Musim Memancing Cancun: Panduan Lengkap


Waktu membaca: 7 minit

Betul-betul di puncak daerah peranginan Riviera Maya yang terkenal di Mexico, anda akan menemui bandar Cancun. Terdapat begitu banyak sebab untuk melawat bahagian indah Semenanjung Yucatan ini, tetapi di sini kami hanya berminat dengan satu perkara – memancing. Ikat pinggang, kerana kami akan meliputi semua musim memancing di Cancun supaya anda tahu dengan tepat bila untuk mendapatkan tangkapan impian anda sendiri.

Pemandangan udara matahari terbenam di Cancun

Sesuatu yang perlu anda ketahui tentang memancing di Cancun ialah sebenarnya tiada masa yang sukar untuk membuat garisan di sini. Terdapat sesuatu di sini untuk ditangkap pada bila-bila masa sepanjang tahun, jadi anda hanya dihadkan oleh perkara yang anda harapkan. Jika anda mempunyai sesuatu yang khusus dalam fikiran, seperti memancing terbang untuk Bonefish, anda perlu memastikan anda datang pada masa yang sesuai.

Apakah musim terbaik untuk memancing di Cancun?

Spesies Jan Feb Mac Apr Mungkin Jun Jul Ogos Sep Okt Nov Dis
Ikan tulang Lemah Lemah Baik Baik Hebat Hebat Hebat Hebat Baik Baik Lemah Lemah
Tarpon Lemah Lemah Lemah Baik Baik Hebat Hebat Hebat Hebat Hebat Baik Lemah
izin Lemah Lemah Lemah Baik Hebat Hebat Hebat Hebat Baik Baik Lemah Lemah
Amberjack Hebat Hebat Baik Lemah Lemah Lemah Lemah Lemah Lemah Baik Hebat Hebat
Ikan Cubera Baik Baik Baik Baik Lemah Lemah Baik Baik Baik Hebat Hebat Hebat
Kerja Kerja Lemah Lemah Lemah Baik Hebat Hebat Hebat Baik Lemah Lemah Lemah Lemah
Marlin Biru Lemah Lemah Lemah Lemah Baik Hebat Hebat Baik Lemah Lemah Lemah Lemah
Marlin Putih Lemah Lemah Baik Hebat Hebat Hebat Hebat Baik Lemah Lemah Lemah Lemah
Ikan layar Lemah Baik Hebat Hebat Hebat Hebat Baik Lemah Lemah Lemah Lemah Lemah
Tuna Sirip Belakang Lemah Lemah Baik Hebat Hebat Hebat Baik Lemah Lemah Lemah Lemah Lemah

Seperti yang anda lihat dari jadual di atas, musim panas biasanya ialah masa terbaik untuk berenang di Cancun. Sudah tentu, setiap musim mempunyai daya tarikannya, dan kami akan memberikan anda beberapa sebab yang baik untuk menyemak kesemuanya. Tanpa berlengah lagi, jom masuk!

Musim panas

Secara umumnya, ia benar-benar tidak menjadi lebih baik daripada musim panas untuk semua jenis memancing di bahagian Mexico ini. Jun dan Julai adalah kemuncak musim memancing di luar pesisir Cancun, menjadikannya masa yang sesuai untuk beberapa aksi memancing permainan besar yang memacu adrenalin. Pernah dengar tentang “Billfish Grand Slam”? Ketika itulah anda berjaya menarik empat besar tempatan – Ikan Layar, Ikan Todak, Ikan Marlin Biru, dan Marlin Putih – sepanjang perjalanan tunggal.

Kedengaran rumit, bukan? Nasib baik untuk anda, perairan biru dalam ini penuh dengan Billfish. Sehinggakan menangkap lebih seratus Billfish dalam sehari adalah benar-benar mungkin jika anda mendapat larian yang baik. Selepas anda kenyang, anda boleh menumpukan perhatian untuk mengejar perkara seperti itu Kerja Kerja dan Tuna Sirip Hitamkedua-duanya sedap dimakan dan lebih berbaloi untuk anda. Selamat datang ke syurga trolling, biasa dan ringkas.

Seorang pemancing memegang Mahi Mahi yang baru-baru ini ditangkapnya semasa perjalanan luar pesisir keluar dari Cancun.

Tambahan pula, memancing di pesisir pantai adalah sama baiknya selama beberapa bulan ini. Malah mendapat grand slam sendiri! Dalam kes ini, anda perlu menangkap a Tarpon, Bonefish dan izin sebelum mendapat hak bermegah-megah anda. Rumah pangsa dan lagun yang banyak menjadikan ini pilihan yang sempurna untuk mana-mana pemancing yang ingin merancang dengan teliti setiap lakonan. Semua pemancing terbang anda di luar sana adalah untuk merawat, itu jaminan.

Datang Ogosperikanan luar pesisir mula beransur-ansur menurun. Ini mungkin peluang terakhir anda untuk bermain Billfish sehingga tahun depan, jadi anda harus memanfaatkannya sepenuhnya. Rumah pangsa masih bagus untuk memancing, tetapi perlu diingat bahawa ia boleh menjadi panas terik pada bulan Ogos. Sebaliknya, kami mengesyorkan perjalanan pada awal musim gugur jika anda sensitif kepada suhu tinggi.

Jatuh

Peluang untuk memancing di Cancun semasa musim gugur dipengaruhi oleh cuaca, terutamanya di September dan Oktober. Ini kerana ia boleh menjadi sangat hujan pada masa tahun ini, dan terdapat juga musim taufan yang perlu diingati. Ia boleh berbeza-beza antara hujan jangka pendek hingga ribut sehari penuh, jadi fleksibiliti adalah kunci.

Bagi pemancing tempatan, musim gugur adalah mengenai rumah pangsa. Sama ada dari perahu atau pantai, tidak ada kekurangan pemancing mencuba nasib menentang mereka yang rendah hati Ikan tulang. Tambah sedikit Tarpon dan izin kepada campuran dan anda mempunyai persekitaran yang sempurna untuk mana-mana pemancing lalat yang bernilai garam mereka. Kawasan panas di pesisir pantai seperti Isla Mujeres dan Isla Blanca membolehkan anda mula memancing hanya beberapa minit selepas meninggalkan hotel anda!

Pemancing memegang batang lalat di antara giginya dan Tarpon yang baru ditangkapnya di suatu tempat berhampiran Cancun di tangannya.

November membawa pesaing baharu ke kawasan panas pantai – Snook. Mereka melompat-lompat seperti Tarpon dan terkenal dengan larian berkelajuan tinggi yang panjang yang akan membuatkan anda berpeluh dengan kuat apabila anda tergulung. Memandangkan mereka akan mengejar apa sahaja yang boleh dimuatkan dalam mulut mereka, anda tidak perlu untuk mengejar mereka dengan sengaja – mereka akan datang kepada anda.

Itu semua baik dan bagus untuk peminat sukan memancing, pasti. Tetapi bagaimana jika matlamat utama anda adalah untuk membawa sesuatu untuk dimakan pada penghujung hari? Cuba memancing bawah. Sasaran utama anda dalam perjalanan ini pastinya Ikan Cuberasalah seorang ahli keluarga Snapper yang terbesar dan paling sedap. Ia boleh mencecah sehingga 40 paun, jadi lebih baik anda membawa beberapa alat berjalin untuk mengelakkan terputus-putus.

musim sejuk

Musim sejuk adalah musim kemuncak pelancong di Cancun, dengan alasan yang kukuh. Suhu purata tidak akan melebihi 80-an rendah dan hampir tidak ada hujan untuk menghalang perjalanan memancing yang betul. Ini adalah peluang yang baik untuk membawa seluruh keluarga menaiki kapal selama beberapa jam dan membuat beberapa kenangan bersama.

Memancing bawah adalah nama permainan semasa Disember dan Januari. Kami sudah menyebut Ikan Cuberatetapi dengan Teluk Mexico berhampiran anda juga boleh bertuah dengan Ikan Kambing Merah dan Kambing. Mereka tidak sebesar sepupu Cubera mereka, dengan purata 5–10 paun di bahagian ini. Walau apa pun, apa yang pasti ialah anda akan diberikan hidangan lazat pada penghujung hari.

Dua pemancing memegang seekor Sailfish yang baru sahaja mereka tergolek di suatu tempat di perairan luar pesisir berhampiran Cancun

Musim sejuk di Cancun juga sesuai untuk Amberjack memancing. Seperti Snapper, mereka juga berkeliaran di sekitar terumbu karang yang dalam. Mereka juga mengembara di sekolah, jadi jangan terkejut jika seluruh bot anda mula melawan Amberjack secara tiba-tiba. Dan seperti yang selalu berlaku, semakin jauh anda pergi, semakin besar potensi tangkapan anda.

Untuk hari yang lebih aktif di atas air, anda juga boleh melakukan beberapa trolling. Pada musim sejuk, ini bermakna anda akan pergi selepas itu Barracuda dan Kingfish yang Hebat. Jika anda ingin mencuba sesuatu yang baharu dan memancing seperti yang dilakukan oleh penduduk tempatan, daftarlah untuk kejohanan garis tangan Barracuda tahunan. Pemancing berkumpul setiap tahun pada Pulau Wanita untuk membantu mengumpul wang untuk badan amal tempatan. Anda bukan sahaja akan mempunyai masa dalam hidup anda, tetapi anda juga akan membantu seseorang yang memerlukannya!

Nanti masuk Februariarus yang lebih panas membawa gigitan pelagik yang lebih baik. Ini adalah apabila Sailfishing mula menjadi sangat baik dan kekal seperti itu untuk 5–6 bulan akan datang. Pemancing yang berpengalaman bahkan telah berjaya menangani mereka menggunakan peralatan memancing. Ia adalah bulan yang penuh cuti di Mexico, jadi anda boleh berehat malam dan berseronok Karnaval dalam berdekatan pantai Carmen. Ia lebih daripada berbaloi.

Musim bunga

Dengan suhu yang sederhana dan kelembapan yang rendah, musim bunga sangat sesuai untuk berada di luar rumah. Sama ada ia melibatkan memancing atau tidak, terpulang kepada anda. Jerung paus baru sahaja tiba di perairan tempatan, menjadikan pelbagai lawatan eko sangat popular di kalangan pelancong. Gabungkan memancing pada waktu pagi dengan bersiar-siar runtuhan hutan pada sebelah petang dan anda mempunyai pengalaman yang sengit tetapi tidak dapat dilupakan untuk diingati.

Dari segi memancing, keadaan terus menjadi lebih baik dan lebih baik. Bermula Mac dan Aprilanda akan melihat lebih banyak Billfish di luar dan sekitar. Ikan layar disertai oleh Biru dan Marlin Putihyang bermakna anda akan mempunyai tangan anda penuh apabila memancing di luar pesisir. Perkara yang menarik tentang warna biru tua Cancun ialah anda boleh mencapai beberapa tempat memancing yang sangat produktif hanya sejauh 15 batu. Apatah lagi, anda boleh mula trolling hampir terus dari marina.

Seorang pemancing yang berdiri di atas maring memegang seekor Tuna Sirip Hitam yang baru-baru ini ditangkapnya semasa memancing di luar pesisir di Cancun.

Terdapat satu lagi bintang baharu yang akan menuntut perhatian anda sepanjang tahun ini – Tuna Sirip Hitam. Sudah tentu, anda boleh bertemu dengan mereka hampir pada bila-bila masa sepanjang tahun, tetapi ini adalah apabila mereka berada di puncaknya dari segi saiz dan bilangan. Percayalah apabila kami berkata anda perlu bekerja keras untuk mendapatkan makan malam anda dengan Tuna dalam fikiran anda!

Bergerak ke Mungkintiada henti tindakan di mana sahaja anda pergi memancing. luar pesisir, Kerja Kerja akan menyertai Billfish yang berkuat kuasa, memberi anda satu lagi sebab untuk menempah piagam dan keluar. Selain itu, Bonefish dan Permit sedang menghampiri puncak mereka di pesisir pantai. Ini bermakna anda boleh menikmati masa bertaraf dunia di pantai sendiri jika itu lebih kepada gaya anda.

Musim Memancing Cancun: Permata Semenanjung Yucatan

Pemancing duduk di atas bot flat dengan latar belakang Cancun.

Itu akan merangkumi musim memancing di Cancun untuk anda. Seperti yang anda lihat, sentiasa ada sesuatu yang berlaku pada setiap bulan dalam setahun. Sama ada memancing di laut dalam untuk Billfish yang besar atau berkeliaran di rumah pangsa dengan cepat menyasarkan Bonefish, terdapat perjalanan yang sesuai di sini untuk sebarang jenis pemancing. Kami harap ini dapat membantu anda mengetahui rupa perjalanan sempurna anda sendiri.

Pernah memancing di Cancun? Bila awak pergi? Sebarang petua orang dalam yang anda perlu kongsikan dengan pembaca lain? Kami ingin mendengar daripada anda dalam ulasan di bawah.

The post Cancun Fishing Seasons: The Complete Guide appeared first on FishingBooker Blog.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *