Nasihat Seorang Atuk Membawa Anak Muda Memancing

Foto © Ken Schultz

Anak-anak saya dan keluarga mereka tinggal jauh dari rumah saya. Cucu-cucunya masih muda, dan apabila mereka melawat saya pastikan membawa mereka memancing. Buat masa ini, ia adalah perkara yang mudah, menggunakan umpan dan pelampung untuk bass dan ikan pan. Baru-baru ini anak perempuan saya, Megan, dan anak lelakinya yang berusia 5 tahun, Gabe, dan anak perempuan hampir 3 tahun, Rory, melawat dan saya membawa mereka memancing di kolam pada dua pagi berturut-turut.

Gabe pernah menangkap ikan bersama saya sebelum ini, selalunya hanya kami berdua. Dia bersemangat, dan menyukainya. Tetapi kali ini, kakaknya, yang ingin melakukan semua yang dia lakukan, menyertai kami untuk pengalaman memancing pertamanya, dan terdapat dinamik baharu, termasuk perkongsian.

Megan datang dan bertanggungjawab untuk perkara paling penting yang mesti ada pada mana-mana kanak-kanak memancing: makanan dan minuman yang mereka suka. Hampir pasti bahawa kanak-kanak akan lapar atau dahaga beberapa minit selepas keluar, jadi anda tidak boleh meminimumkan ini. Minuman, sudah tentu, sangat penting dalam cuaca panas.

Itu penting semasa keluar kami, kerana kami mengalami gelombang haba. Kami tidak mempunyai pilihan atas pelbagai sebab tetapi untuk memulakan pertengahan pagi pada hari pertama. Ini bukan pilihan saya pada musim panas dan dalam cuaca panas, tetapi Gabe sangat bersemangat sehingga kami memutuskan untuk pergi dan ribut telah diramalkan untuk hari-hari kemudian. Banyak tindakan secara amnya akan mengatasi ketidakselesaan, tetapi memancing awal pada masa ini selalunya lebih baik untuk mencapai tindakan dan untuk keselesaan peribadi. Memandangkan kanak-kanak mesti memakai PFD semasa berada di dalam bot, ini boleh menambah ketidakselesaan cuaca panas mereka, tetapi jika mereka terbiasa memakai PFD daripada pengalaman menaiki bot yang lalu, ini tidak mungkin menjadi isu.

Persoalan sering timbul bila anak-anak boleh mula memancing. Ia bergantung kepada kanak-kanak itu, sudah tentu. Gabe belum belajar casting lagi, tetapi pada usia 5 tahun dia boleh jika kita mempunyai masa latihan yang mencukupi. Dia boleh menggulung ikan kecil dengan sendiri asalkan alat itu dipasang dengan betul. Pada usia 3 tahun, dan pertama kali, Rory hampir tidak boleh memegang joran ringan, dan tidak boleh dipercayai untuk mengekalkan cengkaman pada joran yang ditarik oleh ikan. Jadi dia perlukan bantuan. Sudah tentu, kanak-kanak ingin melakukan sesuatu sendiri, dan harus secepat mungkin. Tetapi mereka boleh menonton terapung (bobber), dan akan teruja apabila ia turun atau hilang. Oleh itu, kami memancing ikan kecil dengan mata kail bulat kecil untuk bass, dan cacing pada mata kail J yang betis panjang untuk ikan matahari. Saya meletakkan umpan dalam kedudukan, mereka memerhatikan aktiviti (apabila mereka tidak makan, minum, atau bermain dengan ikan kecil dan cacing).

Pada hari kedua kami mendapat permulaan yang lebih awal, tetapi haba dan kelembapan adalah sedemikian rupa sehingga kami mencari perlindungan di tempat teduh pada bila-bila masa. Itu lebih baik untuk ikan juga, kerana di situlah kami menangkap kebanyakan bass, bluegills dan kerang. Kami tidak banyak menangkap sama ada keluar – kira-kira enam ekor ikan dalam tempoh dua jam setiap perjalanan – tetapi Rory menguruskan bass, bluegill dan shellcracker pertamanya, dan sentiasa sedar tentang siapa giliran untuk mendaratkan ikan seterusnya.

Jika ia lebih sejuk, dan jika tindakan itu pantas, kami mungkin tinggal lebih lama, tetapi jika anda mahu kanak-kanak menikmati memancing, ia merugikan diri sendiri untuk menolak mereka. Berhenti memancing apabila mereka mahu berhenti, iaitu apabila mereka terlalu panas (atau sejuk atau basah), atau bosan.

Berikut adalah dua nasihat lain untuk membawa anak-anak memancing. Pertama, galakkan tetapi jangan bertegas, bahawa mereka mengendalikan ikan atau menyentuhnya. Mereka akan jika dan bila mereka mahu. Walaupun pertama kali, Rory lebih berminat untuk menyentuh dan memegang berbanding abangnya. Biarkan mereka melepaskan ikan mereka, jika mereka mahu.

Kedua, kebanyakan kanak-kanak pada mulanya ingin menyimpan apa yang mereka tangkap, atau sekurang-kurangnya spesimen yang lebih besar. Peraturan saya ialah kita tidak menyimpan apa yang kita tidak akan makan. Anda mesti sanggup memakannya jika anda mahu menyimpannya. Ramai anak muda tidak suka makan ikan, jadi mereka goyah apabila peraturan ini dijelaskan. Anak saudara saya, semasa dia masih kecil, tidak suka makan ikan tetapi mahu mengekalkan hasil tangkapannya. Dia bersetuju untuk memakannya, dan secara mengejutkan mendapati bahawa dia menyukainya, sangat mengecewakan ibunya (walaupun dia hanya makan ikan yang dia tangkap dan yang saya masak). Kadang-kadang saya membiarkan anak-anak menyimpan ikan untuk seketika di dalam livewell supaya mereka boleh mengaguminya sedikit lebih lama tanpa ia jatuh di atas lantai atau disalahgunakan. Kemudian kita biarkan ia pergi. Itu tidak boleh dilakukan dalam cuaca panas.

Selepas memancing, kami meraikan hasil tangkapan Gabe dan Rory dengan pergi ke kedai aiskrim. Mungkin ada yang menyebutnya sebagai ganjaran atau rasuah, tetapi saya menyebutnya sebagai peneguhan positif, satu lagi elemen penting untuk membawa anak-anak memancing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *