Musim Sejuk Membawa Salji Bunting | Nota Burung

Nota Burung®

Musim Sejuk Membawa Salji Bunting

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.
[Sound of winter wind]
Pada pagi Disember ini, bayangkan melihat ke luar untuk melihat ladang yang dibajak dan awan salji yang dipacu angin menghampiri.
[Sound of winter wind]
Beralun-alun ke sana ke mari, awan kecil itu akhirnya mendap di bumi coklat. Sekarang sudah jelas – awan putih yang bergolek itu bukan salji sama sekali, tetapi sekumpulan Snow Buntings. Burung-burung ini menghidupkan landskap tandus.
[Rattling call of Snow Buntings]
Snow Buntings bersaiz burung pipit memulakan kehidupan mereka di tengah-tengah keadaan yang teruk di Artik yang tinggi. [Snow Bunting song] Dan tidak seperti hampir semua burung penyanyi lain di benua itu, mereka berbulu putih bersih, diserlahkan pada musim sejuk dengan coklat yang kaya dan berkarat.
Mereka adalah pelawat musim sejuk yang berharga ke peringkat utara negeri. Cari mereka di sepanjang pantai, di tanah ladang dan kawasan terbuka – landskap yang mencerminkan tundra Artik tempat mereka membiakkan anak-anak mereka. [Rattling call notes of Snow Buntings] Walau bagaimanapun, sebagai penternak tundra khusus, Snow Buntings menghadapi prospek rangkaian sarang yang semakin mengecil, kerana perubahan iklim global mengubah habitat jauh di utara.
Mengetahui perkara ini, lawatan mereka pada hari musim sejuk mungkin menyebabkan seseorang bertanya, “Jadi, apakah yang boleh dilakukan oleh seseorang untuk memperbaiki keadaan untuk bunting?” Baiklah, diambil bersama-sama, tindakan kita, besar dan kecil, boleh memberi manfaat kepada semua burung, termasuk Snow Buntings. Untuk mengetahui perkara yang boleh anda lakukan, datang ke tapak web kami, BirdNote.org.
[Return to song of Snow Buntings]
###
Sounds of the Snow Bunting disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Panggilan dan lagu dirakam oleh Gerrit Vyn; panggilan yang dirakam oleh WR Evans.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2013 Tune In to Nature.org Disember 2016/2018/2021 Narator: Mary McCann

ID# SotB-SNBU-01-2010-12-23

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *