Nest Cavities – Tempah Awal

Nota Burung®
Nest Cavities — Tempah Awal

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote!

[Rapid series of male Tree Swallow’s song-like notes]

Kilatan cahaya biru tua yang bergemerlapan menembusi kelabu akhir Februari, ketika burung Walet Pokok jantan meluncur rendah di atas paya cattail. Nota cecair Walit Pokok membayangkan pendekatan musim bunga. [Repeat rapid series of male Tree Swallow’s song-like notes]

Di mana padang rumput yang luas dan hijau bertemu dengan pinggir hutan, terdapat kilatan biru kedua yang lebih terang. Seekor burung biru jantan turun di atas tiang pagar, biru pekat di belakangnya berkilauan di bawah cahaya matahari yang dialu-alukan pada akhir musim sejuk. [A bit of Eastern Bluebird song]

Walet Pokok dan ketiga-tiga spesies burung biru Amerika Utara adalah antara pendatang terawal ke utara yang tiba, menandakan musim bunga sebulan sebelum ekuinoks. Kedua-dua spesies akan bersarang hanya dalam rongga, seperti lubang burung belatuk lama atau kotak sarang buatan manusia. Bekalan tapak sarang khusus tersebut adalah terhad. Persaingan adalah sengit. Dengan tiba begitu awal, Walet Pokok dan burung biru meningkatkan peluang mereka untuk mencari rongga yang tidak berpenghuni – dan mereka mungkin menjaga tapak sarang dengan bersungguh-sungguh sehingga April, sebelum benar-benar bersarang.

Kedua-dua spesies mendapat banyak manfaat daripada program kotak sarang. Tetapi adalah penting untuk meletakkan hanya kotak sarang dengan saiz lubang yang sangat khusus yang menggalakkan pendatang biru yang mencolok ini tetapi menghalang burung jalak bukan asli dan House Sparrows.

Untuk mengetahui tentang cara menyediakan rumah yang sesuai untuk Walet Pokok dan burung biru, datang ke tapak web kami, BirdNote.org.

###

Lagu burung yang disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Walet Pokok dirakam oleh GF Budney. Eastern Bluebird direkodkan oleh WL Hershberger.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson

© 2016 Tune In to Nature.org Februari 2014/2018/2020/2022 Narator: Michael Stein

ID#022306ronggaKPLU rongga-01b-2010-02-17-MS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *