Noppadol Paothong mengenai Fotografi Pemuliharaan

Nota Burung®

Noppadol Paothong mengenai Fotografi Pemuliharaan

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[Thailand soundscape, ML 168448]

Dibesarkan di Thailand, Noppadol Paothong menyukai aktiviti luar.

Noppadol Paothong: Saya mula sangat muda. Saya membuat banyak pemerhatian terhadap burung dan serangga. Pada usia 8 atau 9 tahun, saya mula berminat dengan kamera dan bagaimana gambar keluar dari filem itu.

Dia datang ke AS untuk belajar reka bentuk grafik, memikirkan yang paling masuk akal untuk kerjayanya. Tetapi wanita yang kini menjadi isterinya mencadangkan dia mempertimbangkan semula.

Noppadol Paothong: Dia memberitahu saya, anda tahu, anda baik dengan kemahiran reka bentuk grafik, tetapi anda seorang jurugambar yang sangat baik. Mengapa anda tidak melakukan sesuatu dengannya? Saya berkata, apa yang boleh saya lakukan dengannya? Dia berkata, saya tidak tahu, mungkin anda boleh mendaftar ke program kewartawanan. Dan itulah yang saya lakukan, dan itu adalah nasihat terbaik, kerana serta-merta mereka mengenali kemahiran saya.

Semasa dia bekerja di sebuah akhbar harian di Joplin, Missouri, editornya memberinya tugasan yang luar biasa: pergi dan ambil gambar burung yang dipanggil ayam padang rumput melakukan tarian pacaran mereka pada waktu subuh.

Noppadol Paothong: Saya masih ingat hingga ke hari ini, iaitu pada tahun 2001, hanya duduk di dalam rabun foto dan tiba-tiba anda mendengar bunyi yang meletus ini, dan saya tidak tahu apa itu, dan kemudian anda boleh menonton bayangan ini figura dalam gelap menari dan membuat pelbagai bunyi. Dan saya benar-benar ketagih. Sama seperti, ini adalah perkara yang paling kemas.

[Prairie Chicken calls, ML 141144]

Kini jurugambar kakitangan Jabatan Pemuliharaan Missouri, Noppadol telah menghasilkan dua buku fotografi mengenai spesies belibis yang hidup di padang rumput dan ancaman yang mereka hadapi daripada kehilangan habitat.

Noppadol Paothong: Saya percaya fotografi ialah alat yang paling berkuasa untuk meningkatkan kesedaran dan menggerakkan orang secara emosi.

Ketahui lebih lanjut tentang fotografi Noppadol di tapak web kami, BirdNote dot org. Saya Conor Gearin.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Bunyi persekitaran ML168448 dirakam oleh T. Burr, dan Greater Prairie-Chicken ML 141144 dirakam oleh G. Vyn.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Mei 2022 Narator: Conor Gearin

ID# paothongn-01-2022-05-02 paothongn-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *