Pakaian Pertunjukan Dressage: Apa yang Dibenarkan Sekarang

Sehingga baru-baru ini, penunggang di pertunjukan dressage kelihatan sedozen dengan kot hitam, baju putih dan seluar panjang putih yang sepadan. Jika anda telah menunggu dengan nafas tertahan untuk hari itu, anda boleh menambah sedikit warna pada pakaian persalinan anda– penantian telah berakhir.

Dua perubahan peraturan baharu telah membolehkan penunggang menjadi lebih kreatif dengan pakaian pertunjukan dressage mereka. Inilah mereka, kata demi kata, terus dari Buku peraturan USEF:

  1. “Mana-mana jaket atau kot ekor warna tunggal dibenarkan dan mungkin mempunyai jaluran halus, cek atau tweed. Jaket atau kot berjalur atau berbilang warna tidak dibenarkan. Aksen yang menarik dan bijaksana, seperti kolar warna yang berbeza, paip sederhana atau hiasan kristal, boleh diterima.”
  2. “Seluar pendek atau jodhpur berwarna putih, terang atau gelap dibenarkan dalam pertandingan. Warna atau corak terang tidak dibenarkan. Paip kontras dibenarkan.”

Peraturan berpakaian baharu ini menandakan perubahan besar dalam sukan ini. Sebelum anda mula membuat perubahan besar pada almari pakaian anda, adalah penting untuk anda memahami semua nuansa peraturan baharu ini.

Peraturan Pakaian Dressage #1 Diterangkan

Peraturan pertama didedikasikan semata-mata kepada peraturan kot pertunjukan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, anda mungkin melihat trend peningkatan jaket dressage yang menampilkan pelbagai warna paip, kristal atau aksen kecil yang lain. Sehingga kini, aksen ini mestilah sangat halus supaya tidak melanggar peraturan. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada perubahan peraturan, paip, hiasan kristal dan aksen berwarna-warni dibenarkan secara eksplisit dalam gelang persembahan.

Tetapi jangan menjadi liar dengan aksen kristal dahulu; ada satu kaveat. Perhatikan penambahan frasa “berselera dan bijaksana.” Frasa ini pada dasarnya menyerahkan kepada hakim untuk mengawal selia kot persembahan anda. Jika mereka merasakan pakaian berpakaian anda tidak menyenangkan atau terlalu berwarna-warni, mereka mungkin boleh memotong mata daripada markah anda.

Kebanyakan helaian skor dressage tidak mempunyai kotak yang jelas untuk pakaian penunggang, tetapi hakim boleh membuat ulasan di bawah kenyataan lanjut. Hakim yang sangat pemarah malah boleh memotong mata daripada skor anda untuk kedudukan dan bantuan anda.

Ingat, frasa “berselera dan bijaksana” adalah subjektif sepenuhnya. Seorang hakim boleh mendapati pakaian persalinan anda elegan, manakala seorang lagi mungkin membencinya. Semasa sukan dressage melalui transformasi ini, tidak dapat dielakkan bahawa sesetengah hakim akan menentang perubahan.

Peraturan Pakaian Dressage #2 Diterangkan

Peraturan kedua dalam senarai kami memperkatakan secara eksplisit seluar pendek penunggang. Sebelum ini, hanya putih (atau coklat pada pertandingan peringkat rendah) dibenarkan. Kini, peraturan baharu menyatakan “seluar pendek atau jodhpur berwarna putih, terang atau gelap dibenarkan.” Malah paip kontras dibenarkan!

Peraturan ini boleh mengelirukan sedikit kerana ia juga menyatakan bahawa warna terang tidak dibenarkan. Sesetengah penunggang kuda akan menganggap putih sebagai warna “terang”. Jadi, bagaimana anda sepatutnya boleh memberitahu apa yang dibenarkan dan apa yang tidak?

Nasib baik untuk penunggang dressage yang kompetitif, akaun Instagram rasmi USDF baru-baru ini berkongsi a grafik yang berguna di laman media sosial mereka.

panduan pakaian dressage untuk breeches

Seperti yang anda akan perhatikan dalam grafik, jika anda berpegang pada seluar panjang berwarna pastel, warna tradisional (sawo matang, karat, putih) dan warna gelap (navy, hutan hitam, coklat), anda berada dalam keadaan jernih. Apabila bercakap tentang perkataan subjektif atau mudah disalahtafsir seperti “warna terang”, adalah penting untuk pergi terus ke sumbernya. Jangan takut untuk menghubungi tokoh atau organisasi pihak berkuasa pakaian yang dipercayai untuk bertanya soalan.

Selebihnya Pakaian Anda

Arena dressage memudarkan kulit lamanya yang putih dan hitam. Tidak lama lagi, pertunjukan dressage akan dipenuhi dengan pelumba yang cantik dan berwarna cerah dalam setiap warna pelangi. Tetapi, masih terdapat peraturan yang ketat untuk seluruh pakaian anda.

Apabila bercakap tentang but dan sarung tangan, separuh bahagian dan but paddock dibenarkan jika anda menunggang di bawah Tahap Keempat; tali garter juga dibenarkan, walaupun tidak begitu bergaya. Jika anda bertanding di atas Tahap Keempat, but tinggi diperlukan sama ada dalam gaya pakaian atau padang, atau sebarang variasi daripadanya.

Sarung tangan disyorkan untuk dipakai dalam warna terang, walaupun sebarang warna pepejal dibenarkan jika anda bertanding di bawah Tahap Keempat. Walau bagaimanapun, sarung tangan hitam, coklat atau putih diperlukan untuk semua ujian FEI.

Baju persembahan yang digabungkan dengan tali leher, choker, tali leher stok atau kolar lilitan terbina dalam diperlukan di semua peringkat. Tetapi, dan inilah satu lagi peraturan baharu, ikatan stok mungkin dalam sebarang warna.

Cadangan Pakaian Pertunjukan Dressage

Jika anda tidak sabar-sabar untuk menunggang sesuatu yang sedikit kurang tradisional dan sedikit lebih berwarna pada pertunjukan dressage anda yang seterusnya, kami sedia membantu anda. Teruskan membaca untuk mengetahui apa yang kami fikir anda patut pakai untuk pertunjukan dressage anda yang seterusnya, jika anda teruja untuk menerima peraturan baharu.

Sebagai alternatif, jika anda ingin menghormati tradisi dan berpegang kepada hitam dan putih, tidak mengapa juga! Lihat cadangan pakaian pertunjukan dressage kami di blog kami, “Pakaian Pertunjukan Kuda Mana Yang Anda Perlukan?”

dressage show kot

Jika anda suka drama, maka anda memerlukannya Danvers Show Coat dalam wain. Diperbuat daripada fabrik yang selesa dan tegang, kot pertunjukan ini mempunyai butang snap yang mudah dan zip tersembunyi untuk keselamatan tambahan. Walaupun paip kelihatan putih pudar dari jauh, pandangan lebih dekat mendedahkan jalur pepenjuru biru halus. Dan, mungkin yang terbaik, kot pameran ini boleh dibasuh mesin dan mudah dijaga.

seluar pendek hitam untuk pakaian dressage

Gandingkan kot pertunjukan wain baharu anda dengan Seluar Kerusi Penuh Blakely dalam warna hitam yang dramatik. Butiran kristal pada gelung tali pinggang dan butang menambah hanya sedikit bling, yang boleh disembunyikan dengan mudah oleh kot pertunjukan anda, jika dikehendaki. Jahitan putih kontras sepadan dengan paip pada kot pertunjukan untuk rupa yang digilap.

Baju persembahan dressage

Selesaikan pakaian dressage baharu anda dengan Baju Pertunjukan Smyrna dalam wain. Reka bentuk baju ini yang unik bermakna ia mempunyai rahsia. Apa yang boleh dilihat oleh hakim ialah baju persembahan putih tradisional dengan kolar lilitan yang diperlukan. Tetapi jika kot pertunjukan anda ditanggalkan, cetakan wain dalam warna merah tua bergerak ke bawah kedua-dua lengan, dari bahu ke pergelangan tangan, berakhir dengan cuff putih.

Akan datang…

Equine Couture sedang berusaha untuk mencipta koleksi pakaian serba baharu untuk menerima sepenuhnya peraturan baharu ini, serta membawa gaya ekuestrian yang menyeronokkan ke gelang pertunjukan lain juga. Koleksi Gadis Pedas akan menampilkan reka bentuk ke hadapan fesyen, seperti potongan, dan diilhamkan oleh trend terkini dalam fesyen moden. Direka oleh Laurie Sharma dan Lauren Brody, kedua-dua pelompat berdaya saing ini berharap dapat mempamerkan gaya couture yang luar biasa dengan garisan yang sedikit lebih cabul daripada pakaian pertunjukan kuda biasa anda.

Nantikan Breeches.com untuk Koleksi Gadis Pedas, akan datang tidak lama lagi!

Untuk lebih banyak petua musim pertunjukan kuda, lihat blog ini.

Komen akan diluluskan sebelum dipaparkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *