Oliver Townend dan yang lain bertindak balas

 • Penunggang telah memberikan reaksi mereka kepada kursus merentas desa 5 Bintang Maryland, yang direka oleh Ian Stark.

  Oliver Townend mengulas: “Ia direka oleh, pada pendapat saya, salah satu pereka terbaik di dunia. Dia mempunyai perasaan yang luar biasa kerana dia menunggangi begitu banyak [five-stars] sendiri, tetapi dia tidak takut untuk menjadikannya besar dan pastinya besar. Ia sememangnya mencabar, tetapi ia mesra kuda.”  Pelumba AS Liz Halliday-Sharp mengulas bahawa trek itu “semacam sekolah lama di tempat-tempat”.

  Dia berkata: “Ia benar-benar parit dan naik turun bukit, seperti keranda [Bodgie’s Hill & Dale at fence 15abc] adalah semacam sekolah lama anda masuk ke sana dan menjadi keranda berpasir dan Maryland Timber Rails mendaki bukit, itulah perkara yang kita lihat pada zaman dahulu. Dia menerima sebahagian daripada itu dan itu adalah reka bentuk kursus Ian, saya rasa, yang saya tidak kisah. Saya fikir ia agak menarik dan ia pastinya rasa yang berbeza daripada lima bintang lain yang pernah saya lakukan.

  “Ia benar-benar lima bintang dan sangat mencabar pada akhirnya. Saya rasa dia banyak bertanya kepada kuda yang letih. Jadi, mengekalkan bola sehingga ke penghujung akan menjadi sangat penting.”

  Will Coleman mengulangi pemikiran Liz pada penghujung kursus merentas desa 5 Bintang Maryland, dengan berkata: “Anda menjawab soalan hampir sehingga 10 minit 45 saat melalui kursus 11 minit 30 saat. Perjalanan mesti bagus, yang saya fikir akan sangat membantu.

  “Saya fikir dia telah meningkatkan lompatan daripada tahun lepas. Banyak lagi lompatan yang perlu dilakukan dan apa yang dia lakukan di sana adalah besar dan menguji.”

  Kursus merentas desa 5 Bintang Maryland: susun atur baharu

  Rakan senegara mereka, Phillip Dutton, seorang Olimpik tujuh kali, berkata bahawa dia menyukai lokasi permulaan dan penamat baharu dari sudut pandangan kuda itu.

  “Saya rasa bahagian pertama agak pantas – tidak banyak yang boleh melambatkan anda,” katanya. “Saya dapat melihat orang ramai bangun tepat pada masanya di sana dan kemudian ia akan menjadi kes untuk melihat berapa banyak kuda yang mereka tinggal pada akhirnya.”

  Tim Price dari New Zealand bersetuju: “Saya lebih suka susun atur kali ini dengan di mana dia mendapat permulaan dan penamat dan bagaimana ia memberi kesan kepada keperluan tenaga di sekitar kursus.

  “Saya fikir ia mungkin agak besar di tempat berbanding tahun lepas dan juga tahun lepas, masanya agak mudah, agak terlalu mudah. Dan saya tidak fikir itu berlaku tahun ini, ia beroda jauh lebih ketat.

  “Jadi itu akan memberi lebih penekanan kepada pemain yang telah mengembara dari Eropah. Anda ingin memanfaatkan sepenuhnya perjalanan anda, jadi anda tahu anda mahu cepat dan itu meletakkan elemen berbeza pada segala-galanya di laluan – segala-galanya yang besar menjadi lebih besar, bukit-bukit menjadi lebih curam dan teknikaliti pulang ke rumah dengan kuda yang letih menjadi lebih melampau. Jadi ia adalah kursus yang sukar tahun ini, saya fikir.”

  Pemenang pingat perak dunia baru-baru ini Tamie Smith berkata: “Nampaknya lebih baik anda dapat melihat jarak dari jauh. Terdapat banyak garis lurus dan bergalop, jadi tidak banyak untuk mengundurkannya sebelum kombinasi. Pada kuda di mana pagar tidak menyokongnya, penunggang akan mempunyai sedikit kerja untuk dilakukan.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Ikuti semua berita tergempar, cerapan di sebalik tabir dan aksi terbaik sepanjang Maryland 5 Star tanpa had pada jumlah yang anda boleh baca dari serendah £1 setiap minggu dengan Langganan tapak web tanpa had Horse & Hound. Daftarlah sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah penuh kami tentang Maryland, termasuk analisis mendalam dan ulasan eksklusif daripada Mark Phillips, dalam majalah minggu depan (20 Oktober).

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *