Panduan Anda untuk Mencari dan Mengambil Ujian Lesen Bot

Di kebanyakan negeri, pelayar dikehendaki melengkapkan kursus keselamatan berperahu untuk mengendalikan kapal bermotor. Pada akhir kursus yang anda ambil dan lulus peperiksaan, dapatkan sijil (a/k/a “lesen”), dan mempunyai bukti bahawa anda layak untuk mengendalikan bot. Selalunya dipanggil ujian lesen bot atau peperiksaan lesen bot, ia berbaloi untuk diambil walaupun anda tidak perlu berbuat demikian, kerana ia memberi anda maklumat terkini tentang keselamatan bot, navigasi, etika, undang-undang tempatan dan isu berkaitan.

Ujian lesen bot tidak ada kaitan dengan mendaftarkan bot anda, yang merupakan kewajipan berasingan; namun, sesetengah negeri memerlukan anda menunjukkan bukti telah menamatkan kursus untuk mendaftarkan bot anda. Jika kursus itu diluluskan oleh Persatuan Kebangsaan Pentadbir Undang-undang Perahu Negeri (NASBLA) dan diiktiraf oleh Pengawal Pantai AS, kursus ini bagus untuk seumur hidup dan melayakkan anda mengendalikan bot bermotor di tempat lain, walaupun anda berpindah ke negeri lain.

Cara Belajar Tentang Ujian Lesen Bot

  • Mula-mula, ketahui perkara yang diperlukan untuk mengendalikan bot bermotor di negeri tempat anda tinggal. Sesetengah negeri hanya memerlukan pengendali muda untuk mengikuti kursus tersebut.
  • Kedua, lihat apa yang negeri anda terima sebagai kursus yang sah. Secara amnya, ini adalah kursus yang diluluskan oleh Persatuan Kebangsaan Pentadbir Undang-undang Bot Negeri (NASBLA) dan diiktiraf oleh Pengawal Pantai AS.
  • Ketiga, lihat jika negeri menawarkan kursus sendiri dan/atau memerlukan anda mengambilnya.
  • Jika pilihan itu wujud, anda boleh mencari kursus yang diluluskan yang boleh diambil dalam talian (biasanya dengan bayaran), atau ditadbir secara tempatan. Agensi negeri anda akan mempunyai maklumat tentang kursus dalam talian yang boleh diterima.
  • Kursus yang diluluskan oleh negeri yang diambil sendiri ditawarkan beberapa kali setahun di banyak tempat oleh bahagian Bantuan Pengawal Pantai AS tempatan, serta oleh beberapa peruncit bekalan luar yang besar. Mungkin ada bayaran untuk ini.

Dalam Talian atau Sendiri?

Mengambil ujian lesen bot dalam talian adalah popular bagi mereka yang mempunyai jadual yang sibuk dan mempunyai sambungan Internet yang baik dan boleh dipercayai (kerana mengambil masa berjam-jam untuk menyelesaikan kursus keselamatan bot sebelum peperiksaan). Ia boleh dilakukan mengikut keselesaan anda mengikut jadual waktu anda, yang amat berguna jika anda tergesa-gesa dan tidak sabar untuk pergi ke kursus yang diberikan secara tempatan, beberapa daripadanya memerlukan kehadiran pada beberapa hari atau malam.

Walau bagaimanapun, menghadiri kursus yang diberikan tempatan mempunyai beberapa faedah. Pentadbir kursus akan menyesuaikan beberapa kandungan kepada isu dan keanehan navigasi tempatan, yang anda tidak akan pelajari melalui kursus dalam talian. Dan terdapat peluang yang baik untuk anda mempelajari sesuatu yang bernilai daripada rakan peserta. Cuba cari satu yang boleh diselesaikan dalam satu sidang, bukannya dalam beberapa hari.

Akhir sekali, jika anda pergi memancing sambil menaiki bot, pastikan anda mempunyai lesen memancing, supaya apabila anda mempunyai sijil, anda sudah bersedia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *