North Carolina Angler Mendarat Crappie Gergasi

Artikel mengenai Premier Angler mungkin mengandungi pautan gabungan. Sila lihat Pendedahan Ahli Gabungan kami untuk maklumat lanjut.

Apabila Amarion Stockton yang berusia tujuh tahun ketika itu mendaratkan crappie seberat hampir empat paun di Tasik High Rock berhampiran Lexington, Carolina Utara beberapa tahun lalu, ia merupakan detik istimewa untuk seorang budak lelaki dan bapanya, Kevin.

Pada tahun 2022, seorang lagi anak muda – Mark Mull – telah berkongsi detik istimewa.

Dalam contoh ini, datuk Mark, Charlie yang menarik ikan istimewa. Walau bagaimanapun, tidak kira pemancing di hujung joran yang lain, momen itulah yang menjadikan memancing pelbagai generasi sebagai salah satu hobi terhebat di dunia.

Kejayaan Datang Tanpa Diduga

Charlie Parker telah menghabiskan banyak masa selama 51 tahun di planet ini memancing. Diakui, dia lebih menggemari ikan siakap dan ikan keli berbanding crappie. Resumenya termasuk kira-kira sedozen crappie dalam julat 2 hingga 2.5 paun – tidak sama sekali nombor rookie – namun Parker sedar bahawa statusnya jauh dari elit.

“Saya bukan nelayan crappie yang prolifik dalam apa cara sekalipun,” kata Parker Pemancing Perdana. “(Saya) kebanyakannya menggunakan ikan kecil hidup. Kadang-kadang (saya) menggunakan jig.”

Awal tahun ini, semasa memancing bersama cucu Mark, Parker menyatakan bahawa hasratnya adalah untuk mendaratkan salah satu spesies pilihannya.

Charlie Parker Bass
Foto melalui Charlie Parker

Untuk kredit Parker adalah bass dua digit (10 paun, 3 auns, dipaparkan di atas) dan ikan keli biru seberat 64 paun yang ditangkap dari jeti Tasik Wylie yang sama dia telah memancing sejak kecil. Dengan harapan dapat berkongsi satu lagi detik memancing yang hebat dengan cucunya (yang kerap menemaninya ke air), Parker menemui lokasi yang sesuai pada Spring ini di kolam persendirian yang berdekatan.

“Saya nampak ada sebatang pokok tumbang dalam air. Ini adalah kira-kira masa ikan keli dan ikan siakap bertelur, “kata Parker. “Biasanya bila nak tangkap bass atas katil, saya akan guna ikan siakap. (Saya) mengaitkan yang ini melalui belakangnya, seperti ikan kecil.”

Kadang-kadang kejayaan datang tanpa diduga, dan kita sering mendapat apa yang kita inginkan apabila kita mengharapkan sesuatu yang lain. Dalam kes ini, Parker berasa gembira.

“Saya Tidak Pernah Membayangkan Crappie Akan Menghantamnya”

Apabila crappie Parker terbesar pernah ditangkap – namun seorang diri dilihat sendiri – mengambil umpan, pengalaman itu sukar untuk diproses pada mulanya.

“Saya tidak pernah membayangkan crappie akan memukulnya,” kata Parker. “Saya fikir ia adalah 4-5 paun bass atau ikan keli sehingga ia sampai ke bank.” Dia juga mempercayai cucunya untuk membantu dengan salah satu tangkapan yang paling mengagumkan dan penting dalam hidupnya.

“Saya berkata, ‘”Mark, dapatkan jaring! Jangan berani kehilangan ikan ini!’”

Memancing Mark Mull
Cucu Parker Mark memegang satu daripada banyak tangkapan mereka bersama-sama (Foto melalui Charlie Parker)

Anak muda itu melakukan tugasnya dan Parker serta-merta menyedari dia telah berhubung dengan spesimen.

“Dia merampas benda itu dari sana dan saya pada dasarnya runtuh di atasnya untuk memastikan ia tidak terlepas,” kata Parker. “Saya akan jujur ​​dengan anda: ia membingungkan saya! Saya suka mengatakan saya menangkapnya dengan sengaja, tetapi saya tidak melakukannya. (Saya) benar-benar terpegun dengan saiznya!”

Iman dan Ikan Trofi

Parker menganggap crappie besarnya sebagai “ikan seumur hidup” kedua, meletakkannya hanya di belakang bass dua digitnya.

Memandangkan crappienya seberat 4 paun, 3 auns, bagaimanapun, seseorang boleh berhujah bahawa ia mungkin setanding dengan bass 16-17 paun dalam keadaan yang jarang berlaku.

Sebagai perbandingan, rekod dunia semasa crappie hitam ialah 5 paun, 7 auns. Crappie putih rekod dunia ialah 5 paun, 3 auns.

Crappie Carolina Utara Gergasi
Foto melalui Charlie Parker

Walaupun Parker mengakui bahawa dia tidak akan dapat menyamai trofinya, dia tetap merendah diri dan bersyukur atas pengalaman itu. Seorang yang beriman, Parker juga percaya bahawa dia tidak mencapai mana-mana kejayaan ini sahaja.

“Apa-apa sahaja saya adalah disebabkan oleh fakta bahawa saya mengenali Yesus Kristus sebagai penyelamat saya,” kata Parker.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *