Papan Pemuka BirdCast Baharu Menonjolkan Negeri dan Daerah Paling Hangat untuk Penghijrahan Burung

Peta benua Amerika Syarikat menunjukkan bilangan burung migran yang melalui pada musim luruh 2021. Teks pada imej: Iowa 868 juta, Missouri 871 juta, Texas 836 juta, Alabama 872 juta, Georgia 913 juta.
Kompilasi data BirdCast menggambarkan negeri teratas untuk penghijrahan burung semasa musim luruh 2021. Trafik paling padat adalah melalui tengah benua, walaupun negeri di timur laut dan barat AS masih menerima ratusan juta migran dalam satu musim. Grafik oleh Audrey Carlsen. Analisis data oleh Adriana Dokter. Data migrasi daripada BirdCast dan eBird.

Semasa musim penghijrahan musim luruh yang lalu, Georgia telah memenangi hadiah utama untuk kebanyakan burung— dengan 900 juta burung berhijrah ke Negeri Peach dari 1 Ogos hingga 15 November. Tetapi malam penghijrahan musim gugur yang paling birdie memuncak di negara jiran Alabama, di mana 33 juta burung terbang melintasi Daerah Baldwin pada petang 16 Oktober—jumlah tertinggi setiap malam untuk mana-mana daerah.

Statistik hak bercakap besar ini datang daripada dalam talian baharu Papan Pemuka Penghijrahan dihasilkan oleh BirdCast, kerjasama antara saintis di Cornell Lab of Ornithology, Colorado State University, dan University of Massachusetts Amherst yang menggunakan radar cuaca dan pembelajaran mesin untuk menjejak dan meramalkan penghijrahan burung. BirdCast telah memantau penghijrahan burung setiap malam melalui radar di seluruh AS sejak 2018, tetapi pada musim bunga lalu program ini melancarkan alat Papan Pemuka untuk menyediakan data migrasi masa nyata di peringkat daerah.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah dapat menggambarkan dan meramalkan pergerakan burung yang berhijrah pada skala seluruh benua,” kata penyelidik kanan BirdCast Andrew Farnsworth, rakan penyelidikan di Cornell Lab. “Itu sangat menarik, tetapi kini anda juga boleh merasakan apa yang berlaku di leher hutan anda sendiri.”

Papan Pemuka Migrasi menyediakan analisis masa nyata tentang penghijrahan burung pada waktu malam, seperti kelajuan penerbangan, arah dan ketinggian. Pada musim luruh 2021, BirdCast menunjukkan bahawa negeri selatan seperti Alabama dan Georgia mempunyai jumlah burung yang berhijrah tertinggi, yang sangat sesuai untuk pakar ornitologi radar seperti Farnsworth dan Adriaan Dokter.

“Selalu ada kecenderungan untuk penghijrahan tertumpu ke timur Teluk [of Mexico],” kata Doktor, sekutu penyelidik di Cornell Lab dan ahli pasukan BirdCast. Sebabnya, katanya, terletak pada keperluan asas burung yang berhijrah: habitat, makanan, dan angin yang menggalakkan.

Tonton Penghijrahan Burung Setiap Malam Anda dalam Masa Nyata

Pada musim luruh apabila burung bergerak ke selatan dari tempat pembiakan mereka, mereka mencari kawasan hutan yang besar untuk berteduh dan mengisi minyak semasa perjalanan mereka yang melelahkan. Doktor menyatakan bahawa Pergunungan Appalachian-yang pada asasnya adalah 1,500 batu daripada pokok-pokok yang tidak patah berjalan dari Kanada ke Selatan Jauh-terutama menarik untuk pendatang. Pergunungan mengumpul burung dari seluruh Timur, menyalurkannya ke titik paling selatan banjaran di Georgia dan Alabama.

Sebilangan besar burung juga berhijrah melalui negeri Midwestern seperti Iowa dan Missouri. Apabila terbang dengan angin ekor yang menguntungkan (iaitu, angin bertiup keluar dari utara), burung yang berhijrah cenderung hanyut ke arah timur disebabkan oleh angin barat ke timur yang berlaku merentasi benua. Sekali lagi, burung ditolak ke arah Georgia dan Alabama.

Pertemuan sungai penghijrahan burung ini—tempat burung yang terbang menyusuri Appalachian bertemu dengan burung yang hanyut dari Midwest—menjadikan Tenggara hab untuk lalu lintas udara burung malam.

Malam penghijrahan burung dengan volum tertinggi ditentukan oleh cuaca.

“Burung suka berhijrah dengan angin ekor yang baik,” kata Doktor. Sesungguhnya, tiga malam penghijrahan burung terbesar pada musim luruh 2021—pada 22 September, 3 Okt. dan 16 Okt.—semuanya adalah hasil daripada sistem tekanan tinggi yang membawa cuaca sejuk dan angin ekor yang menggalakkan keluar dari utara. Tetapi Doktor berteori terdapat perbezaan dalam susunan spesies pada tiga malam penghijrahan besar itu.

carta bar yang menggambarkan intensiti penghijrahan setiap malam pada musim luruh 2021 musim penghijrahan.
Corak dalam trafik penghijrahan semasa musim luruh 2021. Bar mewakili keamatan penghijrahan setiap malam dalam musim, dengan tiga lonjakan terbesar berlaku sekitar 22 September, 3 Oktober dan 16 Oktober. Grafik oleh Audrey Carlsen. Analisis data oleh Adriana Dokter. Data migrasi daripada BirdCast dan eBird.

“Kemungkinan besar puncak pertama adalah pendatang jarak jauh,” katanya. “Kemudian kita melihat burung yang tinggal di AS hingga musim sejuk.” Dalam erti kata lain, burung seperti burung warblers yang berhijrah ke Amerika Tengah dan Selatan berlepas terlebih dahulu, manakala burung pipit dan kinglet yang kurang tanah untuk dilindungi berhijrah kemudian.

Bagi musim luruh 2022, Doktor berkata alat BirdCast baharu menambah elemen baharu untuk mengawal migrasi musim luruh. “Saya akan duduk di sana dengan Papan Pemuka Migrasi, lihat sekeliling, dan biarkan burung mengejutkan saya,” katanya.

Benjamin HackKarya pada cerita ini sebagai pembantu editorial pelajar telah dimungkinkan oleh Cornell Lab of Ornithology Science Communications Fund, dengan sokongan daripada Jay Branegan (Cornell ’72) dan Stefania Pittaluga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *