu, terdapat palam menyelam berbibir panjang. Buat tuangan panjang, kemudian engkol ke bawah dan gali bibir itu ke bahagian bawah, terlanggar batu dan kayu untuk membuat pukulan. Iaitu, jika lesen memancing anda adalah terkini sudah tentu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *