Pakaian Burung untuk Musim Bunga | Nota Burung

Nota Burung®

Pakaian Burung untuk Musim Bunga

Diadaptasi daripada skrip oleh Frances Wood

Ini ialah BirdNote!

[Song and call notes of American Goldfinch]

Ia adalah musim bunga! Dan untuk kebanyakan burung, masa untuk melihat yang terbaik untuk menarik pasangan baru. Goldfinch Amerika ini baru-baru ini meleleh. Bulunya yang lama dan lusuh telah gugur, dan yang baru telah tumbuh. Jantan itu kini berwarna kuning terang, dengan punggung dan sayap hitam yang menyerlah.

[Song of American Goldfinch]

Apabila kutilang emas meleleh pada musim gugur, mereka kehilangan bulu berwarna terang ini. Dengan cara itu, mereka mungkin berkeliaran sepanjang musim sejuk, tanpa disedari. Penyamaran musim sejuk mereka membantu mereka sebati dengan latar belakang musim yang menjemukan. Pada musim bunga, mereka meranggas semula, membuat perubahan dramatik kepada bulu pembiakan mereka yang menakjubkan. [Song of American Goldfinch]

Dan burung emas bukan satu-satunya burung yang melakukan peralihan yang mengejutkan ini. [Willow Ptarmigan chuckle] Willow Ptarmigan, burung di latitud utara, berwarna coklat berkarat pada musim panas, bercampur dengan tundra tempat ia bersarang. Pada musim gugur, bulunya berubah menjadi putih musim sejuk, sepadan dengan landskap. [Laughing Gull call] Sesetengah burung camar, seperti Burung Camar Ketawa ini dan juga Burung Camar Bonaparte, menambah tudung hitam atau coklat yang cantik untuk musim pembiakan.

Musim panas, musim luruh, musim sejuk atau musim bunga, kami gembira anda mendengar BirdNote. Saya Mary McCann.

###
Audio burung disediakan oleh Perpustakaan Bunyi Semula Jadi Macaulay di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Panggilan American Goldfinch yang dirakam oleh DA Sibley dan lagu yang dirakam oleh GA Keller. Panggilan Willow Ptarmigan dirakam oleh GA Keller. Panggilan Laughing Gull yang dirakam oleh GF Budney. Panggilan Mallard dirakam oleh AA Allen.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2014 Tune In to Nature.org April 2014/2018/2019/2022 Narator: Mary McCann

ID# orig 041805AMGOKPLU mot-01-2010-04-30 Disemak 11-29-16: mot-01c

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *