Nama Asli Hawaii untuk Burung

Nota Burung®

Nama Asli Hawaii untuk Burung

Diadaptasi daripada podcast Terancam

Ini ialah BirdNote.

[clip of Noah’s mele]

Noah Gomes ialah seorang pendidik dan penyelidik yang mempunyai kecintaan seumur hidup terhadap burung dan minat terhadap budaya dan bahasa Hawaii.

Noah Gomes: Burung asli kita mempunyai banyak makna dalam pelbagai cara. Banyak daripada mereka muncul dalam cerita kami dan mele kami, nyanyian kami.

[ʻIʻiwi calls, XC 157360]

Penyelidikannya ke dalam nama asli Hawaii untuk burung telah menjelaskan hubungan lama antara manusia dan burung di pulau itu. Noah membantu menyambung semula nama ʻAlawī kepada burung yang dikenali sebagai Hawaiian Creeper.

Noah Gomes: Nama adalah kuasa, bukan? Anda tahu nama sesuatu, anda mempunyai tahap kebiasaan dengannya, anda mempunyai hubungan yang sedang anda bina dengannya. Mengetahui nama burung ini ialah ʻAlawī menghubungkan kita di mana tiba-tiba ia berkaitan dengan semua jenis perkara pada masa lalu kita yang tidak kita ketahui. Ia amat penting untuk orang asli yang telah mengalami kehilangan bahasa mereka, um, kerana terdapat banyak perkara yang dikodkan di dalamnya.

Dengan meneroka hubungan antara manusia dan hidupan liar, Nuh berkata kita boleh mencari cara yang lebih baik untuk hidup bersama burung ini, kebanyakannya berisiko kepupusan.

Noah Gomes: Semuanya benar-benar berkait — dalam pelbagai cara — dalam dunia Orang Asli, dalam dunia sains. Ada perkara yang boleh kita pelajari daripada cara berfikir Orang Asli. Bukan sahaja hidup, tetapi cara berfikir – dan perspektif yang terlibat dengan itu yang boleh memaklumkan amalan kita hari ini.

Ketahui lebih lanjut tentang burung Hawai’i dan hubungan budaya mereka dengan Orang Asli Hawaii di podcast Terancam. Dengar dalam apl podcast anda atau di BirdNote.org. Saya Ari Daniel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. ʻIʻiwi Xeno Canto 157360 dirakam oleh T. Hamel.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Ogos 2022
Pencerita: Ari Daniel

ID# names-05-2022-08-09 names-05

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *