Nasihat daripada penunggang dressage peringkat olimpik

Belinda Trussell ialah pelumba Dressage elit antarabangsa yang bersaing untuk Kanada, di peringkat Olimpik. Reputasi yang Belinda capai dalam dunia dressage adalah salah satu ‘status legenda’ sebagai salah satu pelumba dan jurulatih dressage terbaik dalam sukan ini.

Kami gembira kerana Belinda sebagai sebahagian daripada pasukan penajaan kami di Kanada dan di seluruh dunia.

“Saya menggunakan teknologi magnet unik StreamZ pada kuda persembahan saya, kuda bersara dan diri saya sendiri! Mereka sangat berkesan untuk mengurangkan keradangan. Kuda-kuda saya kelihatan lebih lembut untuk latihan mereka dan ia sangat mudah dan mudah digunakan – ‘mesti ada’ di kandang kami! dan sangat disyorkan” – Belinda.

Belinda memiliki dan mengendalikan perniagaan latihan kudanya Ladang Oakcrest di Stouffville, Ontario di mana dia melatih dan melatih penunggang yang akan datang ke peringkat antarabangsa serta pelbagai kuda pelanggan.

Dia mempunyai rangkaian pelanggan, pemilik dan kuda yang hebat serta keluarga yang menyokong bersama suaminya Mark dan anak-anak Matthew dan Sophie.

Dengan kudanya sama ada bersara atau bersaing di peringkat tertinggi dalam dressage, mengekalkan dan menyokong kudanya adalah sangat penting.

Belinda membuat ‘up-the-ladder’ sehingga dia bertanding di Sukan Olimpik

Belinda telah tinggal di beberapa negara yang paling pelbagai di dunia. Dia berpindah ke Kanada pada tahun 1987, di mana dia bertanding di Peringkat Penunggang Muda untuk negara asalnya Australia sehingga beberapa tahun kemudian apabila dia menerima kewarganegaraan Kanadanya.

Selepas menamatkan pengajian universitinya untuk Perdagangan, dia berpindah ke Jerman untuk berlatih dengan jurulatih terkenal dunia dan ikon Dressage Kanada, Christilot Boylen.

Kembali ke Kanada, dia bersedia untuk bersaing di peringkat antarabangsa sekali lagi untuk Kanada. Dia telah bertanding dalam satu Kejohanan Eropah, satu Sukan Pan Amerika, dua Sukan Olimpik (2002 dan 2016), empat Sukan Ekuestrian Dunia (2002, 2010, 2014 dan 2018) dan Piala Dunia Dressage, secara konsisten menempatkan dua puluh lima teratas dalam dunia. Dia menghabiskan musim sejuk di Wellington, Florida untuk bersaing dan melayakkan diri ke acara antarabangsa yang akan datang dan melatih kudanya yang hebat untuk bersaing di peringkat tertinggi.

Pada 2016, di Sukan Olimpik di Rio de Janeiro, sebagai salah seorang daripada dua ahli pasukan Kanada, dia berjaya menunggang kudanya Anton ke dua rekod baharu Kanada dalam pertandingan pakaian Olimpik. Pada tahun yang sama, Belinda dinobatkan sebagai Canadian Dressage Athlete of the year daripada Equestrian Canada.

Pasukan kami di EQU StreamZ sempat tanya Belinda beberapa soalan…..

Apakah latar belakang anda dengan kuda dan bagaimana anda bermula dalam Dressage?

“Saya mula menunggang ketika saya tinggal di Filipina ketika saya berumur 10 tahun. Pada masa itu, saya melakukan segala-galanya, melompat, acara, dan polo. Keluarga saya kemudiannya berpindah ke Atlanta, Georgia ketika saya berumur 13 tahun. Saya dan kakak berkongsi seekor kuda dan dia mahu menunggang Dressage…jadi saya tandakan bersamanya!”

Apakah satu perkara yang anda tidak boleh hidup tanpanya semasa melakukan perjalanan ke pertunjukan?

“Rawatan! Untuk kedua-dua kuda dan manusia! Saya juga bertuah kerana disokong oleh pelbagai penaja yang sentiasa menjaga saya dan kuda saya dengan pelbagai produk dan teknologi mereka, beberapa daripadanya membantu semasa kami mengembara termasuk kumpulan EQU StreamZ yang selesa melilit kaki kuda kami semasa dalam perjalanan.”

Belinda Trussell EQU Streamz tajaan penunggang Kanada imej tatoo untuk blog

Apakah nasihat terbaik yang telah anda berikan mengenai kehidupan, pakaian, dan kuda?

“Untuk berada pada masa ini, lepaskan ego anda, dan lakukan apa yang anda suka. Bagi saya, adalah penting untuk diingati mengapa kita masuk ke dalam kuda, kerana cintakan kuda dan cintakan sukan. Bukan untuk membiarkan ego menyelubungi anda bersama-sama. Jalan.”

Apakah yang anda lakukan untuk kekal bermotivasi sepanjang musim?

“Saya fikir adalah penting untuk merancang musim anda lebih awal, memahami apabila anda dan kuda anda memerlukan rehat. Dengan rancangan, saya bersiap sedia untuk setiap pertandingan dan kekal tajam serta bermotivasi. Saya juga suka meluangkan sedikit masa selepas setiap pertandingan dan memikirkan tentang apa yang berjalan dengan baik dan apa yang boleh diperbaiki. Ia membuatkan saya bermotivasi untuk pertandingan seterusnya!”

Apakah perjalanan yang paling diingati anda selama ini? Dan apa yang membuatnya tidak dapat dilupakan?

“Mungkin perjalanan saya dengan Tatu di Sukan Ekuestrian Dunia pada 2018. Ia bukan persembahan antarabangsa saya yang paling berjaya. Anton memegang penghormatan itu. Di WEG, Tatu memberi saya segala yang dia ada pada hari itu, dia mengatasi begitu banyak ketakutan dan melakukan yang terbaik untuk saya. Dia mengajar saya begitu banyak tentang mempercayai anda boleh mengatasi banyak perkara.”

Siapa mentor anda dan apa yang telah mereka ajar kepada anda?

“Saya tidak mempunyai seorang pun. Saya mengagumi kualiti yang berbeza dari setiap orang. Isabel Werth luar biasa; dia telah menghasilkan begitu banyak kuda ke peringkat teratas selama ini. Dia hebat. Saya juga mengagumi Roger Federer, sungguh aksi kelas . Bukan sahaja dia berada di puncak dalam sukannya, tetapi dia juga mengendalikan dirinya dengan anggun dan semangat kesukanan. Terdapat juga pejalan kaki laju Kanada di Sukan Olimpik Rio, yang menyerahkan pingat gangsanya untuk membantu rakan pesaingnya. Perwatakan yang sungguh hebat! juga begitu ramai para-Olimpik yang saya sanjungi, orang yang luar biasa yang menunjukkan kekuatan, keberanian dan keazaman kepada saya.”

Jika diberi peluang untuk menunggang mana-mana kuda di dunia, apakah yang akan anda pilih dan mengapa?

“Desperados, dia kelihatan sangat menarik untuk ditunggangi, lembut, anjal dan elegan.”

EQU StreamZ sangat gembira dan bangga dapat bekerjasama dengan anda terutamanya dalam masa yang sukar di dunia sekarang. Apakah yang anda suka tentang StreamZ?

“Saya suka teknologi StreamZ dan rangkaian produk mereka kerana ia berkesan!!! Ia adalah jawapan yang ringkas tetapi ia adalah kebenaran! Mereka membantu saya dengan kesakitan dan kesakitan saya dan juga kuda saya. Saya suka fakta ia boleh diletakkan di atas kuda dan ditinggalkan dan kerana tiada haba dicipta, ia boleh digunakan untuk jangka masa yang lama atau terus selepas kami bertanding atau menamatkan latihan. Ia sangat mudah digunakan dan diselenggara dan ia mencipta keputusan yang kami cari!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *