Paruh dan Bil | Nota Burung

Nota Burung®

Paruh dan Bil

Diadaptasi daripada skrip oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Waves and Great Blue Heron]

Paruh burung mungkin merupakan salah satu daripada pelbagai alatan alam semula jadi yang paling luar biasa — baik untuk merapikan bulu, mempertahankan diri, menggaru, memaparkan, membina sarang dan memutar telur. Bil setiap spesies burung disesuaikan dengan sempurna untuk memenuhi keperluan spesies itu… sama ada mencari cacing, memecahkan biji benih atau mengoyak menjadi daging segar. Dan paruh burung mesti melakukan perkara yang dilakukan oleh haiwan lain dengan cakar atau pelengkap lain.

[Great Blue Heron]

Di paya atau padang rumput yang basah, anda mungkin melihat Bangau Biru Besar menusuk seekor ikan dengan tombaknya yang besar.

[Mallard]

Atau mungkin anda akan melihat Mallard menggunakan paruh seperti spatula untuk menapis haiwan dan tumbuhan kecil keluar dari air.

[Wilson’s Snipe call]

Wilson’s Snipe menggunakan paruhnya yang panjang dan langsing untuk menyiasat kotoran cacing tanah, manakala Peregrine Falcon menggunakan paruh kaitnya yang tajam untuk mengoyakkan mangsanya.

[Peregrine Falcon call kee keee keee keee]

Panggil ia paruh atau panggil ia paruh, untuk setiap burung, ia bercerita. Lain kali anda pergi memburu burung, lihat apa yang paruh burung boleh memberitahu anda.

[Downy Woodpecker drilling]

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

###
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Penggerudian Downy Woodpecker direkodkan oleh GA Keller; Great Blue Heron oleh WH Gunn. Mallards oleh AA Allen; dan Wilson’s Snipe oleh RS Little. Peregrine Falcon ML136378 dirakam oleh M Anderson. Garis pantai ambien yang direkodkan oleh C. Peterson
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Sallie Bodie
Editor: Ashley Ahearn
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penolong Penerbit: Mark Bramhill
Pencerita: Michael Stein
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2019 BirdNote Disember 2011 / 2019 / November 2022

ID# 110205bilKPLU bil-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *