Paya Dengan Lebih Daripada Satu Tujuan

Nota Burung®

Paya Dengan Lebih Daripada Satu Tujuan

Ditulis oleh Jessie Eden

Ini ialah BirdNote.

Arcata Marsh and Wildlife Sanctuary di Northwest California merupakan perhentian penting di sepanjang Laluan Terbang Pasifik, salah satu daripada empat laluan utama untuk penghijrahan burung melalui Amerika Utara.

[Willets and other shorebirds feeding at Arcata mudflats]

Burung burung yang hebat dan denai melalui paya adalah tarikan besar untuk penduduk tempatan dan pelancong dari seluruh dunia. Tetapi pelayan komuniti George Zaminsky berkata bahawa ramai orang terkejut apabila mengetahui bahawa tempat perlindungan hidupan liar ini juga merupakan bandar kemudahan rawatan air sisa Arcata.

George Zaminsky: Mereka merayau-rayau di sana hanya melihat semua benda yang cantik ini, pergi “di mana loji rawatan kumbahan?

Di satu bahagian tapak, kemudahan rawatan membuang pepejal dan enap cemar daripada air sisa. Selepas langkah pembersihan awal, air mengalir ke tanah lembap di mana mikrob, alga dan tumbuhan menyelesaikan kerja. Beginilah cara bandar Arcata mengubah air sisa yang dirawat menjadi tempat perlindungan untuk burung pantai dan hidupan liar lain.

[Flock of Cackling Geese (Aleutian) at Arcata marsh]

George Zaminsky: Tanah lembap pantai dan habitat paya telah diisi dan dibina melalui sebahagian besar pantai Barat. Semua medan itu dahulunya adalah antara pasang surut dan paya. Sungguh bagus membenarkan beberapa ladang ini kembali menjadi habitat ikan dan burung.

Tanah lembap Arcata ini menyediakan rumah dan tempat berehat migrasi untuk lebih 300 spesies burung. Malah tempat yang paling tidak mungkin boleh diubah menjadi ekosistem yang berkembang maju. Untuk BirdNote, saya Jessie Eden.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York.
Rakaman lapangan oleh Jessie Eden.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Mei 2022 Narator: Jessie Eden

ID# arcata-01-2022-05-12 arcata-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *