Oktober Dengan Terlalu Banyak Rusa

Daun berwarna-warni, Taman Schenley, 9 Okt 2022 (foto oleh Kate St. John)

10 Oktober 2022

Musim telah berubah dan hutan di Schenley Park kelihatan berbeza berbanding sebulan yang lalu. Pokok-pokok itu memakai warna musim gugur dan rusa memberikan lebih banyak bukti tentang lebihan penduduk mereka di taman.

Doe menyemak imbas di Taman Schenley, 21 Ogos 2022. CATATAN: Anak pokok yang digosok ada di latar depan (foto oleh Kate St. John)

Dengan musim yang semakin meningkat, semakin sedikit kehijauan untuk dimakan rusa dan semakin sedikit tempat untuk dilayari kerana mereka telah memusnahkan banyak kawasan.

Tiada apa-apa yang tumbuh di atas tanah dengan kehadiran terlalu banyak rusa, Taman Schenley, 9 Oktober 2022 (foto oleh Kate St. John)

Apa yang tinggal telah dimakan hingga ke nubs, hanya kelihatan di atas tumbuhan invasif yang tidak enak. Di bawah, goutweed hampir menyembunyikan bahagian atas apa yang dahulunya adalah jewelweed manakala pokeweed dilayari ke daun kecil dan batang kosong.

Tumbuhan yang digemari dilayari ke puncak tumbuhan yang tidak menyelerakan (goutweed), Taman Schenley 9 Okt 2022 (foto oleh Kate St. John)
Pokeweed dilayari secara berlebihan oleh rusa, Taman Schenley, 9 Oktober 2022 (foto oleh Kate St. John)

Apabila kehijauan hilang, rusa memakan anak pokok dan dahan kecil. Dalam kes lebihan populasi rusa, seperti Taman Schenley, pokok-pokok muda dimakan untuk dijadikan bonsai.

Anak pokok abu yang dilayari oleh rusa, seperti bonsai, Taman Schenley, 9 Okt 2022 (foto oleh Kate St. John)

Schenley tidak lagi mempunyai makanan yang cukup untuk rusa jadi pada waktu malam mereka berjalan ke kawasan kejiranan dan melihat-lihat di halaman belakang. Ini berlaku di seluruh bandar dan telah mendorong beberapa penduduk untuk mempertimbangkan Pelan Pengurusan Rusa untuk Pittsburgh. Andy Sheen KDKA melaporkan: Sesetengah penduduk Pittsburgh mengatakan sudah tiba masanya untuk mengawal populasi rusa. Klik pada pautan atau tangkapan skrin di bawah.

Beberapa penduduk Pittsburgh berkata sudah tiba masanya untuk mengawal masalah rusa, KDKA Andy Sheehan

(foto oleh Kate St. John + tangkapan skrin daripada KDKA)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *