Panduan Langkah demi Langkah

Penyelenggaraan gear adalah penting jika anda mahu kekili memancing anda berfungsi dengan baik dan bertahan lama. Walaupun mempelajari “cara meminyaki kekili pancing” bukanlah idea yang menyeronokkan kebanyakan orang pada mulanya, sebaik sahaja anda mempelajari cara membersihkan dan meminyaki kekili anda, anda boleh mengulangi proses dengan cepat dan mudah. Berikut ialah panduan langkah demi langkah pantas untuk cara meminyaki kekili memancing, khususnya, kekili berputar.

Elakkan menggunakan sabun atau penyahgris kerana ia boleh merosakkan kekili atau meninggalkan sisa. Minyak terbaik untuk kekili memancing dirumus khusus untuk penjagaan kekili. Kit pembersihan kekili boleh didapati di kebanyakan peruncit luar atau anda boleh mengumpulkan sendiri item ini:

 • Kekili berputar anda
 • Minyak kekili (pastikan meneliti minyak terbaik untuk kekili memancing)
 • Pelarut pembersih kekili
 • Kain terry yang bersih
 • Tuala kertas
 • Sapu kapas
 • Berus bulu ringan

Cara Memancing Kekili Minyak Langkah demi Langkah

 1. Sediakan Ruang Kerja Anda: Sediakan ruang kerja anda di kawasan yang terang. Letakkan kain bersih pada permukaan yang stabil dan rata yang boleh anda kerjakan pada kekili anda.
 2. Bersihkan dan Minyak Ikat Jamin: Buka ikat jamin, sapukan pelarut pembersih pada titik sambungan ikat jamin dan penggelek garis. Gosok ringan dengan berus bulu dan lap kering, dan sapukan beberapa titis minyak kekili pada titik sambungan ikat jamin. Buka dan tutup jaminan beberapa kali untuk bekerja dalam minyak.
 3. Bersihkan dan Minyak Kili: Buka skru dan tanggalkan tombol seret, kemudian keluarkan kili dari badan gelendong, dan sapukan pelarut pembersih untuk tombol seret, bahagian dalam kili dan kawasan terdedah. Lap untuk menghilangkan kotoran, serpihan atau lebihan minyak. Gunakan swab kapas untuk mengeluarkan kotoran daripada celah-celah, dan sapukan beberapa titis minyak kekili pada aci utama dan gear. Untuk memasang semula, letakkan semula kili pada badan gelendong dan pasangkan semula tombol seret.
 4. Minyakkan Galas dalam Badan Kekili: Tanggalkan penutup skru pada badan kekili. Tanggalkan pemegang gelendong dan tanggalkan, dan gunakan kapas untuk mengelap galas dan keluarkan kotoran atau pelincir lama. Sapukan satu titik minyak kekili pada setiap galas dan pada sambungan pada pemegang, pasang semula pemegang dan penutup skru.
 5. Minyakkan Badan Kekili: Setelah selesai, lap keseluruhan kekili dengan ringan dengan minyak kekili. Ini akan menambah lapisan perlindungan dan membantu menghilangkan air semasa digunakan.

Menjaga kebersihan peralatan anda ialah langkah penting tentang cara memancing, dan untuk penyelenggaraan yang cepat, anda tidak perlu membersihkan kekili setiap kali. Minyak kekili anda setiap kali digunakan dan bersihkan secara mendalam sekali-sekala. Gunakan tekanan air yang lembut semasa membilas kekili selepas digunakan untuk membantu memanjangkan hayatnya. Ketahui lebih lanjut tentang penyelenggaraan peralatan memancing untuk kekili dan tali.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *