Ogos Sangat | Nota Burung

Nota Burung®

August Molt – Sekarang, Di Mana Saya Meletakkan Ekor Saya?

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Scarlet Tanager song]

Hari memerhati burung hampir selalu merupakan hari yang mengejutkan. Dan hari Ogos membawa kejutan unik untuk musim ini. Anda boleh melihat beberapa burung penyanyi dalam bulu yang bertompok-tompok dan hampir tidak dapat dikenali, seolah-olah mereka akan menyamar. Anda boleh melihat burung penyanyi dengan celah di sayapnya, seluruh bulu hilang. Dan yang paling menggelegar, burung sekali-sekala tanpa ekor sama sekali.

[Hooded Warbler song]

Apa yang sedang berlaku? [Hooded Warbler song]

Nah, banyak burung, yang menjelang Ogos baru sahaja selesai bersarang dan membesarkan anak-anaknya, kini mengalami molt lengkap. Molt ialah proses kitaran pertumbuhan bulu. Apabila bulu baru mula tumbuh, mereka menolak yang lama keluar. Dalam beberapa minggu akan datang beberapa burung akan menggantikan semua bulu mereka.

[Scarlet Tanager song]

Mengapa burung meranggas? Kerana bulu haus. [Scarlet Tanager song]

Burung penyanyi seperti Scarlet Tanager dan Hooded Warbler [Hooded Warbler song] kami telah mendengar, burung yang berhijrah jauh, perlu menyelesaikan proses ini pada jadual yang padat. Mereka perlu bersedia sebelum tiba masanya untuk beraksi di Amerika Tengah pada bulan September. Jadi kadang-kadang semua bulu ekor gugur sekaligus, meninggalkan seekor burung – selama beberapa minggu – kelihatan agak tidak kemas. [Scarlet Tanager song]

Sokongan untuk BirdNote datang daripada American Bird Conservancy dan Bringing Back the Birds, sebuah buku foto oleh Owen Deutsch tentang kepentingan melindungi pemandangan burung. Boleh didapati di amazon.com.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Scarlet Tanager [73950] direkodkan oleh GA Keller dan Hooded Warbler [79440] oleh WL Hershberger.

Penerbit: John Kessler

Penerbit Eksekutif: Chris Peterson

© 2013 Tune In to Nature.org Ogos 2018/2022 Narator: Mary McCann (Mempunyai alt. outro)

ID# lot-02-2011-08-13 lot-02

Sumber termasuk: Steve NG Howell’s Molt in North American Birds, 2010

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *