Panduan Ringkas untuk Kekili Memancing

Kekili memancing adalah komponen penting dalam memancing rekreasi. Di kedai peralatan yang besar, pelbagai jenis pilihan kekili memancing mungkin kelihatan memberangsangkan. Malah mungkin ada yang bertanya, berapa jenis kekili pancing yang ada? Pada asasnya, terdapat hanya empat reka bentuk utama dalam panduan ini untuk kekili memancing dengan jenis kekili pancing terbaik ditentukan oleh kegunaan yang dimaksudkan, keutamaan peribadi dan kemahiran pemancing.

1. Spincast

Pemancing permulaan atau ibu bapa yang memperkenalkan anak-anak mereka kepada memancing sering bertanya, apakah jenis kekili pancing yang perlu saya beli? Bagi kebanyakan, kekili tuang putaran adalah kekili permulaan yang baik. Mudah dipelajari, serba boleh dan pemaaf dengan kesilapan, gelendong ini mempunyai gelendong garisan tertutup. Dengan menguasai kawalan ibu jari dan pemasaan, walaupun balingan rumit seperti melangkau di bawah anggota badan atau dok yang tergantung boleh dilakukan dengan sedikit latihan.

2. Kekili berputar

Di antara semua jenis kekili pancing yang berbeza, jika saya terpaksa memilih satu, kekili berputar adalah jenis kekili pancing yang terbaik. Kombo kekili berputar sederhana boleh disesuaikan dan boleh mengendalikan pelbagai saiz dan berat gewang tanpa sebarang pelarasan kekili. Mereka datang dalam semua saiz jadi jika melontar gewang kecil, model mikro malah boleh dianggap sebagai kekili memancing trout terbaik untuk persembahan aliran kecil yang cekap; model besar dengan garisan yang lebih berat dan kapasiti yang lebih besar adalah jenis kekili air masin atau jenis kekili terbaik untuk memancing luncur air kerana ia boleh dilemparkan pada jarak yang jauh dan ketepatan tidak begitu penting dalam perairan terbuka yang luas.

3. Pembawa umpan

Apakah kekili yang terbaik untuk memancing bass? Bagi kebanyakan pemancing bass largemouth, kekili tuang umpan adalah pilihan. Ia berfungsi paling baik dengan gewang dan garisan yang lebih berat dan walaupun ramai profesional lebih suka pemain umpan kerana “kawalan”, ibu jari yang diamalkan dengan baik diperlukan. Apabila jenis gewang atau pemberat ditukar, kawalan seretan magnetik/brek perlu dilaraskan. (Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa bagi bass smallmouth, yang mempunyai penglihatan yang cemerlang dan berkemungkinan besar melayari perairan yang lebih jernih, pemancing kejohanan profesional biasanya memilih kekili berputar kerana ia lebih baik dalam mengendalikan garisan yang lebih ringan dan persembahan yang lebih halus.)

4. Kekili Memancing Terbang

Dalam mana-mana panduan untuk kekili memancing, ia akan menunjukkan bahawa kekili pancing terbang adalah unik. Semua kekili pancing air tawar lain (atau air masin) menggunakan berat gewang untuk menarik tali dari gelendong; garisan tertanggal daripada kekili pancing terbang sebelum tuang apabila pemancing “membuang” (menarik) anggaran panjang yang diperlukan untuk sampai ke destinasi tuangan. Ia adalah tindakan bermasa yang tepat dari joran lalat yang dipadankan yang mencipta gelung udara kepada “buangan palsu” dan akhirnya mendorong lalat yang kelihatan tanpa berat sekalipun ke hadapan pada jarak yang mengagumkan.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *