Pakaian Pertunjukan Kuda Mana Yang Anda Perlukan?

Di antara adrenalin menunggang ke gelanggang persembahan dan kesibukan padang pertunjukan di sekeliling anda, pertunjukan kuda adalah pengalaman peringkat seterusnya. Beberapa perkara boleh membawa anda setinggi memenangi reben biru atau membuatkan anda berasa rendah seperti jatuh atau hilang kelayakan. Memakai pakaian pertunjukan kuda yang betul hanyalah satu cara untuk menjadikan hari persembahan anda kurang tekanan.

Dalam blog ini, kami akan membincangkan semua yang anda perlu tahu tentang pakaian pertunjukan kuda, daripada apa yang kami fikir anda patut pakai kepada apa yang perlu anda tinggalkan di rumah, semuanya terus dari Buku Peraturan USEF.

Tunjukkan Melompat

Kuda putih dan penunggang yang memakai pakaian pertunjukan kuda membersihkan pagar besar di gelanggang lompat pertunjukan.

Tidak seperti disiplin bahasa Inggeris yang lain, terdapat tiga tahap pakaian pertunjukan lompat yang berbeza: pakaian pelompat formal, pakaian yang sesuai dan pakaian pelompat standard. Semak senarai hadiah anda dan tunjukkan peraturan untuk mengetahui tahap mana yang diperlukan untuk pertunjukan kuda anda yang seterusnya.

Pakaian Pelompat Formal:

Pakaian pelompat formal dikhaskan untuk acara paling berprestij dan pertandingan berkuda peringkat tertinggi. Penunggang mesti memakai kot pertunjukan berwarna gelap. Kot pertunjukan Scarlet dibenarkan; namun ini dikhaskan sebagai tanda hormat kepada pelumba Team USA sahaja. Muncul dalam kot pertunjukan merah adalah kesilapan utama, melainkan anda menaiki Pasukan USA.

Padankan kot pertunjukan konservatif anda dengan baju persembahan putih yang dimasukkan ke dalam sepasang seluar pendek putih atau coklat kekuningan. Baju persembahan anda mesti diikat di leher dan mempunyai tali leher putih, kolar choker putih atau tali leher stok memburu.

But tinggi lebih diutamakan, tetapi secara teknikalnya but separuh juga dibenarkan selagi ia sepadan dengan warna but paddock anda. Walau bagaimanapun, pada tahap persaingan ini, separuh bab dan but paddock tidak pernah didengari.

Polis dan anggota perkhidmatan bersenjata dibenarkan memakai pakaian rasmi mereka.

Pakaian Pelompat yang betul:

Paras di bawah pakaian pelompat formal, pakaian pertunjukan kuda ini boleh menjadi lebih berwarna sedikit. Seluar pendek coklat atau putih masih diperlukan, tetapi kot pertunjukan apa-apa warna dibenarkan, walaupun warna konservatif adalah tradisional. Baju persembahan boleh menjadi lebih berwarna sedikit, kerana baju warna cerah dengan kolar choker dan lengan dibenarkan. Baju itu mesti masih dimasukkan ke dalam seluar dan diikat di leher.

Pakaian Pelompat Standard:

Ini ialah pakaian pertunjukan kuda tahap paling tidak formal yang anda akan lihat dalam gelang lompat pertunjukan. Malah, ia adalah gaya yang paling biasa untuk pelompat pertunjukan. Tiada kot diperlukan, walaupun ia boleh dipakai mengikut budi bicara anda. Baju masih memerlukan kolar dan lengan, dan mesti dimasukkan ke dalam seluar anda. Walau bagaimanapun, baju polo dibenarkan.

Jangan ragu untuk memakai separuh bahagian anda, bagaimanapun, ia mesti dipadankan dengan warna but paddock penunggang. Perlu diingat bahawa jika anda ingin mempersembahkan imej terbaik yang mungkin kepada hakim, but tinggi masih merupakan pilihan yang lebih baik.

Pakaian Pakaian Pelompat Standard Kegemaran Kami:

 1. Baju Pertunjukan Lengan Pendek Magda Lace EquiCool
 2. B Vertigo Kimberley Knee Patch Breeches
 3. Kasut Padang TuffRider Ladies Regal
 4. IR4G Navy dengan Helmet Vent Rose Gold

Dressage

model berdiri di sebelah kuda teluk memakai pakaian pertunjukan kuda dressage

Perubahan peraturan terkini telah membolehkan penunggang dressage menjadi lebih kreatif dengan pakaian pertunjukan kuda mereka. Dua kemas kini yang akan memberi impak terbesar pada pakaian anda ialah:

 1. “Mana-mana jaket atau kot ekor warna tunggal dibenarkan dan mungkin mempunyai jaluran halus, cek atau tweed. Jaket atau kot berjalur atau berbilang warna tidak dibenarkan. Aksen yang menarik dan bijaksana, seperti kolar warna yang berbeza, paip sederhana atau hiasan kristal, boleh diterima.”
 2. “Seluar pendek atau jodhpur berwarna putih, terang atau gelap dibenarkan dalam pertandingan. Warna atau corak terang tidak dibenarkan. Paip kontras dibenarkan.”

Ini bermakna penunggang kini boleh memakai sebarang warna seluar pendek, daripada biru lagun terang hingga hitam. Begitu juga dengan jaket pertunjukan! Arena dressage memudarkan kulit lamanya yang putih dan hitam. Tidak lama lagi, pertunjukan dressage akan dipenuhi dengan pelumba yang cantik dan berwarna cerah dalam setiap warna pelangi. Tetapi, masih terdapat peraturan yang ketat untuk seluruh pakaian anda.

Apabila bercakap tentang but dan sarung tangan, separuh bahagian dan but paddock dibenarkan jika anda menunggang di bawah Tahap Keempat; tali garter juga dibenarkan, walaupun tidak begitu bergaya. Jika anda bertanding di atas Tahap Keempat, but tinggi diperlukan sama ada dalam gaya pakaian atau padang, atau sebarang variasi daripadanya.

Sarung tangan disyorkan untuk dipakai dalam warna terang, walaupun sebarang warna pepejal dibenarkan jika anda bertanding di bawah Tahap Keempat. Walau bagaimanapun, sarung tangan hitam, coklat atau putih diperlukan untuk semua ujian FEI.

Baju persembahan yang digabungkan dengan tali leher, choker, tali leher stok atau kolar lilitan terbina dalam diperlukan di semua peringkat. Tetapi, dan inilah satu lagi peraturan baharu, ikatan stok mungkin dalam sebarang warna.

Pakaian Pertunjukan Kuda Dressage Kegemaran Kami:

 1. Baju Pertunjukan Lengan Panjang Cara berwarna Putih
 2. Zephyr Mesh Dressage Show Coat
 3. Breeches Tempat Duduk Penuh Ribb berwarna Putih
 4. But Pakaian TuffRider Regal
 5. TuffRider Show Time Plus Helmet

Pemburu

pakaian pertunjukan kuda pemburu

Cincin pemburu mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan tradisi memburu musang, jadi pakaiannya sangat konservatif dan formal. Walaupun begitu, peraturan USEF mengenai pakaian pertunjukan kuda di gelanggang pemburu mempunyai beberapa batasan rasmi yang mengejutkan dan menyerahkan sebahagian besar peraturan pakaian pertunjukan kepada hakim. Kerana cincin pemburu diletakkan sepenuhnya atas budi bicara hakim, adalah penting untuk mengikuti semangat peraturan untuk diletakkan dengan baik.

Sebagai contoh, ia menyatakan dalam buku peraturan bahawa hakim tidak dibenarkan untuk menghapuskan penunggang berdasarkan pakaian mereka, melainkan ia adalah isu keselamatan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin meletakkan dalam reben, anda akan memakai pakaian pertunjukan kuda yang sesuai.

Baju persembahan mesti mempunyai choker atau tali leher. Baju yang mempunyai choker yang disepadukan ke dalam baju adalah dibenarkan. Seluar pendek mestilah sama ada berkarat, sawo matang, kenari, buff atau putih, tetapi pilihan warna yang paling lazim dalam kalangan penunggang pemburu adalah sawo matang. Show coat hendaklah berwarna gelap. Kebanyakan penunggang akan memilih untuk memakai kot navy dengan tiga butang navy yang sepadan. Topi keledar pelindung dengan tali dagu, sudah tentu, diperlukan di semua tempat pertandingan.

Kasut tidak disebut secara khusus dalam buku peraturan USEF, tetapi terdapat beberapa peraturan tidak rasmi. Biasanya, semua penunggang pemburu yang berumur lebih dari dua belas atau tiga belas tahun memakai but tinggi. Pelumba muda yang bertanding dalam bahagian pendek atau bahagian belia biasanya memakai tali garter dan but paddock, bersama-sama dengan tundukan pertunjukan di rambut mereka.

Pakaian Pertunjukan Kuda Pemburu Kegemaran Kami:

 1. Baju Tayangan Lengan Panjang Permulaan
 2. RJ Classics Teluk Depan Zip Breech
 3. Triumph Show Coat
 4. Kasut Belmont Field
 5. Topi keledar Amara Suede

Acara

pakaian pertunjukan kuda acara

Apabila bercakap tentang pakaian pertunjukan kuda, acara adalah satu-satunya disiplin yang tidak memerlukan hanya satu pakaian– sebaliknya, ia memerlukan tiga pakaian berbeza! Acara terdiri daripada tiga fasa: dressage, show jumping dan merentas desa. Setiap fasa mempunyai keperluan pakaian sendiri.

Pakaian pertandingan untuk dressage mengikut peraturan yang sama seperti mana-mana persembahan dressage lain. Pertunjukan lompat biasanya mengikut peraturan yang ditetapkan di bawah “Pakaian Pelompat Standard”, tetapi semak semula peraturan untuk tahap anda pada pertunjukan khusus anda sebelum menghadiri. Merentas desa adalah tempat di mana ramai penunggang kuda keluar habis-habisan dengan menyelaraskan warna baju mereka dengan pad pelana kuda dan but. Penunggang kuda lain memilih untuk menjimatkan wang dengan memakai seluar panjang dan baju persembahan yang sama untuk ketiga-tiga fasa, dan memakai dan menanggalkan jaket seperti yang diperlukan.

Apa sahaja yang anda buat keputusan, selagi anda mematuhi peraturan, tidak ada cara yang salah untuk menyelaraskan pakaian pertunjukan kuda anda untuk acara!

Untuk Fasa Dressage:

Penunggang boleh memakai apa-apa jaket warna dan apa-apa baju pertunjukan warna, asalkan baju itu mempunyai sama ada tali leher stok dan pin, choker atau tali leher. Perlu diingat bahawa jaket pertunjukan dengan ekor TIDAK dibenarkan. Breeches hendaklah berwarna cerah atau putih. But tinggi mesti dipakai dan hendaklah berwarna hitam, coklat atau warna gelap yang lain.

Untuk Padang Merentas Desa:

Penunggang hendaklah memakai baju ringan dengan lengan dan garis leher pilihan mereka. Seluar pendek dan sarung tangan (jika anda memilih untuk memakainya) dibenarkan dalam sebarang warna, manakala but tinggi mengikut peraturan yang sama seperti dalam fasa dressage. Jaket pelindung mesti dipakai pada setiap masa di padang merentas desa, termasuk semasa memanaskan badan. Walaupun tidak diperlukan, USEF mengesyorkan bahawa jaket ini harus melepasi atau melepasi standard ASTM F1937 semasa atau diperakui oleh Institut Peralatan Keselamatan.

Untuk Show Jumping Ring:

Jodhpurs atau seluar pendek mestilah berwarna cerah atau putih. Sekali lagi, seluar yang anda pakai dalam fasa dressage anda adalah baik, selagi ia masih bersih! But tinggi hitam, coklat atau berwarna gelap diperlukan. Baju persembahan anda boleh daripada sebarang warna, tetapi harus mempunyai tali leher dan pin, kolar choker atau tali leher. Untuk Novis Permulaan hingga Lanjutan, anda boleh bersaing dalam gelanggang lompat pertunjukan tanpa jaket, selagi percubaan kuda yang anda bertanding selesai dalam masa satu hari.

Pakaian Pertunjukan Kuda Acara Kegemaran Kami:

 1. FITS Seluar Tempat Duduk Penuh Perfomax dalam Dove Grey
 2. Baju Tayangan Lengan Panjang Nicolette EquiCool
 3. Baju Matahari Lettia
 4. Kot Pertunjukan Ultra Ringan Lacey
 5. But Sukan Double Clear
 6. Topi keledar IR4G Matte Navy

Selain itu, bahagian terbaik tentang pakaian ini ialah anda boleh memakai seluar pendek dan baju persembahan Nicolette dalam ketiga-tiga fasa! Atau, jika anda ingin menukar baju anda untuk merentas desa, anda boleh memakai Baju Matahari Lettia yang berwarna-warni.

Breeches.com: Untuk Semua Keperluan Pakaian Pertunjukan Kuda Anda

Sama ada anda bersaing dalam gelanggang pemburu, arena dressage atau keluar di padang merentas desa, anda boleh menemui semua yang anda perlukan untuk pertunjukan kuda Inggeris anda yang seterusnya di sini di Breeches.com. Kami mahu menjadikan tunggangan lebih berpatutan dan lebih mudah diakses untuk setiap penunggang kuda– terutamanya apabila ia berkaitan dengan pakaian pertunjukan kuda. Sebab itu kami mengutamakan produk berkualiti tinggi dengan harga mampu milik. Untuk lebih banyak petua pertunjukan kuda, lihat blog ini.

Klik di sini untuk membeli pilihan pakaian menunggang kami yang bergaya dan berpatutan.

Komen akan diluluskan sebelum dipaparkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *