Pada Musim Sejuk, Puffin Menjalani Kehidupan yang Sangat Berbeza

Nota Burung®

Pada Musim Sejuk, Puffin Menjalani Kehidupan yang Sangat Berbeza

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

Puffin ialah ikon berwarna-warni di pulau utara dan tebing laut, tempat mereka bersarang di koloni yang padat semasa musim panas. Pada musim bunga, puffin tumbuh nipis, lapisan berwarna-warni di atas pangkal paruhnya yang besar. Paruh sesetengah spesies bertukar menjadi kuning terang; yang lain, merah terang atau oren. Dan mereka membuat pelbagai jenis bunyi.

[Tufted Puffin adult call]

Pada musim sejuk, bagaimanapun, puffin menjalani kehidupan yang sangat berbeza. Untuk satu perkara, puffin musim sejuk tidak begitu mewah. Sebaik sahaja anak ayam mereka melarikan diri pada akhir musim panas, puffin dewasa melepaskan perhiasan yang memukau pasangan mereka pada musim bunga. Paruh mereka bertukar menjadi jingga kusam. Dan wajah musim panas putih cerah mereka bertukar menjadi warna jelaga.

Puffin Berumbai, dinamakan untuk jumbai kepala berambut perang yang panjang, menjadi kurang jumbai pada musim sejuk. Puffin bertanduk kehilangan “tanduk” berisi di atas mata mereka.

Dan puffin pada musim sejuk menjadi senyap juga.

Burung-burung meninggalkan tebing bersarang mereka menjelang September dan menuju ke lautan terbuka. Tiga spesies musim sejuk di Pasifik Utara (termasuk Rhinocerous Auklet yang sangat puffin) dan satu di Atlantik Utara. Puffin sebahagian besarnya kekal bersendirian selama tujuh bulan dalam tahun yang mereka habiskan di laut.

Tetapi apabila musim sejuk memberi laluan kepada musim bunga, badut tebing kembali, sekali lagi berpakaian dalam warna terbaik mereka.

[Tufted Puffin adult call ]

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.
###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. ML3863 dan ML3861 dirakam oleh E Booth. Ocean ambi dirakam oleh Chris Peterson.
Tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
© 2018 Tune In to Nature.org November 2018/2021 Narator: Michael Stein

ID# puffin-02-2018-11-16 puffin-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *