Panduan Pemula untuk Memancing Crappie dan Crappie

Crappie adalah ahli yang paling tersendiri dan terbesar dalam keluarga ikan matahari Centrarchidae. Terdapat dua spesies, crappie hitam (Pomoxis nigromaculatus) dan crappie putih (Pomoxis annularus). Memancing crappie sangat popular, kerana kedua-dua spesies dianggap sebagai ikan makanan yang sangat baik dan ikan sportfish, dan mempunyai daging yang manis dan putih mengelupas. Crappie banyak terdapat di banyak tempat, dan had creel selalunya liberal. Di mana dibenarkan, apabila memancing crappie tidak ada salahnya untuk menyimpan satu kumpulan untuk hidangan goreng yang lazat.

Pengenalan

Crappie hitam dan crappie putih berwarna zaitun keperakan hingga gangsa dengan bintik-bintik gelap; pada crappie hitam, bintik-bintik disusun secara tidak teratur dan bukannya muncul dalam tujuh atau lapan jalur menegak seperti yang berlaku pada crappie putih. Kedua-dua spesies dimampatkan secara lateral dan berbadan dalam. Cara terbaik untuk membezakan kedua-dua spesies adalah dengan mengira duri sirip dorsal, kerana crappie hitam biasanya mempunyai tujuh atau lapan, crappie putih enam.

Habitat

Crappie hitam lebih suka air yang lebih sejuk, lebih dalam, lebih jernih dengan tumbuh-tumbuhan akuatik yang lebih banyak daripada crappie putih. Ini termasuk tasik yang masih berair, selongkar, anak sungai, anak sungai, tasik dan kolam. Crappie putih berlaku di kawasan aliran sungai, sungai yang mengalir perlahan, kolam pasir dan dasar lumpur, sungai kecil hingga besar, dan tasik dan kolam. Mereka lebih suka air yang lebih cetek dan boleh bertolak ansur dengan air yang lebih panas, lebih keruh dan sedikit beralkali. Ia biasanya ditemui berhampiran titisan, kayu berdiri, penutup berus atau penutup tiruan lain.

Tingkah Laku Berkumpulan

Memandangkan kedua-dua spesies berkumpul, pemancing yang terjumpa seekor crappie berkemungkinan akan mencari yang lain berdekatan. Mereka aktif terutamanya pada waktu petang dan awal pagi, dan kekal aktif sepanjang musim sejuk.

Makanan

Ikan kecil kecil membentuk sebahagian besar daripada diet ikan dewasa, dan mereka memakan anak ikan banyak spesies ikan buruan. Di takungan selatan, hempedu atau rendang sirip benang adalah makanan ternakan utama, dan di negeri utara, serangga adalah dominan. Mereka makan sepanjang musim sejuk dan sangat aktif di bawah ais.

Asas Memancing Crappie

  • Crappie kebanyakannya pemakan ikan kecil, dan ikan kecil bersembunyi di sekeliling sebarang jenis berus atau rumpai untuk mengelak daripada dimakan. Kunci kepada cara menangkap crappie adalah dengan memberi tumpuan kepada memancing di mana sahaja ikan kecil bersembunyi. Itu juga termasuk pokok tumbang, semak belukar, jeti tua, rumpai yang ditenggelami air, atau beting yang dilitupi lumut, serta bot yang karam, dok dan semak berus yang ditanam. Apabila ini tidak membuahkan hasil, cuba hanyut bersama angin atau berjalan perlahan merentasi tasik, melayari anak ikan kecil pada kedalaman yang berbeza sehingga anda melintasi laluan dengan kumpulan crappie yang berkeliaran.
  • Ikan kecil hidup adalah umpan crappie yang popular. Walaupun crappie jarang ditangkap pada pelbagai palam (kadang-kadang pada gewang permukaan atau umpan engkol), satu tiruan yang kerap memberi hasil ialah jig kepala kecil dengan badan plastik lembut yang menyerupai ikan kecil. Caranya ialah memancing dengan perlahan ini. Jig dengan berat dari 1/64- hingga 1/16-auns selalunya lebih baik daripada yang lebih berat, dan ini memerlukan penggunaan garisan ringan.
  • Pemancing crappie terutamanya menggunakan kekili berputar ultralight atau spincasting yang dilengkapi dengan garis ujian 4 atau 6 paun dan rod sepanjang 5 hingga 5 1/2 kaki. Batang lalat, batang gentian kaca teleskop, dan tiang rotan juga popular.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *