Pakar penyakit menyeru agar ‘penting’ kembali ke suntikan selesema enam bulan untuk kuda

 • Pemilik mesti digalakkan untuk memberi vaksin kepada kuda setiap enam bulan terhadap selesema kuda (EI) untuk perlindungan “optimum”, kerana bekalan vaksin kembali normal.

  Berikutan penyelesaian kekurangan vaksin, dilaporkan oleh H&H musim panas dan musim luruh ini, dan peningkatan baru-baru ini dalam kes selesema kuda di UK, yang Jurnal Veterinar Equine (EVJ) telah menerbitkan laporan yang mengkaji sains di sebalik jadual vaksinasi selesema, “khususnya penggantian penggalak tahunan dengan program vaksinasi dwi-tahunan mandatori”.  Vaksinasi selesema mandatori telah diperkenalkan dalam kebanyakan disiplin ekuestrian yang kompetitif kira-kira 40 tahun yang lalu, sejak skala dan bilangan wabak secara amnya agak kecil.

  Tetapi wabak seperti yang berlaku di UK pada 1989, 2003 dan 2019 telah “menunjukkan potensi wabak EI, walaupun dalam populasi kuda yang divaksin”.

  Dalam artikel Penggalak dwi-tahunan influenza kuda: apakah bukti yang memberitahu kita? ahli epidemiologi Victoria Colgate dan Richard Newton “membincangkan apa yang telah dipelajari daripada wabak sebelumnya dan menerangkan bukti daripada model matematik untuk menunjukkan mengapa penggalak dwi-tahunan bermanfaat”.

  “Data epidemiologi daripada wabak EI semula jadi sebelum ini telah berulang kali menunjukkan sifat perlindungan yang tidak kekal yang disediakan oleh vaksinasi, dan kajian lapangan pemerhatian berulang kali menyerlahkan potensi untuk penggalak 12-bulanan untuk meninggalkan jurang imuniti yang terdedah pada kedua-dua peringkat haiwan dan populasi individu,” seorang jurucakap EVJ berkata.

  “Model matematik penghantaran EI mengesahkan bahawa vaksin penggalak EI enam bulan dan bukannya tahunan adalah lebih baik untuk mewujudkan dan mengekalkan imuniti tahap populasi yang berkesan terhadap EI.”

  Artikel itu menambah bahawa secara idealnya, strain vaksin harus sentiasa dikemas kini untuk memastikan strain penyakit yang paling relevan dimasukkan tetapi “ini adalah proses yang perlahan dan mahal untuk pengeluar vaksin kuda”.

  “Dengan ketiadaan strain vaksin yang dikemas kini, vaksinasi dwi-tahunan amat disyorkan untuk membantu mengimbangi pergeseran antigen antara vaksin dan strain virus EI yang beredar,” kata jurucakap itu.

  Penulis menambah: “Industri kuda pastinya mesti kekal teguh dan berpandukan prinsip saintifik. Bukti jelas daripada kajian pemodelan eksperimen, epidemiologi dan matematik menunjukkan sebab kami mesti menggalakkan pelanggan untuk kembali kepada jadual penggalak dwi-tahunan.

  “Kita juga mesti mengingatkan pemilik kuda bahawa haiwan yang telah menjalani rejim vaksinasi enam bulan adalah kedudukan terbaik untuk kekurangan vaksin dengan toleransi terbina dalam dalam jadual vaksinasi mereka; tahap perlindungan imunologi mereka tidak dijangka akan menurun ke tahap yang mudah terdedah, walaupun dengan sedikit kelewatan sebelum divaksinasi semula.”

  H&H melaporkan semasa kekurangan vaksin bahawa FEI dan badan lain telah melonggarkan keperluan vaksinasi selama enam bulan. Ini kerana kuda persaingan pertengahan umur yang berkenaan lebih berkemungkinan mempunyai imuniti yang terbina daripada imunisasi yang kerap, dan vaksin boleh disimpan untuk equid yang lebih terdedah.

  “Walaupun kekurangan vaksin EI baru-baru ini memerlukan kelonggaran sementara jadual vaksin persaingan, kita kini mesti memperbaharui mesej bahawa penggalak enam bulan adalah optimum dan perlu,” kata EVJ editor Celia Marr.

  Badan pentadbir di UK belum mengumumkan peraturan vaksinasi selesema mereka untuk 2023.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *