Musim Halibut Tiba Di Sini – Petua Cara Menangkap Halibut

Tertanya-tanya kepada diri sendiri, “Bilakah halibut dalam musim?” Mei hingga September adalah musim puncak halibut. Ini bermakna ini adalah salah satu masa terbaik untuk memancing untuk mengejar ikan kembung ini yang berbeza antara kecil dan besar. Walaupun saiz purata spesies ikan ini adalah antara 15 dan 20 paun, banyak yang ditangkap melebihi 150 paun. Bawa batang yang kuat apabila anda pergi, anda mungkin mengait binatang; halibut Pasifik terbesar ditangkap di Alaska dan seberat 459 paun. Memandangkan nampaknya setiap pemancing di sepanjang pantai Pasifik berada di atas air menjatuhkan umpan halibut ke dasar, berikut ialah enam petua cepat tentang cara menangkap halibut dan membawanya ke dalam bot.

1. Semak peraturan negeri anda

Di satu pihak, bahagian rumit musim halibut California mengenal pasti ikan anda dengan betul. Rahang halibut California yang sah menjangkau di luar mata ikan manakala dalam halibut Pasifik ia berjalan ke tepi depan mata. Sebaliknya, memancing halibut di Alaska bermakna pemancing boleh memancing dengan hanya satu baris dengan tidak lebih daripada dua mata kail. Kaji semua peraturan supaya anda patuh.

2.Ketahui musim puncak anda

Masa terbaik untuk memancing adalah semasa musim puncak, tetapi masa itu berbeza-beza. Di California, musim bunga-musim panas adalah masa yang sesuai untuk memancing manakala di Alaska, musim halibut adalah yang terbaik pada musim panas dan musim luruh. Kaji kawasan anda untuk menentukan masa dan tempat memancing.

3.Cara menangkap halibut

Flatfish memeluk bahagian bawah, dan pilihan kedalaman halibut adalah antara 40 dan 80 kaki. Memancing halibut di Alaska mungkin memerlukan kedalaman hingga 120 kaki manakala halibut California mungkin berkeliaran di sekitar jeti di perairan yang lebih cetek. Gunakan kedalaman dan pencari ikan untuk meninjau rupa bumi anda untuk mencari tempat ia tergantung.

4.Lantunan bawah

Pastikan umpan atau jig anda berada di bahagian bawah. Lepaskan garisan dari gelendong sehingga ia berhenti. Kemudian, angkat dan turunkan hujung joran anda untuk melantunkan umpan atau jig di atas pasir. Dengan begitu banyak talian keluar, anda memerlukan cangkuk yang berbeza. Apabila anda merasakan tarikan tunda perlahan-lahan berputar dalam kelonggaran sehingga anda berasa ketegangan. Pada ketika itu, tarik dengan kuat untuk memandu dalam cangkuk.

5. Umpan halibut terbaik

Sotong, sotong, kepala tenggiri adalah antara yang terbaik. Jigging menegak dengan umpan yang lebih kecil meniru sardin atau ikan umpan kecil lain juga berfungsi dengan baik.

6. Letakkan semula sehingga anda menemui ikan

Lempar di sekeliling bot dan jika anda tidak menyambung, bergerak dan mulakan semula.

Musim halibut sudah tiba, dan ikan membuat hidangan meja yang sangat baik. Jangan lepaskan peluang. Ketahui lebih lanjut tentang halibut California, serta halibut pacific dan jika anda ingin berkongsi saya di sini!

Tom Keer

Tom Keer

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *