Panduan Nombor dan Huruf Pendaftaran Bot

Antara perkara pertama yang perlu dilakukan selepas membeli bot baharu atau terpakai ialah mendaftarkannya di negeri tempat anda tinggal dan menggunakan nombor pendaftaran bot baharu. Agensi pendaftaran mungkin Jabatan Kenderaan Bermotor, agensi sumber asli atau komisen menaiki bot. Semak keperluan khusus negeri mengenai bot yang mesti didaftarkan. Secara amnya, mana-mana kapal yang dikuasakan oleh motor (termasuk motor elektrik) mesti didaftarkan, walaupun sesetengah negeri (seperti Pennsylvania) mungkin memerlukan permit bot tanpa kuasa untuk menggunakan kanu, kayak, bot layar, dsb., di kemudahan milik kerajaan (seperti tapak capaian).

Kapal yang didokumenkan secara persekutuan dikecualikan daripada keperluan pendaftaran negeri. Ini adalah kapal besar yang digunakan di perairan boleh dilayari, yang didokumenkan melalui Pengawal Pantai AS.

Tidak seperti pendaftaran negeri, kapal yang didokumenkan mungkin tidak memaparkan nombor pendaftaran bot, dan dokumentasi kekal bersama bot walaupun semasa pemindahan hak milik.

Sebilangan besar bot didaftarkan dengan negeri-negeri, dan memandangkan pemilikan sering berubah, inilah perkara yang perlu anda ketahui tentang nombor pendaftaran bot.

Keperluan Paparan

  • Tempat untuk meletakkan nombor pada bot: Dua set nombor pendaftaran bot diperlukan, diletakkan pada separuh hadapan kedua-dua belah kapal
  • Lampiran dimaksudkan untuk kekal (tiada papan boleh tanggal)
  • Huruf dan nombor diletakkan supaya boleh dibaca dari kiri ke kanan, bermakna di bahagian port (kiri), huruf pertama diletakkan ke hadapan, dan di sebelah kanan (kanan), huruf terakhir diletakkan ke hadapan.
  • Huruf dan nombor mestilah sekurang-kurangnya 3 inci tinggi
  • Warna huruf dan nombor mestilah berbeza dengan warna badan kapal untuk kebolehbacaan; hitam adalah yang paling biasa tetapi kawasan sekat keluar mungkin diperlukan pada badan gelap atau pelbagai warna untuk tujuan penyerlahan
  • Huruf dan nombor mesti dipisahkan dengan lebar satu huruf atau nombor

Pelekat Pendaftaran Bot

Pelekat pengesahan, yang menunjukkan bahawa pendaftaran negeri sah sehingga tarikh tamat tempoh pada pelekat, dihantar kepada pemilik bot apabila mereka mendapat pendaftaran pertama atau memperbaharui yang sedia ada. Ini memudahkan pegawai penguatkuasa undang-undang untuk melihat dengan cepat sama ada bot didaftarkan secara sah.

Dua pelekat sedemikian dibekalkan, dan ini biasanya diletakkan dalam beberapa inci di sebelah kiri huruf pertama di kedua-dua belah bot. Arahan untuk meletakkan pelekat pada bot disediakan dengan pelekat.

Memohon dan Mengeluarkan

Kadangkala nombor pendaftaran bot dan pelekat pelekat, yang mempunyai sandaran pelekat, sukar ditanggalkan. Jika ia tidak mudah terkelupas, gunakan pisau cukur dengan berhati-hati untuk mengikisnya, sapukan pelarut untuk mengeluarkan sebarang sisa melekit, kemudian biarkan kawasan tersebut kering sebelum menggunakan nombor atau pelekat baharu.

Untuk mendapatkan yang kemas, walaupun aplikasi menggunakan aras dan pita pelukis biru untuk menetapkan garis sepanjang yang anda boleh menggunakan huruf dan nombor.

Di Mana Nak Dapatkan Nombor dan Surat Pendaftaran Bot

Kedai bekalan marin, peniaga bot, kedai perkakasan dan kedai kotak besar ialah tempat yang paling biasa untuk membeli nombor dan huruf, dan terdapat juga sumber dalam talian. Pastikan mereka memenuhi minimum 3 inci.

Semasa anda melakukan ini, pastikan anda mempunyai lesen memancing untuk melengkapkan pendaftaran bot anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *