Muskie rekod dunia yang berpotensi di Minnesota

Tasik Mille Lacs di Minnesota membuat kejutan pada musim bunga ini (2019) apabila ahli biologi untuk Mille Lacs Band of Ojibwe menemui muskie rekod dunia yang berpotensi semasa tinjauan ikan.

Krew perikanan sedang melakukan penilaian walleye rutin apabila muskie 61 ½ inci dipukul oleh gelombang kejutan elektrofishing dan naik ke permukaan. Ikan itu segera dijaring, diukur, diambil gambar dan berjaya dilepaskan. Ia tidak ditimbang kerana ahli biologi tidak mempunyai penimbang yang cukup besar untuk menimbangnya. Ikan besar itu digambarkan di sini dalam foto yang disediakan oleh Mille Lacs Band of Ojibwe.

minnesota-blog.jpg

NOTA: Rekod dunia untuk muskie cangkuk ialah 60-1/4 inci yang ditangkap berhampiran Hayward, Wis. pada tahun 1949.

Minnesota terkenal sebagai salah satu destinasi memancing muskie terbaik di negara ini. Mereka yang ingin mencuba menangkap ikan rekod dunia yang berpotensi itu atau yang lain di banyak tasik muskie di negeri ini harus tahu:

  • Minnesota di seluruh negeri musim paru-paru otot dibuka pada awal Jun dan ditutup pada awal Disember. Tarikh musim berbeza di perairan yang bersempadan dengan negeri lain jadi semak peraturan memancing berdasarkan tempat anda ingin memancing.
  • Biasanya, paru-paru otot memancing tidak “panas” sehingga pertengahan atau lewat musim panas, iaitu apabila suhu air lebih panas dan spesies ini lebih aktif. Musim luruh juga merupakan masa utama memancing. Pada masa itulah muskellunge cenderung memakan mangsa yang lebih besar sebelum musim sejuk yang panjang dan musim pemijahan musim bunga akan datang. Kebanyakan muskellunge terbesar ditangkap pada bulan Oktober dan November.
  • Teknik yang paling popular untuk menangkap muskellunge ialah melontar gewang buatan besar yang biasanya lima hingga 10 inci panjang, atau lebih lama. Ini biasanya dilakukan semasa berdiri di dalam bot yang bergerak perlahan atau hanyut di sepanjang habitat pilihan. Teknik ini membolehkan pemancing menutup air yang banyak dalam masa yang singkat. Adalah lebih baik untuk menjauhkan diri dari kawasan penampungan muskellunge utama apabila memancing di air cetek. Sebaliknya, buat lontaran panjang ke kawasan ini kerana itu kurang berkemungkinan menakutkan ikan.
  • Trolling ialah satu lagi cara popular untuk memancing muskellunge. Biasanya, ini dilakukan dengan crankbaits menyelam besar yang mempunyai banyak goyangan padanya. Mereka dikawal di sepanjang garisan rumpai, titik berbatu, terumbu bawah air dan habitat pilihan lain.
  • Gear biasa termasuk joran tegap dengan kekili tuang umpan dan garisan jalinan berat ujian 50 paun atau lebih. Ramai pemancing muskellunge lebih suka kekili yang mempunyai nisbah gear yang pantas supaya gewang mereka dapat diambil dengan cepat. Anda juga akan mahukan keluli sepanjang kaki atau perambut fluorokarbon di antara garisan anda dan gewang anda kerana muskellunge mempunyai gigi tajam yang boleh memotong garisan anda dengan mudah.
  • Perkara lain yang anda perlukan semasa ikan muskellunge termasuk jaring besar, tang hidung jarum untuk menanggalkan mata kail dan juga pemotong bolt kecil untuk memutuskan mata kail yang degil. Cermin mata hitam terpolarisasi akan membantu anda melihat ikan di bawah permukaan.
  • Muskellunge dan tombak utara kelihatan serupa. Kaedah yang boleh dipercayai untuk membezakan kedua-duanya adalah dengan mengira bilangan liang deria di bahagian bawah rahang. Muskellunge akan mempunyai enam atau lebih setiap sisi. Pike utara akan mempunyai lima atau kurang setiap sisi.

Adakah anda ingin mula memancing muskellunge? Dapatkan lesen memancing anda di Minnesota hari ini!


CB Bylander

CB Bylander

CB Bylander ialah pemancing Minnesota lama yang mempunyai pengalaman memancing yang luas di seluruh negeri. Beliau ialah bekas editor bidang majalah luar, editor luar akhbar harian dan pakar komunikasi perikanan Jabatan Sumber Asli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *