Nighthawk Biasa, Bunyi Luar Biasa | Nota Burung

Nota Burung®

Nighthawk Biasa, Bunyi Luar Biasa

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Flight calls of the Common Nighthawk]

Panggilan penerbangan Common Nighthawk jelas membangkitkan suasana malam musim panas yang hangat.

Melayang dan menyelam di udara dengan sayap langsingnya yang panjang, nighthawk muncul pada waktu senja untuk mengejar serangga udara. Ia tersentak dan berpusing, membuat perubahan arah yang tiba-tiba dan berombak untuk merampas mangsanya.

Tetapi Common Nighthawk sebenarnya bukan elang sama sekali. Ia lebih berkait rapat dengan nightjar malam, seperti Whip-poor-wills di timur Amerika Utara. Nighthawk dan nightjar mempunyai paruh pendek yang terbuka lebar, jadi mereka boleh mengosongkan mangsa serangga mereka semasa mereka terbang.

Nighthawk biasa mengembara ke Amerika Utara pada musim bunga dari Brazil dan negara Amerika Selatan yang lain, tempat mereka menghabiskan musim sejuk.

Mereka seukuran robin, tetapi mempunyai sayap yang lebih panjang yang terbentang – seperti dua bumerang gelap – mendorong penerbangan mereka yang tidak menentu. Perhatikan Common Nighthawks di atas kepala, selepas matahari terbenam.

Sekiranya anda bernasib baik, anda mungkin melihat paparan wilayah lelaki itu, kerana ia menyelam tajam ke arah bumi hanya untuk menarik pada saat terakhir – menghasilkan bunyi yang menakjubkan ini.

[Male’s booming sounds]

Itulah angin yang menerpa bulu sayap burung hantu malam. Nighthawk akrobatik ini benar-benar tahu bagaimana untuk menarik perhatian bakal pasangannya.

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

###
Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Editor: Ashley Ahearn
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penolong Penerbit: Mark Bramhill
Pencerita: Michael Stein
Call of the Common Nighthawk disediakan oleh “websounds” yang dirakam oleh R. Righter. Bunyi rancak yang disediakan oleh The Macaulay Library di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York; direkodkan oleh GA Keller.
© 2019 BirdNote Ogos 2019 / Julai 2022
ID # 062905CONI CONI-01c

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *