Nama Burung di Meskwaki | Nota Burung

Nota Burung®

Nama Burung di Meskwaki

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

Penyair Ray Young Bear menulis dalam bahasa Inggeris dan Meskwaki, bahasa pertamanya. Beliau berkata bahawa tugas menyampaikan bahasa Orang Asli terasa amat mendesak sekarang.

Ray Young Bear: Para sarjana telah meramalkan bahawa kita berada di ambang atrofi linguistik, bahawa kita akan kehilangan bahasa. Ia mengecil dengan pantas.

Dia mengatakan bahasa Meskwaki kaya dengan nama burung.

Ray Young Bear: Anda tahu, adalah sangat penting untuk mengajar orang muda perkataan yang kita ada untuk burung ini. Dan beberapa perkataan Meskwaki cenderung untuk meniru bunyi yang dibuat oleh haiwan. Jadi untuk robin itu Tti Tti Ka Kwa Ha. Ia hampir kedengaran mengikut corak seperti lagu yang dinyanyikan oleh robin.

Ray Young Bear: Ia hampir bermula dengan Tti, Tti, Tti, seperti itu.

[American Robin song]

Ray Young Bear: Jadi saya fikir, anda tahu, itu mungkin bagaimana mereka mula membuat perkataan untuk robin.

[American Robin song]

Selepas berdekad mencipta puisi, novel dan lagu, Ray Young Bear telah mendedikasikan dirinya untuk memelihara dan mengajar bahasa dan budayanya.

Ray Young Bear: Membesarkan bahasa Meskwaki, membuat lagu, dan meninggalkannya dengan harapan Meskwaki muda akan dapat mempelajari bahasa Meskwaki seperti yang saya lakukan, membuat lagu dan meneruskan. Dan jika saya berbuat demikian, jika saya membantu seorang kanak-kanak Meskwaki — hei, itulah semua tentangnya. Saya rasa itu – saya akan meninggalkan Bumi dengan pemikiran itu.

[American Robin song]

Ketahui lebih lanjut tentang penulisan dan muzik Ray Young Bear di tapak web kami, BirdNote dot ORG. Saya Ariana Remmel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Lagu American Robin ML 168314 dirakam oleh Wil Hershberger.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote November 2022
Pencerita: Ariana Remmel

ID# youngbearr-04-2022-11-21 youngbearr-04

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *