Pameran ‘Birds in Art’ menampilkan karya 118 artis dari seluruh dunia

Pameran tahunan “Burung dalam Seni” ke-47 dibuka pada hari Sabtu, 10 September, di Muzium Seni Leigh Yawkey Woodsondalam Wausau, Wisconsin. Pameran itu, salah satu pameran seni hidupan liar yang paling berprestij di dunia, menampilkan seni ciptaan 118 artis. Ia akan dipamerkan hingga 27 November.

“Burung dalam Seni” 2022 penuh dengan burung-burung yang bergelora, bersuara, bersosial, bersolek dan melambung. Tahun ini, 570 artis – peningkatan 12 peratus berbanding 2021 – menyerahkan 946 karya seni untuk dipertimbangkan oleh juri tiga orang.

Daripada 118 artis terpilih, 95 dipilih oleh juri selain 23 yang dinamakan Seniman Sarjana semasa sebelumnya “Burung dalam Seni” pameran. Tiga puluh tiga adalah antarabangsa, mewakili 15 negara berbeza: Australia, Belgium, Kanada, England, Perancis, Jerman, India, Israel, Itali, Jepun, Belanda, Scotland, Sepanyol, Sweden dan Switzerland.

Sebelas adalah artis Wisconsin, tiga daripadanya juga antara 18 artis “Burung dalam Seni” kali pertama.

Pameran itu termasuk lukisan oleh pengarang dan artis Kenn Kaufman, seorang Editor Penyumbang kepada BirdWatching. Lukisan Kenn, bertajuk “Emerald Amazon,” ialah a potret Amazon Kingfisher betina hinggap di antara daun-daun besar pokok cecropia.

Artis “Birds in Art” tahun pertama Alejandro Grajal berkata sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Woodland Park Zoo di Seattle, dia telah mengembara ke seluruh dunia sebagai pakar ornitologi dan pemuliharaan dan kekal “terpesona oleh keindahan burung yang menakjubkan.” Ketidakselarasan seekor burung rajawali mencari mangsa yang tidak disangka-sangka ketika ia bertengger di atas patung ikan menarik perhatian Grajal dan mengilhamkan lukisannya.

Selain lukisan dalam cat air, minyak dan akrilik; arca dalam batu, kayu, dawai, aluminium, dan gangsa; dan lukisan dalam grafit, pastel, kapur dan arang, pameran itu merangkumi pelbagai medium – daripada kertas potong dan papan conteng kepada serigrafi, potongan kayu, linocut, dan etsa. Seni tekstil disertakan daripada dua artis kali pertama: Jim Hay, dari Jepun, yang menggabungkan kimono yang dijahit mesin ke dalam karya anehnya, dan Sue Sherman Kanada, yang selimutnya menggambarkan tiga Monk Parakeet.

Karya seni oleh Artis Sarjana yang dinamakan sebelum ini termasuk lukisan Robert Bateman tentang sarang robin di rumah zaman kanak-kanaknya dan serigraf timberdoodle karya Anne Senechal Faust.

“Burung dalam Seni” 2022 perayaan hari pembukaan pada pagi Sabtu, 10 September, termasuk pembentangan penceramah jemputan pada 9:30 pagi; Demonstrasi Artists in Action, 10:45 pagi hingga tengah hari; dan peluang pagi untuk bertemu dengan berpuluh-puluh artis yang berduyun-duyun ke muzium dari seluruh dunia untuk pembukaan pameran yang terkenal di peringkat antarabangsa ini. Pelawat menyemak imbas galeri untuk melihat persembahan artistik segar terhadap burung melalui lukisan asli, arca dan grafik yang dicipta dalam tempoh tiga tahun yang lalu. Sejak 1976, Muzium Seni Leigh Yawkey Woodson telah menganjurkan “Burung dalam Seni” setiap tahun, bertujuan untuk mempersembahkan tafsiran artistik kontemporari terbaik bagi tema burung.

Waktu buka hujung minggu ialah 9 pagi hingga 5 petang pada hari Sabtu, 10 September dan 10 pagi hingga 5 petang pada hari Ahad, 11 September. Waktu berbeza pada hari lain, dan muzium ditutup pada hari Isnin dan hari cuti, jadi semak tapak web untuk butiran. Kemasukan sentiasa percuma.

Untuk butiran pameran tambahan “Burung dalam Seni” 2022, semak senarai artis, kalendar acaradan laman web pameran.

Sebuah ilustrasi Katalog “Burung dalam Seni”. menampilkan setiap karya seni bersama kenyataan artis dalam format yang baru direka bentuk semula akan tersedia pada bulan September; dapatkan butiran pembelian dan pesan di sini.

2 buku menyajikan cabaran daripada artis untuk tidak melupakan burung yang hilang

Teruskan menatal untuk melihat beberapa karya seni yang ditampilkan dalam ‘Burung dalam Seni’ 2022

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *