Panduan Pengenalan Tiang dan Joran

Pancing, atau tiang, mempunyai pelbagai kerja: melontar, mengesan mogok atau gigitan, memasang mata kail dan melawan/darat ikan. Tiada pancing tunggal memberikan prestasi terbaik untuk semua pekerjaan ini dalam semua jenis sukan memancing. Banyak yang sangat berbeza. Inilah sebabnya mengapa terdapat pelbagai jenis pancing dan tidak ada jenis pancing atau pancing yang terbaik.

Walaupun istilah “pancing” dan “tiang pancing” biasanya digunakan secara bergantian dalam dunia pemancing, panduan berikut untuk pancing dan pancing adalah kategori, memfokuskan pada jenis dan bukannya pada kegunaan khusus. Panduan untuk pancing dan joran ini juga menyenaraikan secara ringkas beberapa sifat utama bagi setiap kategori.

Baitcasting

 • Panduan dipasang di atas paksi joran dan diletakkan di atasnya, dengan kekili terletak di atas pemegang dan bukannya di bawahnya – susunan yang sangat sesuai untuk melawan dan mengawal ikan.
 • Cincin pemandu adalah lebih kecil daripada kebanyakan alat lain kerana ia tidak perlu memuatkan lingkaran besar garisan yang datang dari gelendong semasa casting, garisan agak hampir dengan joran kosong apabila ia meninggalkan gelendong, dan garisan pada gelendong umpan tidak ‘t terdedah kepada berpusing dan bergelung.
 • Kekili dipasang berhampiran dengan pemegang joran di tempat duduk kekili, yang menjadikannya agak selesa untuk memegang kekili dan rod. Pemegang rod lurus atau dengan reka bentuk pegangan pistol, yang terakhir biasanya terdapat pada model yang lebih pendek.

Permainan Besar

 • Digunakan dengan kekili seret tuil dan juga dipanggil joran luar pesisir, joran tuna, joran pancing dan joran laut dalam. Terdapat beberapa pertindihan dalam kategori ini dengan rod konvensional yang digunakan dengan kekili seret bintang tugas berat.
 • Kedua-duanya secara amnya adalah produk pendek, kaku, aksi berat yang dibina dengan lebih kukuh berbanding jenis rod lain. Mereka boleh memberi banyak tekanan kepada ikan untuk pendaratan yang lebih cepat dan mudah, terutamanya untuk laga ikan berdiri.
 • Rod permainan besar moden mempunyai pemegang yang panjang dan gemuk dan tempat duduk kekili tugas berat yang memuatkan kekili seret tuas dengan selamat, dan foregrip berkusyen yang cukup besar untuk kegunaan dua tangan semasa melawan dan mengangkat ikan besar.
 • Pemandu penggelek tugas berat digunakan pada kebanyakan joran permainan besar dan, seperti kekili, dipasang di atas joran, kerana joran ini digunakan terutamanya untuk melawan ikan (berbanding dengan melontar, mengambil semula atau mengesan serangan)

konvensional

 • Joran ini digunakan dengan kebanyakan gelendong pusingan bukan angin rata dan boleh dipanggil joran lautan, joran laut dalam, joran bot, joran teluk, joran jeti, joran trolling, joran bawah, joran umpan hidup, joran dawai, joran air masin, joran downrigger, dan sebagainya.
 • Kesemuanya secara amnya adalah produk kaku, aksi berat, dengan model yang lebih panjang biasanya digunakan dalam memancing jeti dan jambatan dan trolling downrigger, dan model yang lebih pendek dalam kerja bot seperti tuangan, jigging dan memancing dasar.
 • Mereka biasanya gempal dengan pemegang dua tangan yang panjang, tebal, yang memuatkan dengan selamat sama ada kekili konvensional tahap atau bebas berliku, terutamanya yang kedua. Hampir semua model mempunyai foregrip berkusyen panjang yang cukup besar untuk kegunaan dua tangan. Punggung banyak pemegang mempunyai gimbal untuk menahannya dalam pemegang rod gimbal atau tali pinggang.
 • Pemandu joran dua kaki tugas berat dipasang di atas joran seperti kekili. Sesetengahnya mempunyai pelengkap penuh panduan penggelek atau panduan penggelek hujung dan hujung punggung (penjalur), kerana terdapat sedikit tuangan yang dilakukan dengan kebanyakan rod sedemikian.

Flycasting

 • Tidak seperti jenis joran lain, joran lalat menyimpan dan memindahkan tenaga yang diperlukan untuk melontar garis lalat yang berat; panjang, tirus dan aksinya direka khusus untuk aktiviti ini, bermakna joran jenis lain tidak boleh melontar tali lalat dengan betul dan, sebaliknya, joran lalat dan tali lalat tidak boleh melontar gewang berat atau umpan berwajaran dengan betul.
 • Kekili dipasang di bawah paksi batang lalat supaya kekili terletak di bawah pemegang dan bukannya di atasnya; ini sebahagiannya kerana kedua-duanya secara teorinya lebih menjurus kepada pemutus berbanding laga ikan. Tempat duduk gelendong diletakkan di bahagian paling hujung pemegang rod di bawah cengkaman.
 • Kebanyakan panduan rod lalat adalah berbeza daripada rod lain, kecuali panduan paling rendah, dipanggil panduan pelucutan, iaitu model cincin bulat geseran rendah. Mungkin terdapat dua atau tiga pemandu bulat pada beberapa batang lalat, dan, mereka mengumpulkan garisan yang mengalir keluar dan menyalurkannya ke bawah untuk berjalan di sepanjang rod. Baki pemandu tongkat lalat dipanggil pemandu ular; panduan wayar ringan ini hampir bebas geseran, dan membantu laluan garis lalat tebal semasa penuangan dan pengambilan semula.

Spincasting

 • Rod spincasting adalah serupa dengan yang digunakan dalam baitcasting, dengan panduan dipasang di atas rod dan gelang pemandu umumnya kecil, kerana garisan keluar terus dari kon hidung gelendong spincasting.
 • Ia mempunyai pemegang lurus dan pegangan pistol, dengan yang terakhir ini sangat popular, dan kebanyakannya menggunakan cengkaman pencetus pada bahagian bawah rod.
 • Ia biasanya tidak sekaku joran umpan, mempunyai aksi yang lebih ringan untuk digunakan dengan garis dan gewang ringan, dan panjangnya lebih pendek daripada kebanyakan joran umpan dan berputar.

Berpusing

 • Panduan rod berputar dipasang di bawah paksi rod, dan gelendong terletak di bawah pemegang dan bukannya di atasnya. Ini juga berlaku dengan tackle flycasting.
 • Gelang pemandu adalah lebih besar berbanding dengan alat lain, untuk menampung lingkaran besar garisan yang keluar dari gelendong berputar semasa tuang dan untuk meminimumkan kesan garisan bergelung atau mungkin berpintal yang menyalur dengan cepat melalui panduan.
 • Pemandu memanjangkan jarak yang lebih jauh dari aci rod berbanding dengan pemandu jenis rod yang lain. Ini membantu mengurangkan tamparan garisan, iaitu kecenderungan garisan yang dilontarkan daripada gelendong berputar untuk memukul aci rod, dengan itu meningkatkan geseran dan mengurangkan jarak tuangan.
 • Pemegangnya lurus, dengan tempat duduk kekili (cincin) tetap atau boleh laras, dan kedua-dua model satu dan berbilang keping adalah perkara biasa. Panjang pemegang dan panjang keseluruhan rod berbeza-beza, bergantung pada penggunaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *