Panduan Langkah demi Langkah untuk Memandikan Kuda Anda

Adakah kuda anda suka tidak lebih daripada mencari lopak lumpur dan bergolek di dalamnya? Jika anda memiliki Pig-Pen kuda, anda akan cepat menjadi pakar dalam memandikan kuda anda. Mandi kuda yang kerap adalah bahagian penting untuk menjadi pemilik kuda yang baik. Teruskan membaca untuk mengetahui cara memandikan kuda anda dan bekalan mandi kuda yang anda perlukan.

Langkah 1: Jadikan Gerai Basuh Tempat yang Meriah

mandi kuda pemarah

Agak sukar untuk memandikan kuda yang takut atau gugup. Bagi kebanyakan kuda, gerai basuh boleh menjadi sedikit membingungkan jika mereka tidak kerap masuk atau jika ia berada di kawasan baru kandang. Jika kuda anda tidak suka mandi, lebih masa mereka akan mengaitkan gerai basuh dengan mandi kuda, dan tidak lama lagi, mereka akan tidak suka pergi ke gerai basuh juga. Nasib baik, terdapat beberapa cara mudah anda boleh menukar pengalaman gerai basuh yang negatif kepada yang positif.

Makanan adalah cara terbaik untuk membantu kuda anda berasa lebih selesa di gerai basuh. Dapatkan segelintir hidangan kegemaran kuda anda dan pastikan anda memberi mereka hidangan, pujian dan kasih sayang apabila mereka memasuki gerai basuh. Jika kuda anda benar-benar gementar untuk mandi kudanya, minta seorang pembantu memegangnya dan memberinya makanan atau segenggam bijirin sepanjang proses itu.

Jika anda tidak selesa melatih kuda anda untuk menikmati gerai basuh, dapatkan bantuan jurulatih anda atau pemilik kuda berpengalaman yang lain.

Langkah 2: Kumpulkan Bekalan Mandi Kuda Anda

bekalan mandi kuda

Memandangkan kuda anda selesa di gerai basuh, tiba masanya untuk mengumpulkan semua bekalan mandi kuda yang anda perlukan. Terdapat banyak syampu, perapi dan sabun khusus yang berbeza di pasaran, jadi sukar untuk dipilih dan dipilih.

Ramai pemilik kuda hanya menggunakan syampu asas, seperti Syampu Mandian Kuda Vetrolin. Syampu ini ialah syampu penyaman udara 2-dalam-1 yang membersihkan kotoran dan kelemumur dengan buih yang tebal dan kaya.

Tetapi, jika anda lebih suka syampu dan kondisikan kot kuda anda secara berasingan, anda boleh menggunakan Syampu dan Perapi Mane ‘N Tail. The Syampu Mane ‘N Tail Ultimate Gloss mempunyai formula pH seimbang yang boleh anda gunakan selalu tanpa mengeringkan kulit kuda anda. Ikuti syampu ini dengan Perapi Mane ‘N Tail untuk meninggalkan surai, ekor, dan bulu kuda anda seperti sutera lembut dan berkilat.

Jika anda mempunyai kuda kelabu atau kuda dengan banyak tanda putih, anda tahu betapa sukarnya untuk mengeluarkan kotoran dan kotoran rumput dari kot mereka. Nasib baik, terdapat keseluruhan koleksi bekalan mandi kuda yang dikhaskan untuk membantu anda menjadikan kuda kelabu anda putih semula. Sebagai contoh, Syampu Pemutih Perak Quic berkesan dalam menanggalkan kesan keras termasuk rumput, baja dan air kencing tanpa menggunakan peluntur, kebiruan atau bahan kimia keras yang lain.

Selepas anda memilih syampu anda, anda perlu menggunakan produk seperti syampu Span Mandi TuffRider. Gabungan span/berus ini mempunyai pusat span, yang sesuai untuk berbuih, dan tepi luar berbulu untuk membantu anda menyental pada kesan kotoran yang sukar.

Akhir sekali, anda memerlukan a Pengikis Peluh. Pengikis Peluh mengeluarkan semua air yang berlebihan daripada kuda anda. Dengan cara ini anda boleh membawa kuda anda ke dalam lorong bangsal tanpa menitiskan air di mana-mana. Selain itu, ramai pemilik kuda percaya bahawa meninggalkan lebihan air pada kuda sebenarnya boleh menyebabkan mereka menjadi terlalu panas pada hari musim panas.

Langkah 3: Lepaskan Hos Kuda Anda

mandi kuda, bekalan mandi kuda

Kumpulkan bekalan dandanan anda dan bawa kuda anda ke dalam gerai basuh– sudah tiba masanya untuk mula mandi. Selepas mengikat kuda anda dengan ikatan silang, dengan mengikat, atau menyerahkan tali utama anda kepada pembantu anda, ambil hos dan biarkan ia berjalan dengan bebas untuk mengeluarkan sebarang buih udara dalam paip.

Jika bangsal anda mempunyai air suam dan ia tidak terlalu panas, laraskan tetapan air kepada suhu yang selesa. Jika kuda anda mula menari semasa mandi, anda mungkin perlu menjadikannya lebih hangat atau lebih sejuk.

Laraskan tetapan hos supaya anda boleh menyiram kuda anda dengan air tanpa kuasa mencuci kot dan kulit halus mereka. Anda masih perlu mempunyai tekanan air yang mencukupi untuk menembusi rambut dan membilas sabun kemudiannya, jadi pastikan anda masih mempunyai sedikit tekanan melalui muncung hos.

Mulakan pada satu sisi kuda dan hos bahu atau kaki bawah mereka. Ini membolehkan kuda anda membiasakan diri dengan air. Jika kuda anda kelihatan selesa, teruskan untuk merendam satu sisi badan mereka dan kemudian yang lain. Anda benar-benar mahu membuat mereka basah. Anda sepatutnya melihat kot berubah warna dan air akan menitis dari perut mereka.

Langkah 4: Mulakan Menggosok

mandi kuda, bekalan mandi kuda

Memandangkan kuda anda bagus dan basah, tiba masanya untuk benar-benar memulakan mandi kuda! Cairkan syampu pilihan anda dalam baldi gelen besar. Kebanyakan syampu mempunyai arah di belakang untuk nisbah air yang betul kepada sabun. Jika tidak, pastikan airnya sedikit berbuih dan meninggalkan buih sabun pada kot kuda anda. Mandi kuda memerlukan sedikit gris siku– gunakan span pilihan anda dan air sabun dalam baldi dan mula bekerja!

Semasa menggosok kot kuda anda, pastikan anda juga mendapatkan surai mereka. Gunakan tangan anda untuk turun ke akar rambut untuk menyental sebarang kelemumur atau kulit kering yang mungkin terperangkap di sana. Ini juga masa yang baik untuk memeriksa kuda anda untuk kutu, luka atau ketulan yang mungkin anda tidak perasan sebelum ini.

Langkah 5: Membersihkan Ekor

ekor kuda putih bersih selepas mandi kuda

Sebelum masuk dengan sabun, basahkan semula ekor kuda anda. Ekornya kering dengan cepat dan anda pasti mahu ia cantik dan basah untuk membuat buih berfungsi. Setelah ekor basah, ambil sedikit sabun – ingat anda perlu membilasnya– dan masukkan sabun ke dalam tulang ekor dengan tangan anda.

Kelemumur dan kotoran benar-benar boleh berkumpul di tulang ekor dan menyebabkan kuda anda gatal. Bahagian penting mandi kuda adalah mengurut tulang ekor secara perlahan-lahan untuk mengeluarkan semua kotoran dan kotoran itu.

Seterusnya, ramai pemilik kuda mencelupkan hujung ekor kuda ke dalam baldi berisi air sabun. Ini adalah cara paling mudah untuk mengisi ekor dengan sabun. Sesetengah penunggang kuda akan memegang baldi ke atas dan membenarkan ekornya meresap untuk benar-benar membersihkannya, manakala yang lain akan mencelupkannya ke dalam baldi dan kemudian mengolahnya menjadi buih dengan tangan mereka. Cuba kedua-dua kaedah untuk melihat apa yang berkesan untuk anda!

Berhati-hati berdiri berhampiran hujung belakang kuda anda dan ingat, keselamatan dahulu.

Langkah 6: Bilas Kuda Anda

mandi kuda

Memandangkan kuda anda bagus dan bersabun, sudah tiba masanya untuk membilas semua kotoran dan kotoran yang telah anda gunakan dari kot mereka. Ulangi Langkah 3 untuk mengeluarkan semua sabun dari kuda anda. Beri perhatian khusus pada kawasan seperti ekor dan surai, kerana sabun cenderung bersembunyi dekat dengan kulit atau tulang ekor.

Anda tidak mahu meninggalkan sebarang sisa sabun, jadi anda mungkin mahu menggunakan tangan anda sekali lagi untuk memisahkan surai dan ekor dan membilas sebarang sabun yang hampir dengan kulit. Sabun yang tidak dibilas sepenuhnya boleh menyebabkan kuda anda berasa berkapur dan boleh menyebabkan gatal-gatal. Untuk mengelakkan ini, bilas kuda anda dua kali pada setiap sisi dengan hos.

Langkah 7: Squeegee Kuda Anda

menggunakan pengikis peluh selepas mandi kuda

Sebaik sahaja anda selesai membilas semua sabun dari kuda anda, anda mempunyai satu perkara terakhir untuk dilakukan sebelum mandi kuda anda selesai. Ambil pengikis peluh anda dan gunakan bahagian getah untuk memerah perlahan-lahan semua air dari kuda anda.

Berhati-hati di beberapa kawasan yang lebih sensitif, seperti tulang belakang dan perut. Daripada pergi terus ke atas tulang belakang, kikis kawasan itu ke kedua-dua sisinya. Anda tidak perlu menolak terlalu kuat– tekanan ringan sudah cukup untuk mengeluarkan semua air.

Sebaik sahaja anda telah menolak sebahagian besar air, anda sudah selesai!

Petua Bonus:

Banyak kuda sangat suka berguling di dalam tanah atau pasir selepas mandi kuda. Untuk mengelakkan ini, ragut kuda anda dengan tangan sehingga ia benar-benar kering sebelum membawanya kembali ke padang rumput atau gerai mereka.

Senarai Beli-belah Mandian Kuda Anda

Untuk memberikan kuda anda mandian terbaik, anda memerlukan beberapa bekalan mandi kuda yang berbeza. Untuk menjadikan hidup anda lebih mudah, kami telah menyusun senarai beli-belah bekalan mandi kuda yang komprehensif. Anda boleh membeli semua ini bekalan di sini, di Breeches.com.

  • baldi
  • Span
  • Syampu
  • Syampu Pemutih
  • Perapi
  • Pengikis Peluh
  • Semburan Bersinar
  • Penyahkusut Ekor
  • Mane dan Berus Ekor

Lihat Kuda kami Koleksi Mandi untuk mencari semua yang anda perlukan, semuanya di satu tempat.

Komen akan diluluskan sebelum dipaparkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *