Panduan untuk Timbang dan Sinkers untuk Memancing Bass

Dalam memancing, istilah “berat” dan “sinker” pada asasnya bermaksud perkara yang sama dan merujuk kepada sekeping logam yang digunakan untuk menenggelamkan gewang atau umpan ke beberapa tahap di dalam air. Disambungkan ke tali pancing, pemberat dan benam bukanlah gewang dan dengan sendirinya. Ia dibuat dalam pelbagai bentuk dan saiz, serta mempunyai pelbagai aplikasi. Pemberat dan bejana untuk memancing ikan bass dalam beberapa kes digunakan secara eksklusif dalam memancing ikan bass, tetapi selalunya digunakan dalam memancing spesies lain, terutamanya dalam air tawar.

Secara amnya, sinker untuk memancing bass mempunyai berat yang agak ringan dan kecil. Sebagai peraturan, sebaiknya gunakan berat yang paling ringan yang sesuai dengan kedalaman anda memancing dengan berkesan dan persembahan yang digunakan.

Komposisi

Kebanyakan sinker diperbuat daripada plumbum. Larangan wujud di beberapa tempat di Amerika Utara terhadap penjualan dan/atau penggunaan berat plumbum pada saiz tertentu, yang telah membawa kepada pembangunan dan penggunaan pengganti bukan toksik, termasuk loyang, keluli, timah dan tungsten, yang mempunyai atribut yang sedikit berbeza. Namun begitu, pemberat dan bejana yang diperbuat daripada plumbum membentuk bahagian yang besar dalam bejana untuk memancing ikan bass.

Jenis-jenis Sinker

Berat memancing bes terdapat dalam dua versi asas, tetap atau gelongsor bebas. Pilihan bergantung pada keadaan penangkapan ikan, termasuk spesies yang anda cari, kedalaman yang akan dipancing, dan faktor seperti tindakan semasa dan ombak.

tetap

Versi tetap melekat terus pada tali pancing atau perambut dengan dicubit, dipintal atau diikat. Mereka bergerak setiap kali umpan atau gewang bergerak, dan juga apabila ikan mengambil umpan atau gewang. Pembenam tetap termasuk pukulan berpecah, yang merupakan sfera picit kecil dan sinker tetap yang paling menonjol; benam teras getah; dan versi clinch-on. Pembenam tetap yang digunakan dalam trolling termasuk model torpedo, rantai manik, lunas dan planing, walaupun sinker sedemikian kurang kerap digunakan dalam memancing bass, kerana beberapa pemancing bass troll.

Gelongsor bebas

Penggelongsor bebas, atau tergelincir, benam menaiki sepanjang garisan. Ia digunakan terutamanya dengan umpan dan membenarkan garisan bergerak apabila ikan mengambil umpan tanpa menggerakkan benam, yang memberikan rintangan yang kurang daripada benam tetap. Penenggelam gelongsor atau gelincir termasuk bola, telur atau tong, kon atau peluru, dan beberapa versi bawah berjalan.

Aplikasi

Berat memancing bes sering dirujuk oleh aplikasi tertentu atau dikaitkan dengan pelantar memancing air tawar tertentu.

  • Yang paling utama ialah pelantar Texas, yang menampilkan cacing plastik lembut dengan cangkuk tertanam dalam badan cacing (“tanpa tersangkut”) dan benam gelongsor pada barisan di hadapan cacing. Sinker terutamanya berbentuk kon atau peluru dan secara meluas dirujuk sebagai “berat cacing.”
  • Pembenam gelongsor silinder boleh digunakan untuk pelantar Carolina, yang merupakan satu lagi jenis persediaan kuar bawah dan penutup untuk memancing bass di mana sinker meluncur pada garisan utama di hadapan pusingan dan perambut berikut dipasang pada gewang.
  • Terdapat pelbagai sinkers berjalan bawah (atau melantun bawah) yang digunakan dalam memancing bass juga. Ini dilekatkan pada garisan utama dan sukan seorang pemimpin berlari ke gewang atau umpan berikut.
  • Untuk persembahan menegak, pukulan jatuh atau penurunan berat boleh digunakan. Berat ini dipasang pada garisan utama di bawah gewang yang digantung. Persediaan ini dipanggil pelantar drop-shot.
  • Kadangkala sekeping plumbum pengapit digunakan untuk menambah berat pada cangkuk yang digunakan dengan cacing plastik atau umpan jerk lembut.
  • Pemberat plumbum kecil, serupa dengan paku, boleh digunakan untuk menambah berat pada cacing atau jerkbait juga, yang dimasukkan ke dalam badan gewang.

ken-2.jpg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *