Ospreys and Baling Twine | Nota Burung

Nota Burung®

Ospreys dan Baling Twine

Ditulis oleh Lena Beck

Ini ialah BirdNote.

[Ospreys calling, ML 106651, 4:37-4:41]

Setiap tahun, dua ekor Osprey dewasa yang dikenali sebagai Charlie dan Charlotte membina sarang mereka berhampiran Institut Penyelidikan Burung Hantu di barat Montana. Kamera web sarang mereka memberi orang ramai gambaran yang intim tentang kehidupan mereka. Strim langsung telah menunjukkan kedua-dua Osprey berjaya menternak banyak anak ayam selama bertahun-tahun.

[Ospreys calling, ML 106651]

Pada tahun 2021, Charlie membawa beberapa benang baling ke dalam sarang mereka, mungkin tersalah anggap ia sebagai bahan binaan sarang yang baik seperti rumput atau ranting.

Benang Baling ialah tali plastik yang digunakan untuk mengikat jerami dan jerami. Apabila ia ditinggalkan sebagai sampah, kadangkala burung membawanya ke dalam sarang, di mana ia menjadi bahaya yang serius. Anak ayam boleh kusut, selalunya membawa maut. Projek Osprey Montana menganggarkan bahawa benang baling membunuh sehingga 10% anak ayam Osprey di seluruh negeri.

Apabila penonton kamera web menyedari bahawa salah satu anak ayam Charlie dan Charlotte terperangkap dalam benang baling, institut itu cuba menyelamat. Tetapi, seperti kebanyakan anak ayam Osprey di seberang barat, anak ayam yang kusut itu terlalu teruk cedera untuk terus hidup.

Nasib baik, terdapat organisasi yang berusaha untuk melindungi anak ayam Osprey daripada tali baling. Daripada menjadi sukarelawan untuk pembersihan sampah kepada memulakan program kitar semula tali baling, banyak yang boleh kami lakukan untuk membantu Ospreys. Untuk mengetahui lebih lanjut, mulakan di tapak web kami, BirdNote dot org. Saya Ariana Remmel.

Rancangan hari ini dibawakan kepada anda oleh Yayasan Bobolink.

[Ospreys calling, ML 106651]

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Osprey ML 106651 dirakam oleh R. Little.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Mei 2022 Narator: Ariana Remmel

ID# OSPR-09-2022-05-26 OSPR-09

Rujukan:
https://www.owlresearchinstitute.org/;
https://hs.umt.edu/osprey/heavyMetalStudies.php;
https://explore.org/livecams;
https://www.owlresearchinstitute.org/single-post/danger-in-the-nest-osp…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *