Panduan Poket untuk Menonton Merpati

Nota Burung®

Panduan Poket untuk Menonton Merpati

Ditulis oleh Mark Bramhill

Mark Bramhill: Ini ialah BirdNote.

[Rock Pigeon flapping ML 167946961 and calls ML 69278]

Ilustrator dan penulis sains Rosemary Mosco ialah pengarang buku baharu, A Pocket Guide to Pigeon Watching. Ia adalah menyelam yang menarik ke dalam sejarah mengejutkan burung yang difitnah secara tidak adil dan perkara yang perlu dicari dalam kumpulan merpati di sekitar bandar anda. Tetapi sementara Rosemary sentiasa menjadi pemerhati burung …

[Rock Pigeon calls ML 167023011]

Rosemary Mosco: Saya tidak selalu peminat merpati. Daya tarikan itu benar-benar meletup ketika saya tinggal di Toronto, dan pada suatu hari saya berjalan pulang dari kerja dan saya melihat sekawanan burung merpati di taman berdekatan. Dan salah seorang daripada mereka sedang makan roti Kaiser gergasi ini. Dan saya menyedari ia adalah yang saya lihat beberapa kali. Dan saya mula memanggilnya Kaiser dalam kepala saya. Dan merpati ini sangat cantik — ia mempunyai banyak warna yang berbeza. Badan yang sebahagian besarnya berwarna putih, saya rasa beberapa biru pada sayap dan, seperti, topi biru kecil di kepalanya. Dan beberapa bulu berkilat di lehernya dan benar-benar kelihatan hampir seperti Dalmatian atau sesuatu. Jadi saya mula tertanya-tanya, okey, kenapa beberapa burung merpati lebih berwarna daripada yang lain?

[Rock Pigeon calls ML 167946961]

Mark Bramhill: Orang ramai dan merpati pergi ke belakang, ke sejarah sebelum tertulis. Kami menjinakkan mereka untuk dijadikan daging dan menggunakan najis mereka sebagai baja. Mereka sangat berguna sehingga menjadi harta benda berharga — dan seperti baka anjing berjenama, orang ramai telah membiak merpati mewah selama berabad-abad. Dan mereka kadang-kadang melarikan diri atau dibebaskan dan akhirnya menambah bakat kepada kawanan liar.

Rosemary Mosco: Anda akhirnya mendapat burung merpati yang pada asasnya adalah anjing kambing daripada sekumpulan baka yang berbeza. Anda akan melihat yang putih atau coklat, atau, anda tahu, semua yang biru atau biru berjalur. Kadang-kadang mereka mempunyai jambul yang mewah. Kadang-kadang mereka mempunyai kaki berbulu mewah. Mereka datang dalam warna cincin mata dan warna kuku jari kaki, dan terdapat pelbagai kehalusan berbeza yang semuanya ada kaitan dengan pelbagai baka mewah yang ada dalam solek mereka.

Mark Bramhill: Buku Rosemary bukan sahaja memecahkan variasi yang perlu dicari dalam merpati bandar liar, tetapi juga beberapa baka mewah yang paling pelik. Mana-mana bahagian merpati yang anda rasa keren? Terdapat baka yang telah membawanya ke tahap yang melampau. Seperti baka kegemaran Rosemary, merpati Archangel.

Rosemary Mosco: Ini adalah baka merpati yang pada asasnya mengambil kilauan leher merpati dan menyebarkannya ke seluruh badannya. Jadi ini seperti burung gangsa yang luar biasa dengan bulu sayap hijau berkilat ini. Dan ia sama seperti haiwan yang benar-benar berkilauan ini. Dan sangat mengagumkan bahawa kami telah membuatnya daripada, anda tahu, merpati yang dijinakkan.

Mark Bramhill: Anda boleh mengetahui lebih banyak lagi tentang burung biasa ini dalam Panduan Poket untuk Menonton Merpati. Cari pautan di tapak web kami, BirdNote.org. Saya Mark Bramhill.

[Rock Pigeon flapping ML 167946961]

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Rock Pigeon ML 69278 direkodkan oleh A. Priori, dan Rock Pigeon ML 167023011 dan ML 167946961 direkodkan oleh P. Marvin.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote November 2022
Pencerita: Mark Bramhill

ID# moscor-01-2021-11-12 moscor-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *