Musim Sejuk Membawa Falcon | Nota Burung

Nota Burung®

Musim Sejuk Membawa Falcon

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Winter wind]

Setiap musim membawa kurniaan kehidupan burungnya sendiri. Musim sejuk ialah musim terbaik untuk menyerlahkan halilintar berbulu di Amerika Utara: burung helang. [Peregrine Falcon calling] Spesies falcon bersarang utara, seperti Peregrine yang kita dengar ini, bergerak ke selatan, lebih dekat dengan pemerhati yang mengagumi ramai mereka.
[Peregrine Falcon calling]

Berlari-lari di udara dengan sayap seperti bilah, falcon berada di antara burung terpantas dan paling mahir menangkap mangsa dalam penerbangan.

Seekor burung elang yang lebih berleluasa di seluruh AS pada musim sejuk ialah Merlin. Sepuluh inci tinggi dengan lebar sayap dua kaki, Merlin mengejar burung kecil dari burung pipit hingga burung pasir. [Merlin calling] Kecil tetapi berkuasa, Merlin yang tidak gentar akan berdengung walaupun helang besar yang memasuki ruang udaranya.

Gyrfalcon yang megah melayang ke selatan pada musim sejuk ke peringkat utara negeri. [Gyrfalcon calling] Lebih besar daripada Elang Ekor Merah, dalam pecutan terus, Gyrfalcon boleh memintas walaupun itik terpantas.

Peregrine Falcon bersaiz sederhana bersarang di beberapa tempat di seluruh negara, tetapi bilangannya paling banyak pada musim sejuk, terutamanya berhampiran pantai. Semasa menyelam pada burung merpati malang atau Dunlin, Peregrine boleh mencapai kelajuan udara menghampiri 200 batu sejam. [Peregrine Falcon calling]

Pada hari musim sejuk yang bertuah, anda mungkin melihat beberapa spesies falcon. Untuk mengetahui di mana, lawati tapak web kami, BirdNote.org.

[Resume wind]

Tahukah anda BirdNote menyampaikan keajaiban dan kegembiraan burung terus ke peti masuk anda? Daftar untuk surat berita kami di BirdNote dot org untuk mendapatkan pratonton mingguan rancangan, cerita, foto kami dan banyak lagi.

###

Audio burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Merlin direkodkan oleh GA Keller. Peregrine Falcon dirakam oleh G. Vyn. Gyrfalcon dirakam oleh AL Priori.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2016 Tune In to Nature.org Januari 2014/2018/2020 Narator: Mary McCann

ID# 011807falconKPLU falcon-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *