Musim pike dan walleye utara Minnesota

Minnesota walleye dan musim pike utara buka Mei, dan anda pastinya ingin membawa buku kecil peraturan memancing bersama anda.

Ini kerana had tombak utara di perairan pedalaman telah banyak berubah.

Had tiga negeri di seluruh negeri telah hilang. Sebaliknya, pendekatan tiga zon baharu telah disediakan. Pengurusan zon bermakna saiz dan bilangan ikan yang boleh anda pelihara bergantung pada lokasi anda. Perubahan peraturan ini berpotensi untuk memberi anda dan pemancing lain dengan lebih banyak hidangan ikan.

kenapa?

Kerana di zon utara-tengah yang besar, sebagai contoh, had baharu meningkat lebih daripada tiga kali ganda kepada 10. Peraturan baharu ini membolehkan anda menyimpan dua pike utara lebih panjang daripada 26 inci dan sehingga 10 pike kurang daripada 22 inci. Ini dilakukan sebagai sebahagian daripada usaha jangka panjang untuk meningkatkan kualiti saiz pike di bahagian negeri ini. Di Minnesota selatan peraturan baru bertujuan untuk meningkatkan bilangan pike yang rendah dan di timur laut Minnesota peraturan baru akan melindungi ikan besar yang sedia ada. Timur laut adalah tempat pike utara yang besar adalah yang paling biasa.


Dari segi praktikal, peraturan tombak utara baharu bermakna majoriti negeri kini mempunyai had tombak utara sebanyak 10. Zon 10 ekor ikan adalah besar. Ia termasuk kira-kira 1,673 tasik di Zon Utara-Tengah dari kawasan Twin Cities ke arah utara, termasuk destinasi memancing yang popular seperti kawasan Aitkin, Bemidji, Brainerd, Park Rapids dan Walker. Satu-satunya bahagian tengah dan utara Minnesota yang tidak termasuk dalam zon 10 ikan ialah apa yang dipanggil Wilayah Arrowhead di timur laut, yang terletak di timur Lebuhraya AS 53. Peraturan zon baharu tidak terpakai untuk perairan dengan peraturan tombak utara khas atau bersempadan dengan Kanada, Wisconsin, Iowa dan Dakota.


Anda boleh menemui peta zon pike utara dalam talian. Maklumat had panjang dan pemilikan tepat dalam peraturan memancing 2018. Peraturan lembing tombak utara sedikit berbeza daripada peraturan memancing jadi pastikan anda menyemaknya jika anda menggunakan lembing.

Bagi walleyes, tidak banyak yang baru tahun ini. Musim sejuk yang degil telah melambatkan tarikh keluar ais tradisional dengan ketara, yang bermaksud pemancing awal musim mungkin akan memancing lebih cetek daripada biasa atau mungkin juga memberikan umpan lebih perlahan daripada biasa. Memancing sepatutnya bagus lagi di tasik walleye yang besar di negeri ini. Tasik besar yang terkenal dengan walleyes mereka termasuk Lake of the Woods, Upper Red Lake, Vermillion, Leech dan Winnibigoshish.

Ketahui lebih lanjut tentang cara anda boleh mendapatkan lesen memancing MN anda sebelum perjalanan anda yang seterusnya.


Anda mungkin juga berminat

CB Bylander

CB Bylander

CB Bylander ialah pemancing Minnesota lama yang mempunyai pengalaman memancing yang luas di seluruh negeri. Beliau ialah bekas editor bidang majalah luar, editor luar akhbar harian dan pakar komunikasi perikanan Jabatan Sumber Asli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *