Pancing Terbang vs Pancing Biasa: Apakah Perbezaannya?

Menurut beberapa pemancing lalat yang sangat bersemangat, itulah satu-satunya cara memancing yang benar. Walaupun saya tidak bersetuju, saya harus mengakui bahawa ia pastinya unik dan khusus.

Keseluruhan teknik memancing lalatbersama dengan peralatan, tidak boleh dibandingkan dengan mana-mana teknik memancing yang lain. Dan ini juga berlaku untuk batang lalat.

Pancing lalat vs joran biasa adalah perbandingan yang tiada tandingannya. Batang lalat digunakan dengan garis lalat dan gelendong, dan rod ringan ini melontar berbeza sama sekali. Joran biasa (berpusing atau umpan umpan) menggunakan garisan mono atau jalinan standard, ia lebih berat, dan menggunakan berat gewang untuk menarik keluar garisan.

Walaupun tekniknya berbeza sama sekali, kedua-duanya boleh digunakan untuk menangkap spesies yang sama. Saya akan menyebut mereka di sini sedikit kemudian.

Tidak ada cara yang betul atau salah, memilih teknik yang betul bergantung pada pilihan peribadi anda dan keadaan memancing tempatan.

Di sini saya akan memberitahu anda lebih lanjut tentang perbezaan antara rod biasa dan lalat.

[FREE E-BOOK]

10 DOSA MAUT [MISTAKES] MENARIK

Dapatkan e-book memancing PERCUMA kami di mana anda akan menemui Petua PRO saya!

Percuma-Memancing-Ebook

Apakah Perbezaan Antara Memancing Terbang dan Joran Biasa?

Pancing terbang vs joran biasa adalah seperti membandingkan kapal terbang dan kapal selam. Kedua-duanya boleh membawa anda dari titik A ke titik B tetapi berbeza sama sekali. Begitu juga dengan dua orang ini. Jika anda berjaya, anda akan mendaratkan ikan dalam kedua-dua kes, tetapi itu sahaja.

Rod berputar dan peralatan yang disertakan dengannya menggunakan berat gewang untuk menarik put garis klasik, seperti mono atau jalinan. Batang lebih berat daripada batang lalat, dan talinya sangat ringan. Gewang atau umpan seperti spinnerbaits, crankbaitsatau katakan potong ikan, terbang ke udara semasa melontar dan keluarkan tali sebelum terkena air.

Dalam memancing, joran ringan digunakan dengan garis berwajaran. Gewang lalat yang kecil, hampir tanpa berat, tidak akan dapat menarik keluar garisan standard atau terbang ke mana-mana sahaja semasa tuangan biasa. Di sinilah garisan berwajaran masuk. Berat garisan membawa gewang melalui udara.

Bila kamu melontar joran biasagewang terbang masuk menjauhi anda ke arah tertentu dan garisan mengikuti dalam gerakan lurus. Bila melontar batang lalatanda boleh melihat cara garis berwajaran membuat gelung. Ini kerana impuls berpindah dari hujung rod ke hujung dan ke garisan. Ia berkelakuan lebih seperti cambuk daripada rod standard, sekurang-kurangnya dalam perkataan mudah.

Sudah tentu, menguasai teknik tuangan pancing lalat adalah lebih sukar. Perkara yang sama berlaku untuk menetapkan cangkuk. Dengan joran biasa, anda boleh menarik hujung ke atas, manakala dengan joran lalat, anda harus melakukannya ke sisi. Ini mungkin kedengaran mudah apabila diterangkan hanya dalam beberapa perkataan, tetapi ia jauh dari itu.

Mengapa dan Bila Menggunakan Fly atau Rod Biasa?

Perbezaan antara pancing lalat dan pancing biasa juga menentukan penggunaannya. Pancing lalat digunakan semasa memancing ikan spesies yang secara semula jadi memakan serangga yang terdapat di kawasan tersebut. Satu-satunya cara untuk menyalurkan umpan tersebut ialah dengan menggunakan joran lalat dan peralatan memancing.

Selalunya, memancing terbang dilakukan di sungai, tetapi ia boleh dilakukan di air tenang, atau air masin.

Joran biasa boleh digunakan di mana-mana dan pada bila-bila masa, walaupun ia lebih kerap digunakan dalam air tenang jika dibandingkan dengan joran lalat. Ia digunakan apabila anda ingin memberikan gewang dan umpan yang lebih besar untuk spesies ikan tertentu.

Joran biasa digunakan apabila anda ingin memancing dalam pelbagai kedalaman, termasuk persembahan yang sangat mendalam. Apabila menggunakan joran lalat, gewang anda dipersembahkan di permukaan, atau di bahagian atas lajur air.

Batang biasa lebih serba boleh. Mereka bertujuan untuk digunakan untuk pelbagai spesies dengan pelbagai gewang dan umpan. Dengan satu persediaan, anda boleh menggunakannya untuk memancing dasar, memancing permukaan, dan untuk hampir semua jenis gewang atau umpan, termasuk umpan hidup.

Batang lalat dikhususkan untuk persembahan lalat. Joran biasa sering membantu anda menangkap lebih banyak ikan, manakala joran terbang bukan untuk kuantiti, tetapi untuk kualiti pengalaman memancing.

Di sini anda boleh menyemak lebih lanjut tentang perbezaan dalam Memancing Terbang vs Memancing Biasa.

Pancing Terbang vs Pancing Biasa - Kenapa dan Bila

Apakah Jenis Ikan Yang Boleh Anda Tangkap dengan Pancing Lalat dan Apa Dengan Biasa?

Pernahkah anda mendengar tentang “padan dengan palka”?

Ia adalah sesuatu yang dikatakan oleh pemancing terbang apabila menerangkan lalat yang akan digunakan. Matlamatnya adalah untuk meniru spesies serangga tempatan, dalam peringkat kehidupan yang betul.

Apabila anda membentangkannya, anda akan dapat menangkap spesies ikan yang secara semula jadi memakannya. Sudah tentu, terdapat pelbagai lalat, walaupun yang besar. Ada yang bukan lalat dan meniru mangsa yang lebih besar untuk ikan yang lebih besar. Gewang itu dipanggil pita suara.

Spesies yang paling popular untuk ditangkap semasa memancing sudah pasti ikan trout. Walau bagaimanapun, ia bukan satu-satunya. Anda boleh menangkap pelbagai spesies, termasuk ikan salmon, tombak, kelabu, bass, pelbagai panfishdan malah ikan mas!

Tetapi, anda tidak terhad kepada air tawar sahaja. Pemancing lalat air masin sering menangkap belang belang, ikan merah, bonefish, dan juga tarpon.

Apabila ia datang kepada joran biasa, anda boleh menangkap pada dasarnya apa sahaja. Semua spesies yang disebutkan di sini boleh ditangkap dengan rod biasa, serta semua spesies popular lain. Awak boleh menangkap ikan keli di air tawar, dan tuna di air masin. Dari spesies yang paling kecil hingga yang sangat besar. Pilihan hampir tidak terhad.

Bolehkah Anda Terbang Ikan Dengan Biasa [Spinning] Joran?

Memancing terbang adalah satu bentuk seni, dan seorang artis memerlukan alat yang sesuai untuk mencipta seni. Namun, bagaimana jika anda ingin mencubanya tetapi tanpa peralatan yang dicipta khusus untuk tujuan tersebut?

Terbang memancing dengan joran berputar tidaklah sehebat dengan joran lalat, tetapi ia boleh dilakukan! Tetapi, anda perlu menyesuaikan gear anda sedikit.

Lalat tidak cukup berat untuk menarik tali. Satu cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan menambah plumbum atau melontar buih. Membuang gelembung pada dasarnya adalah pelampung lutsinar yang digunakan sebagai penunjuk gigitan dan berat tambahan. Kerana ia telus, mereka tidak menakutkan ikan seperti versi berwarna, walaupun mereka masih boleh menakutkan trout liar.

Teknik ini lebih heboh daripada memancing lalat biasa, dan ikan liar boleh berenang jauh. Walaupun ia berfungsi dengan baik di perairan yang bergerak, anda harus menggunakannya untuk ikan yang ditebar.

Anda juga boleh menambah gambar split pada persediaan berputar ultralight anda untuk membuang lalat. Walaupun kedua-dua teknik ini boleh disifatkan sebagai pancing lalat kerana anda membuang lalat, ia tidak serupa dengan pancing lalat sebenar dengan peralatan yang betul.

Gambaran Keseluruhan Pantas Carta / Jadual Mengenai Pancing Terbang vs Joran Biasa

Sekarang apabila saya menerangkan semua perbezaan dalam perkataan mudah, berikut ialah carta gambaran ringkas yang menunjukkan kepada anda versi ringkas semua yang saya bincangkan.

Jenis Rod Batang Lalat Rod biasa
Kesukaran casting Sukar untuk belajar Agak mudah dipelajari
Daya tarikan dan umpan yang serba boleh Hanya gewang lalat boleh digunakan Semua umpan dan gewang boleh digunakan
Spesies ikan yang disasarkan Ikan yang memakan serangga Semua spesies ikan
Kedalaman persembahan gewang Permukaan dan bahagian atas lajur air Semua kedalaman
Keserasian gear Kekili terbang dan garis terbang khusus Kekili berputar dan garisan mono atau jalinan
Kos peralatan Lebih mahal Lebih mampu milik

Kesimpulan

Membandingkan pancing lalat vs pancing biasa adalah sesuatu yang anda patut cuba untuk melihat apakah perbezaan sebenarnya. Ia bukan sahaja mengenai reka bentuk dan ciri rod, atau kekili dan garisan, ia adalah tentang teknik dan cara memancing yang berbeza sama sekali.

Daripada pemutus kepada menetapkan cangkukmalah pegang joran pun tiada persamaan kecuali kebolehan menangkap ikan.

Sudah tentu, memancing dengan terbang jauh lebih sukar, tetapi ia juga lebih bermanfaat apabila anda akhirnya mendaratkan yang besar!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *