Pagi di Bayou | Nota Burung

Nota Burung®

Pagi di Bayou

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Bayou ambient, throughout]

Pagi di bayou.

Pokok Cypress yang diliputi lumut Sepanyol timbul dari air yang gelap dan sunyi. Seekor Burung Belatuk Perut Merah memanggil dan kemudian menggendang pada sangkut purba. [Rolling call & drum of Red-bellied Woodpecker] Parula Utara menyanyikan lagu derasnya yang semakin meningkat. [Northern Parula song] Burung Hantu Barred menjerit kuat ketika buaya merayap.

[Barred Owl hoot sequence]

Bayous ditemui di kebanyakan kawasan Tenggara dari Arkansas ke Alabama, merentasi tanah rata yang mengalir ke Mississippi. [Northern Parula song]. Bayou biasa, seperti yang terkenal di Louisiana, ialah anak sungai atau bekas saluran sungai yang bergelung dan berliku-liku, tetapi mempunyai aliran yang sangat perlahan. Dan perkataan bayou? Ia mungkin bunyi bahasa Perancis, tetapi ia berasal daripada perkataan Choctaw untuk “strim kecil.”

Kelembapan bayou yang subur menyokong pertumbuhan pokok dan pokok renek yang subur, yang seterusnya menawarkan sarang terpencil untuk pelbagai jenis burung. Bangau Malam Bermahkota Kuning yang menarik bersarang pada bayous, begitu juga dengan Anhinga (an-HING-guh) yang langsing dan berliku. Dan burung walet tekak kuning ini menyertai banyak burung penyanyi dalam memberi keterangan tentang habitat bayou yang melimpah. [Song of Yellow-throated Warbler].

Untuk BirdNote, saya Mary McCann. [Call of Red-bellied Woodpecker]

###
Bunyi yang disediakan oleh Perpustakaan Bunyi Semula Jadi Macaulay di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Bayou ambient 128918 dirakam oleh G.Vyn dan B. Clock; panggilan bergemuruh dan gendang 102195 Burung Belatuk Perut Merah yang dirakam oleh DW Stemple; lagu Parula Utara yang dirakam oleh WL Hershberger; Barred Owl 128933 dirakam oleh G. Vyn; dan lagu Yellow-throated Warbler 105488 oleh GA Keller.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2012 Tune In to Nature.org Mei 2018/2019/2022 Narator: Mary McCann

ID# bayou-01-2012-05-07 bayou-01b

Rancangan hari ini dibawakan kepada anda oleh The Bobolink Foundation.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *